Johnson & Johnson (JnJ) är en av få bolag med titeln ”Dividend King” som jag faktiskt tycker är värd att äga. Ingen har väl missat att man nu väljer att knoppa av den verksamheten som inkluderar deras konsumentartiklar (tandtråd, barnpuder, hudkrämer etc.). Men vad som är extra intressant är vad som händer med utdelningen efter en sådan avknoppning.

 

En grym status

För er som inte vet det så har Johnson & Johnson (JnJ) höjt utdelningen i över 50 år och därigenom titulerar man sig som Dividend King. Här är mitt fulla inlägg som visar varför jag valt att inkludera bolaget i min utdelningsportfölj:

Johnson & Johnson Utdelningshistorik (2021)

Om jag ger en liten summering så har JnJ varit kapabel att höja utdelningen med i snitt 12,8% årligen sedan 70-talet. Det är verkligen imponerande skulle jag säga!

 

Johnson & Johnson avknoppning

Johnson & Johnson, världens största bolag inom hälsosektorn blir nu mindre.

Som ni då vet så har man valt att knoppa av deras konsument-verksamhet i ett alldeles eget bolag. För att göra en lång historia extremt kort så kommer det alltså bli 2 börsnoterade bolag:

  • Ett bolag som tar läkemedel och medicinsk utrustning. Detta är väl kärnan i verksamheten och den mest snabbväxande.
  • Ett annat där du får konsumentprodukterna som Nicorett och Listerine etc.

Bolaget med läkemedel och medicinsk utrustning (även Covid-19 vaccinet) kommer fortsätta heta Johnson & Johnson. Det andra bolaget har vi ännu inte fått information om vad det kommer heta. Själv hade jag tyckt att det vore kul om det ena bolaget döptes till Johnson och det andra bolaget även det till Johnson.

Vissa vill mena att JnJ skär bort konsumentprodukterna då man råkat ut för mycket problem inom segmentet nyligen. Bland annat snacket om asbest i deras barnpuder. Självklart säger bolaget själva att det här inte är anledningen.

Under mina år har jag varit flitig konsument av Johnson & Johnson’s tandtråd

 

När sker detta?

Det finns inget exakt uttalande ännu men man pratar om att avknoppningen ska ske om 18-24 månader.

 

Hur blir det med utdelningen?

Kikar vi på vad JnJ själv säger så verkar man vara dedikerade att bibehålla utdelningen på samma nivå. Det här är riktigt goda nyheter.

Självklart kan det vara så att bolaget som fortsätter heta Johnson & Johnson får lägre utdelning men vad vi vet är att utdelningen inte kommer sänkas totalt sett (alltså om du behåller bägge bolagen). Idag betalar man ut ca 43% av vinsten så man har gott om utrymme att spela på.

 

Fortfarande Dividend King?

Vad som lär hända är att screeners kommer få fnatt och inte presentera Johnson & Johnson som en utdelningskung. Här tycker jag att exemplet med Abbott som knoppade av AbbVie är ett lysande exempel.

Kollar vi på Abbott på exempelvis Seeking Alpha så står det att man höjt utdelningen 8 år. Bolaget själva säger dock att man höjt den 49 år. Det här är för att man justerat utdelningen. Ett liknande scenario såg vi hända i AtlasCopco som i kronor räknat fick lägre utdelning när man knoppade av Epiroc. Det här justerade man och vad som ser ut som en sänkning blev ingen sänkning.

 

Johnson & Johnson – vilket bolag ska man behålla?

I de allra flesta fall så vill jag behålla kärnan och inte den avknoppade delen. Åter till exemplet med Abbott så ser vi däremot att AbbVie blev en framgångssaga när det kommer till utdelning. Jag har svårt att hitta ett bolag med bättre utdelnignsdata i ärlighetens namn.

För Johnson & Johnson:s del så är däremot valet självklart. Deras verksamhet med medicinsk utrustning/läkemedel växer just nu så det knakar och det är här jag vill befinna mig. Enligt mig har bolaget gjort ett bra val som lär gynna oss investerare.

5
0
Kommentera gärna :)x
()
x