…håller doktorn från stan. Nja, att det skulle hålla doktorn från stan är nog osäkert. Det som däremot är säkert är att detta lämnar ohyggliga avtryck i din ekonomi sett ur ett långt perspektiv. Dags att kika på vad Monster energidryck faktiskt kan kosta.

Jag har en kollega som sitter ett par bord bort och som arbetar i samma team. Hen är väl precis som alla andra i mångt och mycket. Trevlig, social, arbetsam – precis som man vill att en kollega ska vara helt enkelt. Däremot finns det en sak som skiljer. Han dricker nämligen en faslig mängd Monster energidryck.

4 stycken per dag har jag räknat till. Och det här sker varje dag. Jag kan väl säga som så att jag är rätt säker på att det i snitt blir 4 varje dag. 1 direkt på morgonen när kollegan sätter sig vid skrivbordet, 1 vid förmiddagsfikat och sedan 2 i relativ snabb följd efter lunch.

Som gedigen sparare har jag givetvis koll på detta, men som gedigen svensk ser jag till att observera från min hörna och inte gå in i någon konflikt.

Jag har inte doktorerat i hur energidryck påverkar din hälsa och då det här i synnerhet är en blogg som handlar om ekonomi och ekonomisk frihet lämnar jag detta utanför. Det jag däremot vet är vad detta kostar i längden.

 

Räkneexempel:

1 st energidryck Moster kostar 16 kr + pant (=17 kr). Källa: ICA

Jag hoppas att jag valt rätt sort nu, alltså så jag valt den godaste. För själv har jag ingen aning…

Givetvis skulle man kunna tro att kollegan pantar men så är inte fallet. Burkarna åker i soptunnan och jag brukar se till att vittja denna på mornarna innan städerskan kommer. Dessa lägger jag i en hemlig IKEA-kasse under mitt bord som jag pantar på LIDL vid jämna mellanrum.

Det här blir således 2 068 kr per månad, eller 24 816 kr per år. Det är då inte särskilt svårt att räkna ut att ifall du struntat med detta ”nöje” och i stället lägger pengarna under madrassen så skulle du bara efter 41 år sparat 1 miljon. Min kollega skulle alltså kunna bli miljonär vid pensionen genom att sluta med detta.

Något som är ännu mer intressant är att se vad pengarna i stället kan göra på börsen. Så igår satt jag och filade lite i excel och räknade på vår klassiska Ränta-på-ränta:

Det jag då räknat med är 11% årlig avkastning, vilket egentligen inte är särskilt högt då Stockholmsbörsen avkastat just 11% i smitt mellan 1985 -2015

Det du ser i tabellen ovan är att vi ständigt varje år sparar 24 816 kr (det energidrycken kostar) och helt enkelt låter pengarna verka med 11% avkastning årligen. Slående är att vi redan i starten på år 17 är miljonärer. Min kollega skulle alltså kunna bli miljonär en bra bit innan 50.

Vad som händer efteråt är ren magi! Kika till exempel mellan år 22 och 26. Bara här har det genererats ytterligare en miljon. Tänk bara vad som händer efter dessa år?

Här följer också en graf som jag snickrat ihop:

Statistiken ovan tar inte i hänsyn den skatt du årligen betalar om du har ditt sparande på ett ISK. Efter år 25 blir den årliga skatten 12 773 och den ökar givetvis ju större värde du har på ditt ISK konto. Detta räknat på den stadslåneränta vi har idag.

 

KTM, här har du har fel!

Nu finns det säkert många som sitter och funderar ”Men klart man ska unna sig energidryck om man tycker att det ger en extra njutning i vardagen”. 

Jag säger inte att du ska sluta med det du tycker om. Det jag däremot tycker att du ska göra är att kika över vad du faktiskt lägger pengar på och fundera hur pass mycket värde det faktiskt tillför dig. Med andra ord, det jag anser vara skräp behöver inte vara skräp för alla andra.

Själv tycker jag att Lyxfällan missar lite av detta i sina avsnitt när de ständigt kör över pizzakartonger och läsk med bulldozers (eller vad de nu hittar på). När man gör prioriteringar är det viktigt att kika på vad pengarna gör över tid och om det kan vara värt att skippa detta nöje för den otroliga effekten.

Så sensmoralen lyder:

Låt dina kollegor dricka energidryck om de vill, men se för tusan till att plocka upp panten efter dem!

 

 

30
0
Kommentera gärna :)x
()
x