Marcus Hernhag gästade nyligen Investerarens Podcast med en hel del matnyttig information till oss investerare. Här snackades det utdelningar, något jag älskar, och vi fick faktiskt lite aktieinspiration då Hernhags listar lite av sina favoriter.

Jag kallar honom Utdelningskung då han faktiskt är en hejare på utdelningsinvesteringar och faktum är att det bl a var Marcus som drog mig in på utdelningsspåret, ett spår jag än idag vandrar. ”Kung”, ”Inspiratör”, ”Gud”, kalla det vad ni vill. Jag antar att kärt barn har många namn.

Här på bloggen har jag recenserat 2 av Hernhags tidigare böcker:

Hitta världens bästa aktier

Den enkla vägen att lyckas med aktier

 
Vill ni lyssna på vilka favoriterna är så går det att spola fram till 34:30, men självklart rekommenderar jag att lyssna på hela avsnittet.

 

Castellum

Som många av er vet är ju Castellum en av mina egna favoriter och utgör för närvarande 5,7% i min portfölj. Det här är mitt näst största bolag. Lite lustigt är att Marcus även nämner Johnson & Johnson som är mitt största bolag just nu, men det är en annan historia.

Något jag tycker är intressant är hur Hernhag säger att det faktiskt är svårt att värdera aktien. Är det dyrt nu? Är det billigt? Vad är en rimlig kurs? Det håller jag med om och själv släpper jag många nyckeltal i det här fallet och kikar mer på historisk utveckling, vinstökning och utdelningstillväxt.

Jag har köpt kontinuerligt, och gärna lite mer när kursen rör sig i nedåtgående trend. Det har givit ett riktigt bra resultat.

De senaste 20 åren har Castellum givit en genomsnittlig årlig totalavkastning på 15,8%. Det är ju sjukligt bra om vi tänker på att Stockholmsbörsen sägs ha avkastat 11% inklusive utdelningar under ett långt tidsperspektiv. Senaste 5 åren har bolaget till och med erbjudit en totalavkastning på 18,5%. Grymt!

Castellum har en riktigt sund belåningsgrad på 47% och nyligen ändrade man policyn från en maximal belåning på 55% ner till 50%. Det är defensivt, men inte för defensivt, precis som jag vill ha det.

Jag följer noga bolagets utdelningar och uppdaterar min sida om deras utdelningshistorik så fort förändringar sker:

Castellum Utdelningshistorik

2
0
Kommentera gärna :)x
()
x