Enligt min förståelse är det sällan som kurser sjunker rejält i våra 24 olika Dividend Kings. 3M (MMM) visar att det här faktiskt kan inträffa.

3M är ett väldigt diversifierat bolag och verkar inom 5 olika områden skulle man kunna säga. Bland annat tillhandahåller man produkter inom Hälsovård, Kontor och Hem/Kontor/Fritid.

När man säger 3M kanske många tänker på deras berömda post-it lappar men det är mycket mer som döljer sig under ytan. Bolaget producerar nämligen inte mindre än 55.000 olika produkter.

 

En stabil utdelare

3M har i över 100 år betalat utdelning till aktieägarna. Dessutom har man höjt utdelningen 61 år i rad, vilket då gör bolaget till en utdelningskung.

Det här bolaget ligger på 8:e plats bland de bolag i världen som höjt utdelningen i flest antal år i rad. Senaste höjningen var så sent som i februari och då höjdes den med 6%.

Nu har kursen fallit med -22%. Ett rätt kraftigt tapp med andra ord. Det allt bottnar i är en svag Q1:a där vi såg försäljningen sjunka med -5%. Självklart blir det oro.

Vidare så kommer 60% av intäkterna bortom USA:s gränser. Här är 25% av intäkterna från Kina och alla som läser detta vet vad som händer just nu mellan Kina och USA.

 

Min take

Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är sugen. I min utländska portfölj är det här helt klart något som skulle passa bra med tanke på branschen. Dessutom har 3M kunnat motstå motvindar tidigare och det ska väldigt mycket till innan man sänker utdelningen tänker jag.

Direktavkastningen är idag 3,35%. Det kan jämföras med andra utdelningskungar som t.ex. Johnson & Johnsons 2,78% i DA (Direktavkastning) och American State Water med 1,52% i DA.

Just nu har 3M en sund utdelningsandel på ca 57%. Skulle dock vinsten sänkas och utdelningen höjas så vet ni vad som händer med utdelningsandelen. Det har vi sett tidigare…

Jag köper nog idag när börsen i USA öppnar…tror jag.

 

 

14
0
Kommentera gärna :)x
()
x