Preferensaktier (eller ”preffar”) och D-aktier känner vi alla till. Dessa har kommit att bli hyfsat populära bland investerare tack vare sin höga utdelning som i de allra flesta fall sker kvartalsvis. Vad gäller egentligen när ett bolag väljer att ställa in utdelningen på sina preferensaktier eller D-aktier. Finns det någon skillnad?
De viktigaste skillnaderna mellan preferensaktier och D-aktier
Den stora likheten mellan D-aktier och preferensaktier är att de har hög och fast utdelning. I snitt bör man räkna med över 6% direktavkastning på dessa men den varierar också beroende på risk för det underliggande bolaget samt marknadsläge med räntor som största bidragande faktor.
Här nedan följer de skillnader jag själv tycker är viktigast
- En D-aktie är en stamaktie precis som A- B och C- typerna. D-aktieslaget har däremot kommit att reserveras för aktier som har en begränsad fast utdelning, precis som preferensaktier
- D-aktierna är eviga medan preferensaktierna har en inlösenkurs som säger till vilken kurs bolaget kan köpa tillbaka aktierna. Den här inlösenkursen bestäms i bolagsordningen. Det här gör att dessa blir räntekänsligare.
- Viktigt att tänka på är att D-aktier, till skillnad från preferensaktier, inte har någon förtur gällande utdelningar. Ordet ”preferens” syftar på förtur
- Därmed kan man som aktieägare förvänta sig högre direktavkastning för D-aktien om bolaget även har en preferensaktie noterad (rätt få sådana fall)
- Utdelningen för D-aktierna bygger på utdelningen från A- och B-aktierna. Det står bolagsordning att utdelningen ska vara ett visst antal gånger högre på D-aktien än för A- och B typen, men med ett tak (viktig notering).
Förutom dessa viktiga skillnader finns det också en viktig skillnad i hur preferensaktier och D-aktier räknas som eget kapital för bolaget eller ej. Lite mer om det längre ner
Vad som är viktigt att komma ihåg är att du som aktieägare på lång sikt bör förvänta dig direktavkastningen som din totala avkastning och inget annat. Har en preferensaktie ett snitt på 6% i direktavkastning så är det just detta du även kan förvänta dig över tid.
Varför väljer ett bolag att ge ut D-aktier?
Som du säkert märkt så har det blivit allt vanligare för ett bolag att lösa in sina preferensaktier och i stället ge ut D-aktier.
Aktiebolag väljer att ge ut D-aktier i stället för preffar då dessa helt räknas som eget kapital av kreditvärderingsinstituten. För preferensaktier räknas enbart 50% som eget kapital. Rent bokföringsmässigt är det dock ingen skillnad.
Kontentan blir att bolag med större andel D-aktier kan nå en högre s.k. kreditrating och på så vis få bättre villkor på sina lån. Därigenom har det blivit vanligt för fastighetsbolag med hög belåning att emittera D-aktier i stället för preferensaktier.
Om utdelningen i en preferensaktie ställs in
Ställs utdelningen på en preferensaktie in ackumuleras utdelningen under tiden aktieägarna får vänta på att få utdelningen. Dessutom utgår en s.k. straffränta för den tid som aktieägarna erhåller en mindre utdelning än vad tidigare bestämts.
I praktiken innebär det att den utebliven utdelning för preferensaktier summeras ihop till påföljande år och att straffräntan på ej utbetalt belopp läggs till. Straffränta brukar uppgå till 7-14%. Det här skapar en stark vilja för bolaget att betala utdelning för sina preferensaktier.
Om utdelningen i en D-aktie ställs in
Om en D-aktie ställer in utdelningen ackumuleras denna inte med någon straffränta. I de fallen som utdelningen faktiskt ställs in så är det här ett mycket stort minus för de som äger D-aktier.
Värt att nämna är att det finns den teoretiska chansen att få tillbaka den inställda utdelningen i en D-aktie när bolaget får bättre finansiella muskler.
Vilka preferensaktier har ställt in utdelningen?
- K2A Pref
- Heimstaden AB Pref
- Obducat Pref
- Ecom Teams Pref (f.d. Footway)
- Preservia Pref
Fallet Heimstaden
Det har stormat rejält kring Heimstaden och i våras ställde bolaget in utdelningen för sin preferensaktie. Idag kan du enbart handla preferensaktier.
Enligt bolagsordningen har ägarna förtur till en utdelning om 2 kr per aktie. Det hade motsvarat en årlig direktavkastning på 11,5% utifrån rådande kurs. Straffräntan för de som ägt preferensaktien men inte fått utdelning är 10%.
Ett år efter det att allt såg som jävligast ut kan vi konstatera att bolaget mirakulöst nog verkar klarat sig utan större kapitaltillskott, och utan några omfattande avyttringar av tillgångar. Det är magi.
Kursen har redan nu stuckit iväg uppåt men får vi inga höjda räntor från nu bör den lägga sig kring 25 kr och en preferensaktie som handlas till 8% direktavkastning.
Man ska inte köpa bolag i kris som Heimstaden faktiskt varit i, men den här gången ser det ut att ha varit helt rätt sak att göra
SBB D ska dela ut 5 x utdelning på A och B aktierna dock max 2 kr per år och om det inte blir utdelning 2 kr per år ska det kompenseras senare enligt reglerna i bolaget. Utdelning för år 2023 har inte skett och lär så bli även för 2024. Men kanske kan det bli utdelning 2026 för år 2023-2025?
Det innebär att i bästa fall kan bli utdelning med 6 kr per D- aktie 2026. Om SBB överlever ska sägas men vilket jag är övertygad om att SBB gör.
Hur tror du dagen affär påverkar K2A pref
Nu borde dom väl kunna betala utdelning igen. ?
Jag sitter på lite SBB D om har precis lika bra utdelning som SBB B 😉
Var mer inne på preffar och D-aktier förut men tycker det ändå är för hög risk till en ”okej” DA%….
/Divi
https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/
Det är mycket bättre att köpa utdelande ETF:er så minskar man riskerna i sina portföljer och behöver inte bry sig om eventuella inställda utdelningar och bolagsrisk i preferensaktier och i D-aktier.Man behöver inte göra det svårare än vad det är att tjäna pengar på sina pengar via utdelningar helst varje månad.Mvh Peter Jansson
Preach Peter
Värt att komma ihåg är att både D och preferensaktier är en bolagsstämma ifrån att klassas om till B-aktier utan utdelning eller andra godtyckliga ändringar av villkoren.
Absolut, om nästan alla ägare går med på det. Aktiebolagslagen tillåter inte en bolagsstämma att försämra för ett visst aktieslag utan att 90% av ägarna av just de aktierna är ok med det. Kolla 7 kapitlet, paragraf 42-45.