Jag står fortfarande fast vid att läget vi befinner oss i nu är lite av en skänk från ovan om vi enbart tänker på investeringar. Svenska börsen (OMXS30) är ner från nästan 1900 punkter till lite drygt 1500 punkter. Är det någon tid då det är extra värt att sätta över några extra kronor så är det nu.

 

Och med det landar vi lite i den beryktade och väldigt omtalade diskussionen; diskussionen om att man ska spara kontinuerligt och inte bry sig om hur börsen riktigt går. Strunta i börsklimatet – skjut in pengar oavsett.

Visst är det så! Jag sparar varje månad och har investerat lönen allt sedan 2016. Allt jag menar är att det känns lite Extra bra att spara nu när vi relativt sett befinner oss lägre än tidigare. Matlådan smakar lite godare helt enkelt. 

Sedan finns det givetvis vissa med spåkula som säger att börsen ska störtdyka igen då Corona verkligen tar fäste framåt sommaren. Tack och lov så är det ren spekulation. Allt vi vet är vart vi kommer från och vart vi befinner oss nu.

Framtiden är inte skriven helt enkelt. Det enda vi kan göra är att grunda för en bättre sådan genom ett flitigt sparande.

 

Inkomster

Den här sektionen visar min lön jag fick i mars som jag sedan har använt för att leva på under april. Vad som blev kvar av lönen ser du i sektionen här nedan.

Om vi jämför med tidigare års ordinarie löner så är det tyvärr väldigt mycket mindre. Som jag nämnt tidigare var det väldigt mycket övertid förra året som bidrog till en större slant. Inte heller blir det något traktamente och restid under Corona. 

 

Lön 26 874 kr
Bloggintäkter 10 394 kr
Lön Extrajobb 0 kr
Övrigt 0 kr
SUMMA 37 268 kr

Samtliga av inkomsterna är redovisade netto, d.v.s. efter avdragen skatt. Utdelningen räknar jag inte med under inkomster då denna återinvesteras direkt.

Sparande

Det här är alltså det jag lyckats spara från lönen ni såg ovan. Här vill jag ännu en gång påminna om att någon som har en lön på 50 000 kr efter skatt  kan ha ett sparande på 0 kr/månad, medan någon med 20 000 kr i lön kan spara 8 000 kr. Det blir vad du gör det till helt enkelt!

Avanza 25 200 kr
Lendify 0 kr
Tessin 0 kr
Kameo 0 kr
SUMMA 25 200 kr

 

Jag har ännu en månad valt allt lägga över allt till min depå i Avanza. Kontentan blir att mina investeringar hos Lendify, Tessin och Kameo får vänta lite. Läget på börsen är så pass attraktivt enligt mig.

  • Avanza 100% 100%
  • Lendify 0% 0%
  • Tessin 0% 0%
  • Kameo 0% 0%

Sparkvot

Räknat på ovanstående inkomster och sparande blir då sparkvoten…

%

Sparkvot

Så beräknar jag sparkvoten

Sparkvoten beräknar jag genom att ta det jag lyckas spara och dividera med samtliga intäkter (netto).

Den stora frågan är givetvis vad man ska räkna med i sparandet. Själv tar jag enbart med det jag sätter över till min portfölj och diverse andra investeringsalternativ som t.ex. Lendify. 

Jag kan tycka att ammortering till hus och CSN är helt okej att räkna med i sin sparkvot. Däremot tycker jag att det inte är ok att räkna det sparande som du gör till en utlandsresa som du och familjen tänkt åka på nästa halvår.

0 0 vote
Article Rating
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x