Minns ni analysen jag skrev förra året om Världens bästa utdelningshöjare? Den finns nu med i min portfölj. Givetvis är det här inte världens bästa utdelningshöjare men det är åtminstone det bolag som jag personligen tycker presterat bäst rent utdelningsmässigt när vi kikar på en rad punkter. Bana väg för Broadcom.

Jag sålde Intel i samma veva som en av mina läsare köpte aktien. Kanske gjorde läsaren rätt då alla nu verkar misstro Intel med tanke på det jag skrev om tidigare.

I stället plockade jag upp min analys om Broadcom och gjorde ytterligare en koll på bolaget innan jag nu valde att doppa tån i deras bäck. Endast 1600 kunder hos Avanza äger idag Broadcom, vilket förvånar mig.

En utdelningshöjare som heter Broadcom

 

Egentligen har inte mycket ändrats kring bolaget sedan jag skrev den analysen, men det kan ändå vara värt att upprepa ett par saker.

Broadcom har presterat helt fantastiska siffror när det kommer till utdelningshöjningar. Först några exempel på svenska bolag:

  • JM: 7,5% per år senaste 10 åren*
  • Axfood: 10,52% per år de senaste 10 åren
  • Castellum (innan slopningen): 9,1% per år de senaste 10 åren

*Alla ovanstående siffror visar CAGR för utdelningstillväxten, alltså den genomsnittliga årliga tillväxttakten.

Broadcom har sopat banan bland samtliga svenska bolag och har sedan 2016 presterat en siffra på fantastiska 38%. Dessutom har man lyckats sänka utdelningsandelen på senare år och idag ligger den enbart runt 40%.

Bolag likt dessa tenderar att ha en låg direktavkastning, vilket jag skrivit om i mitt inlägg om Hög utdelning vs Hög utdelningstillväxt. Broadcom kvalar dock väl in på min lägsta gräns och erbjuder idag 2,89%. Snittet de senaste 5 åren har varit 3,29%.

Man kan givetvis fundera över mitt val att köpa nu på ATH, men det är ett val jag tagit och aktiekursen säger som du vet inte allt om hur dyr en aktie är. Givetvis hade det varit bättre att jag köpt när jag gjorde min analys, men så blir det ibland.

Broadcom har en ledande roll i halvledarmarknaden och deras slogan är ”Connecting everything”. Enligt bolaget själva går 99,9% av internettrafiken via åtminstone 1 av Broadcoms chip. Det är p.g.a. deras spridda och diversifierade verksamhet som spänner över det mesta tekniska vi rör vid idag.

Historik är dock alltid historik, det ska vi komma ihåg. Men även om Broadcom troligtvis inte lär öka utdelningen lika kraftigt i framtiden så har man ett bra läge att fortsätta göra mycket fina förvärv och fortsätta växa. Det senaste pågående förvärvet handlar om VMWare men historiskt har bolaget gjort stora förvärv transformerat bolaget till det bättre.

 

27
0
Kommentera gärna :)x
()
x