Läste nyligen en artikel på SvD Börsplus som bedömer att ”risken” är stor att Akelus löser in Akelus pref nu kommande år. Anledningen är att bolaget vill minska skuldsättningen.

Preferensaktien har en successiv inlösenkurs som innebär att inlösenkursen förändras med tiden. Det här är alltså den kurs som bolagen kan lösa in sina preferensaktier för. För Akelius ser det ut såhär:

Akelius inlösenkurs varierar med åren

Det här innebär alltså att från och med sommaren 2019 så finns det möjlighet att Akelius pref att bli inlöst till 345 kr.

Just det här inlösenförfarandet har enbart hänt mig en gång tidigare och det var med Balder. Där fick jag en riktigt fin historia som slutade lyckligt.

Anledningen till att SvD tror att Akelius kommer vilja lösa in preffarna är för att man tycks jaga lågt kreditbetyg. Preffar är generellt dåligt då man jagar detta eftersom preferensaktierna inte ses som eget kapital i många fall utan som helt eller delvis lånat kapital.

Tidigare har Akelius sålt 2 340 lägenheter i Stockholm och Mölndal med syfte att sänka belåning och uppnå det s.k. kreditbetyget BBB+ eller bättre.

Nu tror SvD alltså att man vill minska skuldsättningen ytterligare och kanske kommer lösa in preferensaktierna när inlösenkursen sänks. Idag handlas Akelius preferensaktie till en kurs på 325,5 kr. Det skulle alltså innebära en kursvinst på ca 20 kr per aktie om bolaget väljer att lösa in.

Själv tycker jag väl att det låter rimligt men givetvis är det inte skrivet i sten. Blir det så är det synd, varpå jag skrev ”risk” i inledningen. Jag har länge ridit på Akelius fina utdelning och tycker att detta är den stabilaste preferensaktien just nu.

I övrigt äger jag idag 2 andra preferensaktier och tillsammans med Akelius ger dessa mig utdelning varje månad.

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x