Banker har inte haft det lätt under sista åren. En lång period med rejält låg eller negativ ränta. En period där anklagelser och oro kring penningtvätt står som spön i backen. En period där Corona jämförs kunna bli en ny finanskris som då medför att väldigt få kommer låna pengar. Bland allt detta kommer då Handelsbanken ut med en rapport som slår förväntningarna kraftigt.

Av någon anledning tänker jag alltid på Utdelningsseglaren när det pratas Handelsbanken. Det här är en enorm inspiration och ackumulerat har seglaren fått hem ca 100 000 SEK i enbart utdelningar från Handelsbanken. Hatten av! Läs mer om Ackumulerad Utdelning.

Först och främst skulle jag vilja visa den här bilden som säger ett och annat:

Den här bilden har jag knåpat ihop genom att använda bolagets årsrapporter allt sedan år 1994. Det ni ser är alltså samtliga utdelningar och extrautdelningar justerat för splittar*. Enda händelsen i nutid där banken sänkte utdelningen var under finanskrisen 2008/2009 där många banker slopade utdelningen helt.

*Aktiesplit innebär att aktierna delas och exempelvis blir dubbelt så många. När det görs halveras också utdelningen. Dock får du som investerare samma utdelning då dina aktier blir dubbelt så många. När vi kikar på faktisk utdelning kan det vara klokt att justera för liknande händelser. Generellt är jag positiv till splittar, men visst finns det nackdelar.

Som ni vet nu har Handelsbanken skjutit upp förslaget om utdelningen fram till hösten (senast november). Lugnar läget ner sig kanske vi investerare får se de tidigare utlovade 5,5 kr/aktie men inget är skrivet i sten.

Handelsbanken Q1 2020

Banken krossade analytikernas prognos på resultatet. Rörelseresultatet blev 5,1 miljarder och det var alltså 22% bättre än vad killarna med stilig slips hade väntat sig. Det stora dragloket var att kreditförlusterna blev bra mycket mindre än väntat. Dessa kan uppstå om inte kunderna kan betala sina lån.

Resultatet var dock 16% lägre mot samma kvartal förra året. Då ska vi komma ihåg att det varit en hel del kostnader för att t.ex. hantera Corona pandemin. Räknas dessa bort blev det i stället en förbättring mot tidigare år. Jag tycker att det är viktigt att tänka på engångskostnader likt dessa.

Att värdera bank är inte det lätta. Oftast brukar man använda P/B (Price/book), alltså priset delat med det egna kapitalet. Idag handlas banken i linje med det egna kapitalet och detta är betydligt lägre än det 5-åriga snittet då P/B legat på 1,6.

Äger du någon svensk bank eller nischbank idag?

 

0 0 vote
Article Rating
20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x