Castellums nya VD Joacim Sjöberg har jag inledningsvis inte fått så gott intryck av. Samtidigt är det han som nu ska föra Castellum från botten till toppen; eller åtminstone till det fastighetsbolaget Castellum en gång var. I en intervju i DI berättar Joacim nu om den pausade utdelningen i Castellum.

 

R.I.P.

Länge har investerarna frågat sig varför Castellum sänkte utdelningen. 24 år streak som i år skulle inneburit Sveriges första utdelningsaristokrat när 25:e året med höjd utdelnings skulle skålas in. I stället blev det pannkaka.

 

Nu ställs den purfärske VD:n Joacim mot väggen i en intressant intervju med Dagens Industri om varför utdelningen pausades.

Fast egentligen finns det väl bara tre alternativ som fastighetsbolagen har att välja bland nu. Mycket handlar om bolagets riskvilja skulle jag vilja påstå, samt hur pass klart man kan se i sin spåkula om ränteutvecklingen:

Hålla kvar eller höja utdelningen – bolaget tror att man har den marginal som krävs och att det inte blir så mycket värre än vi befarat.

Sänka eller helt slopa – man tar det säkra före det osäkra helt enkelt, à la Castellum.

Behålla eller höja, men göra en nyemission för att ta in pengar.

Simon Blecher från Carnegie har nyligen titulerat alternativ 3 som ”Hål i huvudet”. Här är jag väl lite beredd att hålla med. Att dels dela ut pengar till investerarna men också ta in pengar för att stärka sina finanser, ja det hör ni ju hur det låter.

I teorin finns det väl ett fjärde alternativ också. Det är att göra som SBB gör med hoppet att ingen faktiskt ska förstå vad det innebär.

En duktig läsare kommenterade för någon dag sedan att Cibus nu gör en nyemission. Detta efter att enbart sänkt sin månatliga utdelning en smula. Inte så kul…

Så, vad säger Castellums nya VD?

Joacim, Castellums VD

Nyligen hade Castellum sin årsstämma i Stockholm. Varken nya storägaren Roger Akelius eller gamle storägaren Rutger vågade sig dit. I stället var det fokus på den nyss valda permanenta VD:n vid namn Joacim Sjöberg.

Det finns ett par saker att ta med sig från den intervjun.

Först och främst trycker han på en positiv sida där vi ser jättefina projekt som Castellum kommer tillträda under året, att det finns en stark efterfrågan på lokaler samt att hyrorna kan fortsätta höjas.

Den negativa sidan säger han är obligationsmarknaden som jag varit in på många gånger. Castellum har en stor finansiering via obligationsmarknaden, ca. hälften. Idag har man pengar för att lösa obligationerna som kommer förfalla i år och med nyemissionen man gjorde även de som förfaller nästa år.

Samtidigt menar han att man inte vill chansa och därav slopar man utdelningen helt för 2023.

Den första delen skulle om vi hade tillräcklig tid kunna läka den andra delen, det vill säga obligationsförfallet. Men vi vågar inte chansa: med den stora skuldvolym vi faktiskt har kan vi inte spela med vare sig aktieägarnas, obligationsägarnas eller bankernas pengar, och inte heller våra hyresrelationer eller anställda

”Vi måste hoppas på det bästa men vara beredda på det värsta.”

Joacim själv äger 3000 aktier i Castellum. Rätt lite ändå med tanke på att jag äger 538. Min andel i Castellum motsvarar alltså nästan 20% av det VD:n äger. Rätt häftig tanke. Har man suttit 3 år i Castellums styrelse och idag har en ersättningsnivå på mer än 1 miljon kronor i månaden så hade jag förväntat mig några fler aktier faktiskt.

 

Ta tillbaka det gamla Castellum

Diskussionen som varit är att Castellum blivit ett allt för riskfyllt bolag. Castellum var länge börsens säkraste och kanske tråkigaste fastighetsbolag. Fokus låg på kontinuerliga investeringar i beståndet och stabilt höjda utdelningar. I takt med aggressiva förvärv är det nu många som tycker att Castellum förändrats.

Joacim håller inte med:

”Vi har inte haft någon annan riskprofil, det har varit samma riskprofil och inte något skifte. Däremot har hela branschen legat kort, för det har varit billigare. Och ja, jag tror att det finns skäl att titta på om vi skulle ha en längre kapitalbindning, i syfte att skapa mindre känslighet för kortsiktiga räntesvängningar.”

Castellum har alltså valt alternativ 2 och idag vet vi inte när utdelningen kan återupptas.

Jag ligger kvar med mina aktier på schackbrädet för att se vart det här leder.

19
0
Kommentera gärna :)x
()
x