Aktieanalys och investeringar behöver inte vara komplext. Det är väldigt lätt att lägga ner sjukt mycket tid på att analysera en aktie som sedan tar en helt annan riktning än man trott. Här är fem tips som man kan utgå från för att öka sina chanser att hitta nästa vinnare. Kanske är det också ett bra sätt att undvika de värsta förlorarna. Dessa kan du ha som punkter för att checka av när du funderar på att ta in din nästa aktie i portföljen.

 

Faktorerna grundar sig i en av Aktiespararnas kurser som vi fick höra i deras senaste podd. Dock har jag valt att utveckla resonemanget samt utveckla punkterna och ge min egna syn på vardera. Jag har även försökt beskriva dem på ett sätt alla förstår, precis som jag alltid gör.

Jag vill passa på att nämna att jag nödvändigtvis inte följer samtliga av dessa till punkt och pricka själv, även om jag håller med om de flesta. Som utdelningsinvesterare kikar jag även på andra faktorer som jag tycker är viktig för att ett bolag ska vara en attraktiv utdelare.

 

Hitta bra aktier – 5 punkter att utgå från

Köp enbart bolag som gör vinst

Om du frågar mig är det här en viktig punkt men den behöver inte vara viktig för alla.

Måste inte alla börsnoterade bolag gå med vinst? Nej, ett bolag är inte tvunget att göra vinst varje enskilt år. En del bolag, särskilt i sina tidiga år eller under svåra ekonomiska perioder, kan visa rött på sista raden när året är slut. Dock är det viktigt för aktiebolag att sträva efter lönsamhet på sikt.

Fördelen med vinst är givetvis att det ger bolaget en bättre ekonomisk grund och att man lättare kan hantera kostnader samt oväntade utgifter. Dessutom kan en stark vinst fungera som en fin krockkudde när väl ekonomin viker ner eller det oväntade sker. Vi vet aldrig när nästa pandemi eller liknande kommer.

Kikar vi på alla svensknoterade aktier de senaste två åren så är bolag som gjort vinst upp 39% i snitt. De bolag som gjort förlust är i stället ner -38% i snitt. Men då får vi komma ihåg att de senaste två åren straffat tillväxtbolagen och förhoppningsbolagen oerhört.

Självklart finns det undantag. De stora techbolagen som nu ligger högt upp i S&P500 var en gång i tiden stora förhoppningsbolag som inte gjorde någon vinst.

När Snap (snapchat) börsnoterades 2017 så blev marknadsvärdet $25 miljarder och var därmed den största IPO:n under väldigt många år. Tyvärr gjorde bolaget aldrig någon vinst efter många år. I april 2019 var det en analytiker på Financial Times som räknat ut att bolaget skulle få slut med pengar efter 3 år om man inte gjorde några ändringar. Sedan deras IPO är aktien ner 57%.

 

 

 

Låg skuldsättning i förhållande till årligt resultat

Skuldsättning under 2,0 gånger Ebitda

Det här är troligtvis en av de punkter jag gillar allra mest och som jag väver in i alla mina analyser där fokus är utdelning. En skuldsättning på 2x Ebitda innebär att det tar bolaget två år att betala av hela deras skuld med det resultat man årligen gör.

Om siffran är högre så bör man verkligen fundera varför den är det.

Kikar vi på snittet igen så är aktier med lägre skuldsättning än 2,0 upp 14% de senaste 2 åren medan de med högre skuld är upp 8%.

Självklart är det allra bästa att inte ha en skuld alls utan kanske snarare att sitta på en kassa. Det finns också många sådana exempel, bland annat högutdelaren Softronic som jag skrev om förra veckan.

 

 

Omsättningstillväxt

+10% årligen i snitt de senaste tre åren

Att omsättningen över tid ökar är givetvis en extremt viktig faktor för att vinst och utdelning också ska öka. En ökad omsättning visar att företaget lyckas attrahera fler kunder och sälja fler produkter eller tjänster. Det i sin tur är en positiv indikator på verksamhetens hälsa.

