Det har gått riktigt illa för portföljen under året. Och nej, det är inget aprilskämt och det kommer heller inte bli något sådant i år. Hoppas kaffet är redo, för nu ska jag visa vad jag sålt och vad jag köpt.

 

På tal om aprilskämt så finns det både bra och dåliga sådana. Även om hela konceptet snart börjar likna PR trick för att bolaget bakom ska få fina likes så stod ändå Carlsberg för årets aprilskämt som skulle passa mig helt i smaken.

Portfölj

Portföljen är uppdaterad nu när månaden nått sitt slut och första april är här. Kylan har bitit sig fast i min lilla stad och så har även kylan i portföljen som för tillfället inte är särskilt het (mer om det i nästa sektion).

Vad jag märkt i dessa tider är att mina topp 10 bolag ändrats kraftigt. Det har också blivit så att jag inte nödvändigtvis vill att alla topp 10 ska vara topp 10 men då jag är helt värdelös på att sälja aktier så väljer jag i stället att skjuta in mer i bolag som jag tycker ska ha högre vikt. Nysparandet blir däremot nästintill försumbart i bolagen då kursrörelserna är så pass stora.

Exempelvis har Castellum varit bland toppen länge men har nu sjunkit till väldigt låga nivåer.

Men jag tror fortfarande på min taktik att sitta lugnt i båten. Enligt mig gör allt för många allt för hastiga förändringar i sin portfölj enbart p.g.a. hur sektorerna svänger. Men det där har jag tjatat om tidigare så det lämnar jag.

Portföljutveckling

Här har vi då kräftgången. 

How to Do the Lateral Crab Walk | Men's Health

 

Det har inte hänt mycket när det kommer till portföljvärdet på väldigt länge och jag står fortfarande och stampar där kring 2,5 miljoner.

 

Jag får ännu en gång anses slagen av OMSX30 inklusive utdelning. Största sänket är fortfarande fastigheter där högre räntor bitit sig fast. Jag kommer ihåg för en tid sedan när marknaden fick upp hoppet om att räntorna skulle stabiliseras – då sköt min portfölj till höjden och det blev ATH. Sedan blev det ytterligare oro och ett nytt ankare som sjönk.

Det finns några innehav som presterat extra dåligt under månaden:

  • JM  -13 500 kr
  • Svolder -14 000 kr
  • Prudential Financial -11 800 kr
  • Handelsbanken -10 000 kr
  • Intrum -8000 kr

Jag vet att det är många som ställer sig frågan hur bolag likt dessa mår och jag försöker uppdatera med mina tankar i den mån jag hinner/har lust.

 

Utdelningar

Utdelningarna gör mig väldigt sällan besviken. De första 3 månaderna har slagit tidigare år med rätt god marginal och nu väntar mina 2 bästa utdelningsmånader. En halv månadslön netto har jag fått i utdelning under mars.

Bästa klirret i kassan stod Handelsbanken för. Med tanke på hur bra banken faktiskt går så tror jag helt klart att man kan dela ut minst 8 kr nästa år igen, varpå den aktien nu handlas till 9% direktavkastning tack vare bankoron som nu existerar.

Lön och Sparkvot

Jag och fru KTM sa precis till varandra att vi nästan bara handlar saker till junior KTM nu. Jag minns knappt när jag beställde något till mig själv. Men det är också roligt 🙂

Som jag skrev tidigare är det mest utekvällarna med hockey som dragit slantar men annars har det varit en rätt sparsam månad. Många sjukdagar har gjort att jag mest varit hemma också.

Här skrev jag mer om lönen kontra utdelningarna

Lön kontra utdelning – mars 2023

 

 

Köpt / Sålt

Största transaktionen under månaden är då att jag sålt Intel och i stället tagit in Broadcom.

I övrigt så är det rätt tydligt att jag handlat mest i det som gått sämst. Jag ser till att fånga den där fallande kniven du vet.

Bolag Total köpsumma
Broadcom Inc                   26 601 kr
Handelsbanken A                     3 770 kr
Intrum                     2 627 kr
Svolder B                     2 233 kr
EQT                     2 166 kr
Holmen B                     1 976 kr
JM                     1 936 kr
Nordic Waterproofing Holding                     1 558 kr
Cibus Nordic Real Estate                     1 499 kr
Latour B                     1 303 kr
Investor B                     1 228 kr
Tele2 B                     1 163 kr
Axfood                        998 kr
Volvo B                        844 kr
Industrivärden C                        581 kr
Samhällsbyggnadsbo. i Norden B                        579 kr
Kindred Group                        565 kr
Atlas Copco B                        548 kr
Ework Group                        457 kr

Bloggen

Inlägget kring deklarationen slog alla läsarrekord någonsin på bloggen. Jag vet inte varför ett så tråkigt inlägg kunde få så mycket uppmärksamhet. Kanske snappades det upp av någon sökmotor där ute eller då blev det en Retweet från någon sparekonom på Twitter…

Deklaration – Avdrag som du Faktiskt kan använda 2023

 

I övrigt har dessa inlägg varit väl lästa:

Ljuvliga toner från mobilen idag

Tog in världens bästa utdelningshöjare

Castellum – om pausad utdelning

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x