Jag har fått äran att läsa Miljonär innan 30’s andra bok, Den enkla vägen till ekonomisk frihet. I det här inlägget förklarar jag lite mer kring boken samt ger mitt utlåtande ifall denna är värd för er att läsa.

Faktum är att jag läste ut den här boken under solen vid en pool där friheten och glädjen kändes maximal. Därigenom fick boken helt rätt miljö och jag kunde njuta till fulla av innehållet.

Snabb fakta

Titel: Den enkla vägen till Ekonomisk Frihet

Författare: Miljonär innan 30

Antal sidor: 161

Pris: 198 kr (hos Adlibis)

Finns som ljudbok: Nej, inte vad jag vet.

Boken i 1 meningar: I boken får vi lära oss mer om det kära ämnet ”Bli ekonomiskt fri med aktier” och hur du kan ta dig dit.

 

Innehåll

Här följer några av de kapitel som du får läsa om i boken. Tycker att det ger en bra bild av vad boken faktiskt vill lära ut. Kapitlen är korta och varierande, så man hinner inte bli less eller uttråkad på innehållet.

Kapitlet jag gillar mest är helt klart det som handlar om 4-procent regeln. Det här är en regel som visar när du kan börja leva på din portfölj

Om boken

Den här boken skiljer sig rätt mycket från andra böcker om investeringar och aktiesparande. Början av boken introducerar dig till begreppet ekonomiskt fri, vad det innebär och hur du kan nå dit. Den går inte in så mycket på detaljerad fakta som vad preferensaktier är, om du ska välja ISK eller KF eller vad skatten blir.

I bokens första del får vi en gedigen genomgång kring begreppet Ekonomiskt fri. Vad innebär det? Hur mycket pengar behövs? Vilka drivkrafter behövs? Sedan får vi även läsa om Miljonär innan 30’s egna resa och hans situation nu efter det att han blev fri.

I bokens andra del finns det ett gäng spännande intervjuer med bland annat människor som jobbar mot ekonomisk frihet eller som redan uppnått det. Intervjuerna är av blandad sort och väldigt läsvärda.

Några av intervjuerna:

Framtidsfeministen – ekonomisk frihet på lika villkor

Maribel Lindberg (fru till farbror fri) -Spara dig fri från överkonsumtion

Filip Fors, lyckoforskare – blir man lyckligare av mycket pengar?

Gúnter Mårder – Långsiktigt aktiesparande lönar sig bäst

Per H Börjesson – så kan alla bli miljonärer

+ andra spännande intervjuer

{

Favoritcitat 1

”500 kr i månaden i ett regelbundet sparande under ett helt arbetsliv ger över 1 miljon kronor vid normal avkastning på börsen. Köper du i stället Trisslotter för 500 kr i månaden är chansen mindre än 1% att du vunnit 1 miljon innan pensionen.”

-Miljonär innan 30, om effekten av sparande kontra spelande

Just det här kapitlet i boken tycker jag var riktigt intressant. Här intervjuades Anna Hedenus om sin spelforskning. Tycker att det var spännande att läsa om hur vinnarna av en spelvinst väljer att leva sina liv.

{

Favoritcitat 2

”När jag fyllde 50 kunde jag fortfarande väldigt lite om privatekonomi och ännu mindre om aktier men gick då en kurs i bokföring där jag träffade andra kvinnor och intresset för ekonomi växte. Ekonomi blev helt plötstligt något roligt”

-Maud Lindh, ordförande i Aktiespararna i Uppsala

Intervjun med 71-åriga Maud tycker jag är fenomenal. Hon har visat för oss att du inte behöver starta tidigt i livet för att bygga en portfölj som du kan dra väldigt stor nytta av. Tack vare portföljen har hon råd att göra sådant som hon kanske inte hade haft råd med som pensionär. En stor förebild!

Maud går att följa här på Twitter.

Betyg

Det här är verkligen en bok som jag snabbt kom till att gilla då den är otroligt inspirerande. Trots att du kanske känner att du redan nu kan mycket om börsen och aktiesparande så kan nya dörrar öppnas då du läser intervjuerna. Det här är en svensk ekonomibok som skiljer sig frän andra.

Ett riktigt stort plus är när Miljonären skriver om 4%-regeln. Alltså hur mycket pengar du behöver för att kunna leva på ditt kapital. Det här var riktigt bra beskrivet med flera olika metoder som jag faktiskt själv inte visste om. Visst har jag känt till den här regeln, men inte att det fanns så många olika varianter.

Jag satt och velade om jag skulle ge boken 4 eller 3,5. Samtidigt gav jag miljonärens första bok en 4:a och den känner jag gav mig mer som investerare. Det är en kort bok som du matar igenom snabbt, så nöjet blir inte särskilt långvarigt.

En varierande bok som ger nya vinklar på begreppet ”Ekonomiskt Fri”, så lyder min slutkommentar.

 

4
0
Kommentera gärna :)x
()
x