I veckan skrev jag ett inlägg om Handelsbanken och där ställde jag frågan ifall det var värt att ha flera olika banker, så länge inte den totala vikten inom bank blir för högt. Hela inlägget kan ni läsa här.

Banker har ju verkligen på senare tid exploderat och gett mig en riktigt bra avkastning. Många tror dessutom att det kan vara så att bankerna fortsätter uppåt även framöver, men det är givetvis ingen garanti.


Satt igår och funderade på om det är framtidssäkert att äga banker alls. Då menar jag traditionella banker som Handelsbanken, Nordea och Swedbank.

Exempelvis hade jag tidigare mitt sparande på banken medan majoriteten nu ligger på Avanza. Endast min buffert ligger på en vanlig bank.  Att mitt enskilda sparande inte påverkar bankernas utveckling förstår jag, men vad händer i framtiden om alla väljer att ha sitt sparande som jag?

Givetvis kommer det ju alltid behövas lån och folk kommer väl alltid att låna till både nödvändiga och icke nödvändiga grejor. Däremot ser jag hellre att jag lånar pengar via Avanza än via en storbank då Avanza har otroligt bra lånevillkor ifall man har tillräckligt med pengar i bingen.

Förut var det väl dessutom populärt att köpa aktier via banken, men nu känns deras avgifter (courtage) otroligt dyrt. Är det ens någon idag som köper aktier på sådant vis?

Det som tilltalar mig mest att ha något alls på mitt bankonto är i dag i huvudsak Swish. En otroligt lättanvänd tjänst som nog skulle bli svår att klara sig utan idag.

Min investeringshorisont är 15-20 år och det är svårt att se vad som kommer vara lönsamt på så lång sikt.

Vad tror ni? Kommer vi alltid behöva våra traditionella banker?

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x