Satt nyligen och spanade på en ny månadsutdelare vid namn Enbridge Income Fund (ticker: ENF). Bolaget har idag hög direktavkastning, men frågan är om man bör se det som ett orostecken.

Att äga bolag som delar ut månadsvis är trevlig på många vis och idag äger jag redan 2 bolag som delar ut sin vinst till mig varje månad:

  • Realty Income
  • Boston Pizza

 

Genom Enbridge Income Fund kan vi investerare delta i en diversifierad portfölj av energitransporter och kraftproduktionsföretag. Enbridge är en av Nordamerikas ledande leverantörer av energiförsörjning.

Har faktiskt inget inom energi i min portfölj. En av mina första aktier var dock Africa Oil men den fick åka ut ganska fort med tanke på att jag inte visste vad jag investerade i. Har även varit sugen på att plocka in något inom vindkraft men aldrig kommit mig för.

 

Varför ska man då investera i Enbridge Income Fund? Enligt Enbridge får du som investerare tillförlitlig och förutsägbar avkastning från tillgångar med låg risk inom området energiinfrastruktur. Jag vet inte, men så mycket vet jag att det finns inget tillförlitligt och förutsägbart när det kommer till avkastning.

Tittar vi på aktiekursen nu under senaste tiden har den varit pressad. Kikar vi däremot 10 år tillbaka har faktiskt bolaget kunnat leverera det som lovats och verkligen givit investeraren stabil avkastning över tid.

Varför aktiekursen tappat har mycket att göra kring oljepriset och dess utveckling, och inte själva bolaget som jag ser det. Det är just sådana lägen jag tycker är fina med tanke på att oljepriset tycks svänga upp och ner med tiden, lite som dollarn mot svenska kronan.

 

Direktavkastningen ligger idag på 7,5% och jag tycker att man ska dra öronen åt sig så fort direktavkastningen stiger över 6-7% (det beror givetvis på en del faktorer givetvis). Den yttersta anledningen till varför den är hög är just för att aktiekursen dippat över 20% senaste året.

Det som slår mig är bolagets fina utdelningshöjningar som jag tycker lockar:

År Utdelning per aktie Utdelningstillväxt
2017 $2,05  9,6%
2016 $1,87  17%
2015 $1,59  13.5%
2014 $1,4

 

Som många av ni läsare vet så ser jag utdelningstillväxten som ett otroligt fint nyckeltal att kika på över tid. Det gör att bolaget visar sig hållbart då det är svårt att höja utdelningen om bolaget inte går bra och visar vinst.

Att bara investera i ett bolag p.g.a. fin utdelningstrend är däremot dumt och jag tänkte här i dagarna sätta mig ner och försöka få mer info kring hur bra den här investeringen kan tänkas vara.

Nyligen skrev Sparaklokt om att bolaget höjer utdelningen med ytterligare 10%.

 

Observera

Jag har ett samarbete med Nordnet. Alla åsikter på bloggen är dock mina egna och jag vill alltid ge mitt personliga tyckande till alla investeringar. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

 

3
0
Kommentera gärna :)x
()
x