Under åren som bloggare har jag försökt inspirera andra till att starta sitt långsiktiga sparare. Många har funnit inspiration bland mina månadsrapporter, något som självklart är roligt. Den här månaden är lite speciell på många vis. Här kommer jag nämligen att visa sådant som inte kommer inspirera till max. Jag vill därmed varna känsliga läsare.

Utdelningar

För en gångs skull tänkte jag börja med utdelningarna. Det här är trots allt en aktieblogg med inriktning Utdelningar och det som hänt nu är helt klart värt att ta upp.

Se bara på den här bilden så förstår du att något är på tok.

Bilden visar månadernas utdelningsresultat jämfört med 2019 och 2018. Som vi ser har utdelningarna för April sjunkit från över 9 000 kr till 1 783 kr

Det här är självklart helt galet, men vi tar och tittar på vad som egentligen ligger bakom det hela. Här är en bild som visar bolagens utdelningar för respektive månad: 

Banker – den onekligt största anledningen till det sviktande resultatet är att bankerna skjutit upp beslut om utdelning. För min del rör det sig om Swedbank, Handelsbanken och SEB. Om det blir någon utdelning eller ej till hösten vet vi inte ännu.

H&M – bolaget stod för en rätt fin utdelning i min portfölj. För 2020 har bolaget dragit tillbaka hela utdelningen av defensiva skäl. Pengarna behövs då 70% av H&Ms butiker varit stängda under Covid-19

Industrivärden – flera av investmentbolagets underliggande bolag har dragit tillbaka utdelning. P.g.a. detta och rådande situation drar Industrivärden tillbaka sitt tidigare utdelningsförslag på 6 kr/aktie.

Skanska och TietoEvry – har jag mer eller mindre sålt av

Holmen – samma som bankerna 

Självklart är det här oerhört tråkigt. Samtidigt är det nu du och jag kan köpa på oss extra många aktier då flera av de här bolagen förr eller senare kommer hitta tillbaka till sin fina utdelningstrend.

Under den här typen av period kommer aktieintresset generellt vara svalare. Det är då du ska passa på! Ge allt och lite till så är jag säker på att du kommer uppnå fantastiska resultat tids nog.

Portfölj

Såhär ser portföljen ut idag. De största händelserna under månaden är att jag helt sålt av Kinnevik samt tagit in AT&T.

Portföljutveckling

Vad som är lite mer positivt är att portföljens värde tillsammans med mina övriga investeringar (Tessin, Lendify och Kameo) hoppat upp rejält. 

Tillsammans med mycket insättningar är nu värdet i princip tillbaka där vi stod innan Covid-19.

Precis som vanligt kommer jag fortsätta putta in nya aktier i pengamaskinen.

Såhär har utvecklingen sett ut när vi kikar på enabart totalavkastning (kursavkastning + utdelning)

Lön och Sparkvot

Här skrev jag mer om min lön och sparkvot. Sparkvoten landade på 68% och hitintills har jag i snitt sparat över 60% av lönen under 2020. Det här kan också vara en period då du ser till att äta en utelunch mindre för att kunna spara de extra kronorna då börsen är på lägre nivåer

Lön och Sparkvot – april 2020

 

Köpt / Sålt

De 10 bolag jag köpt mest i under april är följande. Just nu tycker jag att Castellum, Intrum och Realty Income är mest köpvärt.

 

Bolag Köp (kr)
Intrum         4,353 kr
Klövern pref         3,511 kr
Realty Income Corp         2,867 kr
JM         2,645 kr
TransAlta Renewables Inc         2,541 kr
Akelius Residential Prop. D         2,440 kr
Diös Fastigheter         2,213 kr
SkiStar B         2,181 kr
AT&T Inc         2,152 kr
SEB A         1,736 kr

Bloggen

LÄSARSTATISTIK (sidvisningar)

April 2020 – 179 697 sidvisningar

April 2019 – 181 788 sidvisningar

April 2018 – 81 482 sidvisningar

April 2017 – ca 24 000 sidvisningar

Här är de 5 mest lästa inläggen under månaden:

 

Idag säljer jag det sista

 

 

 

Det kan mycket väl bli nytt utdelningsrekord

Swedbank utdelning i och med Corona 2020

Lön och Sparkvot – april 2020

 

Jag har köpt mycket Handelsbanken

 

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x