Köpte du 5 aktier i Johnson & Johnson (JnJ) 1972 så betalade du $489,6 för dessa. Om du behållit dessa till dagens datum så är värdet $41 030, detta utan att ha köpt fler aktier utan enbart återinvesterat utdelningen. Antalet aktier har dock stigit från 5 till 240 tack vare alla aktiesplits som JnJ gjort. Nyligen köpte jag fler aktier i bolaget på All-Time-High.

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 2,48%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $4,24

Antal år med höjd utdelning: 59

Årlig genomsnittlig totalavkastning senaste 10 åren: 13,36%

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 6,13%

 

JnJ är världsledande inom sjukvård och har höjt utdelningen 59 år i rad. En av bolagets styrkor är de muskler man visat när det kommer till förvärv inom deras tre områden:

  • Läkemedel
  • Hälsovårdsprodukter
  • Medicinsk utrustning

Bild av KTM. Den minsta delen av vinsten kommer från hälsoprodukterna. Dock är det detta som bolaget är mest kända för i Sverige

 

Ytterligare en styrka är att JnJ, tillsammans med Microsoft, har en Standard & Poor’s kreditrating på AAA. Självklart kommer detta med stora fördelar.

Kikar vi på första kvartalets resultat så minskade faktiskt försäljningen med 2,3% för hälsovårdsprodukter. Samtidigt såg man hur läkemedel växte med 9,6% mot Q1 förra året och medicinsk utrustning med +10.9%.

Ett av bolagets mest lönsamma läkemedel är Stelara som bland annat används för behandling av Psoriasisartrit, en inflammatorisk ledsjukdom.

 

Faktum är att JnJ inkluderar så galet många läkemedel, produkter och annat som du aldrig hört talas om. Nyligen hittade jag den här bilden som är rätt intressant:

Brands Owned by Johnson & Johnson - DrugReport.com - Infographic

 

Nackdelar med JnJ

Fast inget bolag kommer utan nackdelar. Det här gäller även Johnson & Johnson. Till att börja med har vi problematiken med stämningar och där var JnJ nyligen ute i blåsvädret med sitt barnpuder.

Vidare kommer en stor risk inom politiska regleringar. Även om bolaget har en diversifierad verksamhet så kan det här påverka verksamheten väldigt mycket. Höjda/sänkta läkemedelspriser är bara ett exempel.

Sedan kommer 50% av omsättningen från Läkemedel och det här området kan aldrig riktigt vila på gamla meriter. Det är inget snack om saken att JnJ’s affärsmodell kräver väldigt mycket innovation.

Den mycket komplexa verksamheten som JnJ besitter kräver en ledning som verkligen är på tårna. Visst har VD Alex Gorsky gjort ett mycket bra jobb sedan 2012 men det finns alltid risk att en VD byts ut.

 

Jag köper mer

Nyligen passerade JnJ $170 per aktie och passerade därmed sitt All Time High. Jag köpte mer på toppen och har absolut inga problem med det.

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x