Prudential Financial (PRU) verkar inom  försäkringsbranschen. Bolaget erbjuder även andra tjänster som hjälpt kunderna allt sedan 1875 då bolaget grundades i New Jersey. Jag brukar säga att det är svårt att hitta bolag med fin utdelning men där utdelningen också tycks växa. Det här kanske är undantaget?

Kort beskrivning från Avanza:

Prudential Financial är en finansiell koncern. Bolaget erbjuder idag via ett flertal dotterbolag traditionella finanstjänster och tillhörande produkter. Största andelen av utbudet består av försäkringslösningar, finansiella produkter, pensionslösningar, samt övriga specialiserade lösningar för privatkunder och större företag.

PRU är ett bolag som inte nämns allt för mycket på exempelvis Finanstwitter. I alla fall inte lika ofta som exempelvis Johnson & Johnson (JnJ) eller Disney.

Idag äger enbart drygt 300 investerare hos Avanza bolaget, vilket förvånar mig något. Å andra sidan var det bara 30 som ägde det i början av 2020 så skaran har minst sagt vuxit fint. Sist jag kollade hade Johnson & Johnson ca 7000 ägare hos Avanza. En stor skillnad mot PRU’s 300 med andra ord.

 

En uppdatering för Prudential 2022

Totalavkastningen för PRU blev hela 47% i 2021. Resten av branschen för livförsäkringar steg med 15,5% (källa: Morningstar). Prudential har även slagit branschen de senaste 3, 5, 10 och 15 åren.

Försäkringsbranschen i sig trivs rätt bra när räntorna stiger. Den amerikanska 10-åringen steg från 0,92% i början av 20221 till 1,51% vid årets slut. Det här hjälpte givetvis aktiekursen att få extra luft under vingarna. I skrivande stund står den i 1,8%.

Det finns många som tror på fortsatt stigande räntor under resten av året och det kan då ge ytterligare effekt för Prudential.

I stort sett alla rapporter under 2021 (Q1, Q2, Q3 och Q4) kom in bättre än vad analytikerna hade förväntat sig. Vinst per aktie i deras senaste rapport kom in på $3.18 och förväntat här var $2,35.

En stor bidragande faktor till det fina resultatet är bolagets fina kostnadsbesparingsåtgärder. Över $500 miljoner har detta bidragit med 2021 och siffran man siktar mot fram till 2023 är $750 miljoner. Även bolagets tillväxt utanför USA har hjälpt till.

 

Prudential Financial (PRU)

Bolagets slogan lyder:

We do life.

Och kanske är det inte en så tokig slogan när vi väl tänker efter? Det man menar är då att man hjälper människor att få ett säkrare och tryggare liv genom att försäkra sig själv och sin hälsa. Även om jag är lite negativt inställd till försäkringar så gillar jag bolagets tanke kring att trygga människors framtid genom ett framgångsrikt sparande till pensionen.

Our purpose is to help people get the most out of life. We make healthcare affordable and accessible, we protect people’s wealth and grow their assets, and we empower our customers to save for their goals.

Deras tjänster har funnits i 145 år och totalt har man 50 miljoner kunder i över 40 olika länder. En bred marknad, minst sagt.

I övrigt erbjuder Prudential Finance ett brett sortiment av investeringsmöjligheter där du exempelvis kan spara till ditt barn eller din egna pension. Självfallet hovar man in mycket pengar även i det här segmentet. Jag är lite allergisk mot rådgivning som kostar pengar men jag förstår att många väljer detta i stället för att läsa bloggar och sätta sig in själv.

 

Först jag skrev om PRU var tillbaka i 2020. Där och då härjade Corona som fick aktien att ta rejält med stryk, likt många andra bolag.

 

En sak jag verkligen gillar med bolaget är att rapporterna faktiskt går att läsa. Det är inte samma beteende som många andra bolag i USA där man försökt trycka in så många ord på sidorna som möjligt. Ibland känns det som att texten håller på att ramla av A4-sidorna när man läser en rapport från exempelvis Starbucks.

 

Prudential Financial Utdelning

Kort fakta

Direktavkastning: 4,02%

Snitt direktavkastning (senaste 5 åren): 4,19%

Antal år med höjd utdelning: 13 år

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelningstillväxt, sista 10 åren: 14% årligen i snitt

Utdelningstillväxt, sista 5 åren: 13% årligen i snitt

Utdelningsandel: 31%

 

Jag är utdelningsinvesterare så självklart måste vi kika på hur PRU presterat på utdelningsplanet. Bolagets utdelning är troligtvis varför jag gillar dem så mycket också!

Bolaget har höjt utdelningen varje år de 13 åren. Sedan 2008 har utdelningen stigit med hela 18% årligen. Det här är enormt och jag vet vad jag pratar om då jag analyserat väldigt många bolag på liknande vis.

Om inte det var nog delar bolaget enbart ut 30-40% av sin vinst. Det här lämnar god marginal till för framtida utdelningshöjningar.

Direktavkastningen är idag hela 4,02%. På gränsen till en högutdelare skulle jag vilja påstå. Givetvis var direktavkastningen mycket högre när jag sist skrev om bolaget men så är det i de flesta fallen.

Tyvärr sänkte PRU utdelningen något 2007/2008 då den stora finanskrisen var ett faktum. Bolag inom finanssektorn påverkades extra hårt här så den utdelningssänkningen var förståelig. Kanske lärde man sig något också där och då.

Nyligen höjde bolaget utdelningen med 4,3%. Dessutom lyckades man höja utdelningen med hela 10% under pandemin. Ett tecken på styrka, helt klart.

Analytiker tror på ca 7% i årlig utdelningstillväxt de kommande 3 åren.

 

Sedan finns det givetvis risk att bolaget sänker utdelningen precis som under finanskrisen. Dock verkar det som att bolaget lärt sig något från finanskrisen när blodet flöt på gatorna:

”We’re confident in our ability to successfully manage in this environment in large part due to the robust operational and financial risk framework that we put into place after the Great Recession of 2008. This framework prepared us with a playbook to address multiple stress scenarios, including pandemics and economic conditions that are more severe than what we are currently experiencing,”  VD Charles Lowrey

 

Totalavkastningen

De sista 10 åren har bolaget presterat 12.22% i CAGR. Det är i och för sig inte allt för mycket men ändå helt okej.

 

Återköp av aktier

Vad bolaget även gjort är att fokusera på att återköpa aktier. Det här är perfekt när mr Market säljer och aktiekursen är låg. Totalt har man köpt tillbaka aktier för $375 miljoner och det här verkar även fortsätta.

 

Summering

Jag tror fortfarande PRU är en fin investering till dig som söker ett bolag inom försäkringsbranschen och som dessutom betalar hyggligt med utdelning men också har chansen att öka utdelningen framöver. 4/5 KTM mynt får PRU från mig

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x