Jag läste nyligen att ca 20% av den el som genereras kommer från förnybara energikällor såsom vind, sol, vatten. Med tanke på den energikris vi ser och det faktum att TransAlta Renewables marknadsför sig själva som en av Kanadas topp-producenter inom vindkraft så är det kanske märkligt att inte aktien gått bättre på senare tid.

Aktiekurs för månadsutdelaren TransAlta Renewables som handlas på Torontobörsen (Kanada)

 

Frågan är väl däremot hur pass länge och i vilken utsträckning världen kan bygga ut vindkraft. Jag hörde senast idag om den satsning som görs i Bergs kommun där 34 vindkraftverk planeras att byggas. Dessa ska tydligen vara 290 meter höga(!!). Rejäla pjäser, minst sagt.

Det är många med hus i kringliggande område som inte är så glada att få en surrande och blinkande jättestolpe placerad i närområdet. Jag kan väl lägga handen på hjärtat och säga att jag inte hade blivit jätteglad om en gigantisk påle på 290 meter placerats utanför vårt nya hus. Det är nog inte direkt så att värdet på huset skulle öka åtminstone.

Men jag hade inte investerat i TransAlta om jag tvivlat på att det här är mega-trend. För enbart 2 månader sedan gick FED ut med ett paket på $125 miljoner som ska stötta utbyggnad av vindkraft, vilket då gynnar bolag som TransAlta.

Däremot kommer inte TransAlta lösa energikrisen här och nu, och det är väl därför marknaden varit försiktiga att värdera upp den här typen av bolag. Det gäller även en annan favorit som hittat hem hos svenska folket, nämligen Brookfield Renewable Corp.

Frågan man kan ställa sig är väl givetvis om det är bättre att investera i Brookfield eller TransAlta. Jag antar att TransAlta blivit snäppet mer populär med tanke på den högre direktavkastningen samt detaljen att man också är månadsutdelare. På samma gång har Brookfield varit ben bättre investering som givit 19% årligen med TransAlta givit 12% årligen inklusive återinvesterad utdelning.

Många väljer nog också Brookfield då denna är en ren spelare inom förnybar energi. TransAlta har som bekant även en stor del naturgas i sin portfölj. Nästan hälften av kassaflödet kommer därifrån.

Sedan är inte dessa två de enda spelarna som är populära utdelningsaktier inom området. Andra populära är:

  • Algonquin Power
  • Atlantica Sustainable Infrastructure PLC
  • Clearway Energy
  • NextEra Energy

Jag tror även att du kan handla Atlantica Sustainable Infrastructure PLC utan källskatt hos Avanza likt Unilever men är inte 100% säker.

Algonquin Power & Utilities analys

21
0
Kommentera gärna :)x
()
x