Jag har fått en fråga kring vad som händer med Swedbanks utdelning i och med Corona situationen. Tänkte ta och svara på denna så bra jag kan och kanske även sprida lita klarhet i vad som händer.

Sedan 19 juni 2019 är Göran Persson ordförande i Swedbank. Jag tycker han talar väl om hela den här utdelningssituationen när han uttryckte sig i Expressen:

”Företag som är beroende av offentligt stöd kan inte dela ut pengar till ägarna. Det är självklart. Men företag som inte behöver ha statligt stöd och har reserver tycker jag inte ska behöva avstå. Låt småspararna och andra ta emot utdelningarna, det är också en stimulans av ekonomin. Jag varnar för den reflexmässiga attityden att utdelning är någonting fult. Utdelningarna går i huvudsak till vårt pensionssystem”, säger den forne statsministern.

Det här var alltså ett svar på finansmarknadsministerns, Per Bolunds, råd att svenska bolag borde hålla tillbaka sina utdelningar. Och visst har han rätt! I år kommer bolag som delar ut framstå som fula rävar.

Göran Persson

 

Swedbank utdelning 2020

Frågan kommer från en läsare som har sett hur Swedbanks utdelning försvunnit från Förväntade utdelningar i Avanza. Det här är en väldigt bra funktion som visar när du kommer få dina utdelningar under året:

Avanza själva har svarat på varför utdelningarna försvinner från den här listan i den tid som råder nu:

Alla bolag som aviserat att de ser över sin utdelning eller som flyttat stämman framåt i tiden väljer vi att ta bort från vår sida så länge. Det gäller ex. SHB och Swedbank som flyttat beslut om utdelning till stämma i höst.

Just i fallet med Swedbank och utdelningen för 2020 (räkenskapsåret 2019) skriver man såhär:

”Den stora osäkerhet som råder kring spridningen av coronaviruset och dess effekter gör att styrelsen anser att det bästa att göra i situationen är att senarelägga årsstämman. Vi kommer nu att fokusera på att hjälpa våra kunder i en mycket utmanande tid, så att vi tillsammans kan ta oss genom detta på bästa möjliga sätt”, säger Göran Persson, styrelseordförande för Swedbank, i en kommentar till DI.

Vidare skriver styrelsen att man kommer följa utvecklingen noggrant och därefter utvärdera förslaget till utdelning för 2019.

Enligt lag måste bolag ha sin årsstämma innan 30 juni varje kalenderår. Innan dess är det däremot svårt att säga om det blir någon utdelning eller inte. Vid den här tiden förra året hade jag redan fått min utdelning och nu kommer vi alltså få vänta om det ens blir något alls.

Skulle jag våga mig på en stor gissning så tror jag ändå att Swedbank kommer dela ut en slant. Visst, den kanske inte blir lika stor, men med tanke på att bolaget redan sänkt utdelning och utdelningspolicyn så tror jag att rådande utdelning är rätt försvarbar.

 

 

0 0 vote
Article Rating
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x