Nu har jag läst ytterligare en bok av Marcus Hernhag. Den här gången har jag fått lära mig Den enkla Vägen att Hitta Världens Bästa Aktier, vilket också är namnet på boken. Boken innehöll fantastiskt mycket och nu efter drygt 150 sidor har jag ännu mer förståelse kring den fantastiska aktievärlden.

Jag började läsa boken för ca ett halvår sedan men blev klar först nu. Boken var dock inte på något vis dålig eller ointressant, men jag antar att andra saker kom emellan. Sedan är jag galet dålig på att prioritera bokläsning!

 

Snabb fakta

Titel: Den enkla vägen Hitta Världens Bästa Aktier

Antal sidor: 163

Pris: 225 kr hos Adlibis (inte sponsrad)

Finns som ljudbok: Nej, inte vad jag vet i alla fall. Jag kanske får äran att spela in den? 😉

Boken i 2 meningar: Boken som noga beskriver hur du blir en bättre värdeinvesterare. När bör du sälja, när bör du köpa?

Lite mer om boken

Genom den här boken får du som investerare lära dig vad värdeinvestering faktiskt innebär och hur du kan hitta värdeaktier att investera i till en bra prislapp. Tack vare allt lättare åtkomlig fakta på webben så är det idag inte särskilt lätt att hitta aktier som kanske inte upptäckts och som är värderade långt under deras egentliga värde, men via den här boken får du i alla fall verktygen för att söka efter dem.

Boken tillhandahåller även små fallstudier där Hernhag går igenom välkända bolag såsom H&M, Holmen, Byggmax, Paradox och Netent. Detta tycker jag var enormt intressant och då boken inte är särskilt gammal är ändå informationen relativt korrekt.

Jag vill vara tydlig med att meddela att den här boken nog håller högst kunskapsnivå jämfört med Hernhags 2 tidigare böcker. Därför skulle jag kanske inte rekommendera denna om du är alldeles ny i aktievärlden utan att du snarare får lite mer kött på benen innan du ger dig in i härligheten. Även om det finns ett uppslagsverk med fikonspråket mot slutet av boken så är denna ändå mer komplicerad än många andra aktieböcker, på gott och ont.

För att underlätta förståelsen använder sig Hernhag av många jämförelser. Exempelvis jämförs marknaden med en finansvalp som i vissa fall kan springa före den gamla Värdetanten som i det här exemplet är bolaget.

Trots att det här inte är en bok specifikt om utdelningar så tar Hernhag vid flera tillfällen upp det positiva med att tänka på utdelningsfilosofin och redogör att det här är en filosofi som han själv faktiskt följer. Det gör mig extra peppad.

 

Innehåll

Hitta Världens Bästa aktier innehåller en stor samling intressanta kapitel. Varje kapitel är inte särskilt långt men går ändå igenom det allra viktigaste inom respektive område.

Nedan har jag markerat de kapitel som jag tycker var absolut intressantast och som jag tycker gav mig mest under läsningen.

{

Favoritcitat

”Jag brukar säga att det bästa sättet att ta hem en vinst är inte att sälja aktier utan enbart ta emot aktieutdelningar”

-Marcus Hernhag

Betyg

Jag gillar verkligen att det blir ganska konkret i vissa fall. Exempelvis tar Marcus upp sina kriterier för en köpvärd aktie i 8 olika steg, vilket var superintressant. I boken tas det även upp vilka metoder Benjamin Graham använder för att hitta sina värdeaktier och de 7 kriterierna rörande hans filosofi.

Även kapitlet om Värdefällor var läsvärt. Att köpa en aktie som har fallande kurs känns kanske bra på ett sätt men frågan vi alla ställer oss är om det faktiskt är en värdefälla vi köper, d.v.s. en aktie som aldrig kommer stiga i värde (typ Eniro eller SSAB).

Trots att vi aldrig riktigt kan veta när det är ett bra läge att köpa och sälja så får du som läsare väldigt bra verktyg för att minimera dina risker att sälja och köpa vid fel tidpunkt. Som vanligt tycker jag att man inte borde göra investeringar allt för komplicerade, men det är alltid roligt att läsa om i alla fall.

Slutsatsen blir att jag ger den här boken 3 stjärnor av 5 med den noteringen att betyget höll på tippa över till en 4:a. Jag kan ändå tycka att den här boken är en bok som alla borde läsa och pryda investerarens bokhylla. Nackdelen är som sagt att den kan vara lite ”tungrodd” och hade jag suttit mer klistrad vid den så skulle nog betyget bli 4 eller 5.

 

0
Kommentera gärna :)x
()
x