Till att börja med vill jag säga att dagens utvalda bild  är fotograferad av sambo Ktm. Inte helt dåligt foto med tanke på att det var från en mobilkamera 😀 Så tack till sambon.

 

Idag gick jag på banken med min mor för att fixa lite grejor angående bouppteckningen. Är just nu rätt mycket som måste göras med tanke på pappas bortgång så har tyvärr mycket mindre julkänsla än vad jag haft tidigare år. Blir också första julen utan farsan, vilket känns konstigt.

Just idag var det däremot dags att sälja pappas alla aktier då det inte är något som varken jag eller någon annan i familjen vill ta över.

För er som missat hur pappas portfölj ser ut så kan ni se den här.

Peab har ju faktiskt levererat rätt bra på senare tid, men Telia har som sagt varit en fallande kniv länge. En sak är ju lite intressant i det här sammanhanget. När jag gick igenom pappas papper tidigare såg jag att han fått papperskvitto på de utdelningar han fått och faktum är att det inte var så små slantar trots allt – ett tecken på att utdelningsinvesteringar faktiskt fungerar! Att pappa sedan hade en intressant risk-spridning på sitt innehav kan man ju konstatera.

Mamma: ”Ja det här blir lättare när jag dör”
Jag ”Näe, du äger väl inte så många aktier?”
Mamma ”Inte en enda aktie har jag ägt! Och det ska man inte göra heller!”

Det är ju något som mamma intalat mig under hela min uppväxt och är en rekommendation som jag nu gått ifrån. Har aldrig berättat för mamma att jag sparar i aktier och har inte tänkt göra det heller. Håller det helst för mig själv då hon har den inställningen.

Mina barn ska jag då rekommendera till att spara i fonder eller aktier, sedan beror det ju på vad sambo Ktm tycker om det förstås 🙂 Hoppas att ni haft föräldrar som i alla fall inte motverkat er att påbörja ert sparande.

När vi sålde aktierna frågade jag om det här med skatten. Pappa har ju allt på ett icke shablon-beskattat konto så då ska man ju skatta på vinsten. Fick då av banken reda på att jag måste hitta kvittot när pappa köpte aktierna för att se hur mycket han köpte dessa för, annars skulle det räknas på 20% av dagens värde. Exempelvis om aktierna idag är värda 100 kr och man inte vet vad det var värt vid inköp så räknar man på 20% alltså 20 kr (då ska det skattas på vinsten, alltså 80 kr).

Det här fattar jag verkligen ingenting av och det låter komplext, någon som kan förklara hur det ligger till?

7
0
Kommentera gärna :)x
()
x