Till alla er som råkat missat det så har nu vår käre Petrusko klivit ut lite extra i rampljuset och faktiskt gästat Börspodden i deras sista sommaravsnitt. Det här är historiskt! Jag har läst Petruskos blogg i 3 år men aldrig någonsin hört rösten bakom alla skrifter. Ett kanonavsnitt, och här är det jag reflekterade över.

 

Kanske bästa avsnittet

Petrusko driver en av Sveriges största bloggar kring sparande och utdelningsinvesteringar (om inte den största). Han var själv en stor inspiration till mitt egna startskott när det kommer till sparande och även bloggande i stor utsträckning. Han är väl lite som Zlatan är för många yngre fotbollsspelare där ute skulle jag kunna tänka mig.

Ursäkta om jag svär men det här var ett sjukt jäkla bra avsnitt!! Sitter och funderar om jag lyssnat på något bättre sedan Prata Pengar lades ned men jag kommer inte på något.

Vi fick dessutom en fantastiskt nyhet att Petrusko kommer starta upp Fondpodden igen och driva denna efter sommaren. Jag kan tycka att Petrusko har en mycket behaglig röst att lyssna på – glädjande, energirik och förtroendeingivande helt enkelt.

Trots att jag och Petrusko är väldigt snarlika i vår strategi här på aktiemarknaden så kan jag ändå inte undgå att dra slutsatsen att hans intresse väcktes vid 10 års ålder samtidigt som mitt egna väcktes en bit innan 30 först. Givetvis ska man inte skylla på andra, men en bidragande faktor kan ha varit min mamma som ser aktier som ett lotteri.

 

Det jag tar med mig från avsnittet

En sak jag tänkte på är att vi tänker rätt lika kring utdelningsfilosofin. Vi vill äga aktier i bolag som dels historiskt sett gett en fin utdelningstillväxt, dels har en relativt bra direktavkastning, men också har pengar kvar för att fortsätta växa. Petrusko nämner Castellum som sitt största innehav och det här ligger också som mitt näst största innehav.

Sedan tycker jag att det var intressant det Petrusko nämnde om bolag han sålt som han tyckt varit högt värderat, men som sedan slutade i en rejäl ”förlust” då bolaget fortsatte öka sina vinster. Ett exempel är Axfood som han sålde och sedan köpte in till en mycket högre värdering. Jag står fortfarande fast vid att man ska hålla kvar med det fina och snöra ut skiten.

Petrusko hade också mycket kloka ord kring Investmentbolag och jag lärde mig rätt mycket kring Latour som jag själv tagit in för inte allt för länge sedan. Dessutom var det intressant att höra att han ägt Industrivärden så pass länge. Jag gillar investmentbolag bl a för att du får en rabatt i det du köper, snarare än att köpa varje bolag var för sig.

Vi tänker också lika när det kommer till fastigheter och skräms inte av branschen trots att en högre ränta kanske står och knackar på vår dörr. Det finns potential för vissa fastighetsbolag då räntan höjs och har man inte allt för hög belåning kan det i vissa lägen även gynna bolagen.

 

Ska jag vara med i någon pod?

Jag har faktiskt aldrig blivit tillfrågad att vara med i en pod men om jag känner mig rätt skulle det nog bli pannkaka av allt. Mest troligt skulle jag nog sitta där och dra suveränt dåliga jämförelser och kanske svepa in roliga historier som får mig att tappa tråden på ämnet. Det skulle bli cirkus, helt klart.

Men visst hade det varit roligt!

Har själv funderat många gånger på att dra igång någon fattig pod som fokuserar mer på passiv inkomst, utdelningsaktier, utdelningsstrategi och att nå sina mål. Inser däremot vilken ofantlig tid det kommer ta och då jag inte kan göra någon ”halv-bra” så har jag valt att avstå. Podden skulle då fokusera mycket på att analysera världens alla stabila utdelningsbolag.

Roligt i alla fall med Petrusko i en egen podd. Det kommer bli en höjdare.

Glöm nu inte att lyssna på det här avsnittet. Om du redan gjort det, vad tyckte du?

0
Kommentera gärna :)x
()
x