Prudential Financial (jag tror jag vet hur det uttalas) verkar inom  försäkringsbranschen. Bolaget erbjuder även andra tjänster som hjälpt kunderna allt sedan 1875 då bolaget grundades i New Jersey. Jag brukar säga att det är svårt att hitta bolag med fin utdelning men där utdelningen också tycks växa. Det här kanske är undantaget?

Kort beskrivning från Avanza:

Prudential Financial är en finansiell koncern. Bolaget erbjuder idag via ett flertal dotterbolag traditionella finanstjänster och tillhörande produkter. Största andelen av utbudet består av försäkringslösningar, finansiella produkter, pensionslösningar, samt övriga specialiserade lösningar för privatkunder och större företag.

PRU är ett bolag som inte nämns allt för mycket på exempelvis Finanstwitter. I alla fall inte lika ofta som exempelvis Johnson & Johnson (JnJ) eller Walt Disney. Bolaget har enbart 99 ägare hos Avanza medan JnJ har ca 7000. Då får du ett litet perspektiv.

 

Prudential Financial

Bolagets slogan lyder:

We do life.

Och kanske är det inte en så tokig slogan när vi väl tänker efter? Det man menar är då att man hjälper människor att få ett säkrare och tryggare liv genom att försäkra sig själv och sin hälsa. Även om jag är lite negativt inställd till försäkringar så gillar jag bolagets tanke kring att trygga människors framtid genom ett framgångsrikt sparande till pensionen.

Our purpose is to help people get the most out of life. We make healthcare affordable and accessible, we protect people’s wealth and grow their assets, and we empower our customers to save for their goals.

 

Som du ser har Corona satt sina spår i aktiekursen. Det kanske inte är så konstigt heller då ekonomin på det globala planet är väldigt osäkert. Kollar vi på Sampos kurs så ser vi ett liknande beteende.

En sak jag verkligen gillar med bolaget är att rapporterna faktiskt går att läsa. Det är inte samma beteende som många andra bolag i USA där man försökt trycka in så många ord på sidorna som möjligt. Ibland känns det som att texten håller på att ramla av A4-sidorna när man läser en rapport från exempelvis Starbuucks.

Bolaget har höjt utdelningen varje år de senaste 11 åren. De sista 5 åren har utdelningen stigit med i snitt 13% årligen, vilket är helt enormt. Dessutom erbjuder bolaget en direktavkastning på 6,5%. Om inte det skulle vara nog så delar bolaget ut enbart 50% av vinsten som då så skapar en fin marginal för oss utdelningsinvesterare.

Jag har läst bolagets pressmeddelanden men inte sett något tecken på utdelningssänkning. Dessutom tycker jag att Q2 rapporten såg bättre ut än Q1:an och vädrar mer framtidstro. Kanske är det därför kursen också stigit från botten.

Sedan finns det givetvis risk att bolaget sänker utdelningen precis som under finanskrisen. Dock verkar det som att bolaget lärt sig något från 2008/2009 när blodet flöt på gatorna:

“We’re confident in our ability to successfully manage in this environment in large part due to the robust operational and financial risk framework that we put into place after the Great Recession of 2008. This framework prepared us with a playbook to address multiple stress scenarios, including pandemics and economic conditions that are more severe than what we are currently experiencing,”  VD Charles Lowrey

Balansräkningen i Prudential skulle jag säga är av hög kvalité. Bolaget har en likvid kassa på 5,3 miljarder USD och det kan jämföras med tidigare 5,5 miljarder USD från Q1 2019.

Nu har jag ju Sampo i portföljen och på något sätt känns min egen portfölj mättad när det kommer till just försäkringar. Hade jag inte haft Sampo så skulle nog PRU vara ett av mina val att äga långsiktigt.

 

Någon som hört talas om det här bolaget tidigare?

 

5 2 votes
Article Rating
13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x