10% kan jag tycka är ett rimligt tal i snitt men tittar man i min egna portfölj är det många som inte uppnår det. Anledningen är att jag gärna ser att ett bolag delar ut ca 50-60% av sin vinst och med det kommer man inte kunna växa lika snabbt, men självklart finns det många undantag. Med det sagt är en hög omsättningstillväxt helt klart ett tecken på att ett bolag mår bra.

Har man inte tillgång till premiumversionen av Börsdata så finns det andra screeners, bland annat investing.com där du kan se de senaste 5 åren tillbaka i tiden. Börsdata är dock den absolut bästa tjänsten men om det är värt 99 kr/månad för någon som inte vill grotta ner sig fullständigt tvivlar jag på. Oftast visar bolagen sin omsättningstillväxt som ett stapeldiagram de senate åren i varje årsredovisning.

 

Jag har länge haft en tanke att bygga en screeningtjänst som riktar sig till utdelningsinvesterare och som är både gratis och extremt användarvänlig. Kanske blir det ett hobbyprojekt jag kan syssla med den dagen jag går från mitt 7-16 jobb. Det är inte direkt så att jag är sugen på att sätta mig ner och skriva kod när jag kommer hem från jobbet efter 8 timmar.

 

 

Utveckling av marginalen

Att under en 5-års-period haft en växande rörelsemarginal

Om vi återigen jämför de senaste 2 åren så har bolag vars marginal vuxit haft en totalavkastning på +12% i stället för -12% för de bolag som haft en minskad rörelsemarginal.

Vad en stigande rörelsemarginal säger är att företaget blir bättre på att omvandla intäkter till vinst. Det innebär att fler försäljningskronor bidrar till vinsten som i sin tur är en positiv indikator till företagets lönsamhet. Stiger rörelsemarginalen så visar det ofta att bolaget blivit mer effektiva i sina operationer. Det kan vara genom sänkta kostnader eller genom att öka försäljningspriserna men samtidigt behålla volym.

Att säga upp personal för att öka sin lönsamhet kanske låter dumt då man tar bort delar ut bolaget. Å andra sidan finns det många fall då fler personer på ett eller fler kontor inte bidrar till mer än faktiskt kostnader. Det har jag själv sett i verkliga livet. Ett exempel där man faktiskt lyckats bra är Clas Ohlson där man nu vänt en negativ trend just genom att skala bort personal.

Clas Ohlson – ägarna kan vänta en fet utdelning 2025

 

Bolagen ger utdelning

Generellt är utdelning inte i sig värdeskapande. Vad jag menar är att aktiekursen tenderar att falla med lika mycket som bolaget skiftar ut till aktieägarna i form av utdelning, allt annat lika. Långsiktigt ser jag dock positiva effekter av att exempelvis handla aktier vid den så kallade x-dagen, vilket jag beskriver mer genomgående här. Kortsiktigt är det ett nollsummespel.

Vi måste också komma ihåg att utdelning är ett av få sätt för ett bolag att direkt skifta ut pengar till ägarna för deras investering, något som oftast ökar lojaliteten och förtroendet till bolaget. Pengarna får sedan aktieägarna göra vad de vill för. Vissa vill återinvestera dessa i samma bolag, andra använder utdelningen för att sätta en guldkant på deras egna tillvaro.

Historiskt har det dock alltid varit bättre att äga utdelningsbolag när börsen faller, medan bolag som skjuter in vinsten i sin egna verksamhet direkt går bättre när de ekonomiska hjulen snurrar fort.

Regelbundna utdelningar ger också aktieägare en känsla av stabilitet och förutsägbarhet. Jag kan alltid tycka att ett bolag ska ge utdelning och i dagsläget har jag enbart bolag med utdelning i portföljen*

*bortsett från Castellum och Diös, men där tror jag att utdelningen återkommer nästa år.

Med det sagt är majoriteten av min egna portfölj bolag vars direktavkastning inte är jättehög.

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x