Dagens besked stora nyhet är att investmentbolaget Kinnevik avyttrar stora delar av deras underliggande bolag Tele2. Det här får många investerare att börja klia sig på flinten. Varför har då Kinnevik valt att göra sig av med Tele2?

Kinnevik är kända för att investera i sådant som är på väg att explodera och många kännetecknar bolaget som snabbfotat. Exempelvis investerade man i jordbruk och industri på 1930-talet när detta var hett, kabel:TV på 1990-talet och e-handel på 2000-talet.

Jag ägde tidigare Kinnevik men sålde när man slopade sin ordinarie utdelning. Det fick jag äta upp då aktiekursen flög likt en raket efteråt. Nu 2022 har det inte varit en munter resa för många investmentbolag och Kinnevik är nog en av de som haft det tuffast om vi bara tar hänsyn till aktiekursen.

 

Trots att aktiekursen i år fallit 44% så har Kinnevik varit en mycket fin investering om vi kollar historiskt. De sista 10 åren har investeraren fått 490% om utdelningen återinvesterats. Använder du min kalkylator så ser du att det blir 19,42% i snitt årligen. Räknar vi från årsskiftet innan fallet så var den siffran i stället 24%. En brutalt bra investering!

 

Därför säljer Kinnevik Tele2

Det enkla svaret är att Kinnevik ser stora möjligheter i sin onoterade portfölj som tagit bra mycket mer stryk än Tele2. Just Tele2 är betydligt mer defensivt och har dessutom delat ut 13 kr i extrautdelning till sina ägare nyligen

”Ja, tajmingen är bra”, konstaterar Georgi Ganev, vd för Kinnevik, efter att ha avyttrat en fjärdedel av sitt innehav i operatören för drygt 6 miljarder kronor.

”Vi är övertygade om att det i en större osäkerhet uppstår spännande möjligheter. Och med den här transaktionen har vi verkligen styrkan att ta vara på dessa möjligheter”, säger han.

”Men det är klart att det kommer finnas behov under det här året. Vår investeringsstrategi är att investera cirka fem miljarder kronor per år, så transaktionen i Tele2 säkerställer vår nettokassa långt in i 2024.”

Aktien i Tele2 är givetvis ner idag och jag valde att köpa upp lite av det som Kinnevik nu sålt då jag äger Tele2 enskilt i min portfölj.

Jag kan väl heller inte klandra Tele2 för det beslut man gjort. Själv gjorde jag en rätt liknande handling för en tid sedan då jag sålde delar av AstraZeneca, Prudential Financial samt SkiStar då dessa gått betydligt bättre än övriga innehav. För slantarna handlade jag mycket investmentbolag.

Rörande aktiekursens utveckling kommenterar VD:n såhär:

”På kort sikt har ju de här värderingarna också påverkat vår portfölj och vårt värde och därmed vår aktie. Man måste vara ödmjuk i tider av mer osäkerhet, så att vi är medvetna om det. Men om man tror att man är en nettoinvesterare de kommande åren, i tillväxtaktier, så tror jag att det går att skapa stora värden.”

Enligt ibindex handlas Kinnevik idag till en beräknad rabatt på 21%. Deras 5 åriga snitt är ca 8%.

Läs gärna mer här:

Bästa investmentbolaget 2021

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x