Utdelningssäsongen är i fullt antågande och det innebär att många bolag har sin x-dag nu i dagarna. Det här innebär också en viktig lärdom som också väcker lite diskussion.

 

Visste du?

X-dag är den dag då bolaget handlas utan rätt till utdelning. Handlar du dagen innan x-dag får du utdelning vid det kommande utdelningstillfället men inte om du handlar på x-dagen. För svenska bolag gäller att du får utdelningen 6 dagar efter x-dagen.

 

Aktier faller vid X-dag

Allmänt gäller:

När x-dagen infaller så tenderar aktien att falla lika mycket som utdelningen, allt annat lika. Jag säger ”allt annat lika” för att mycket nyheter kring bolagen kan få aktien att falla/stiga mer än utdelningen.

Anledningen är att bolaget skiftar ut delar av sin vinst i form av utdelning. Det vore därför rimligt att anta att en aktie faller lika mycket som utdelning/aktie när väl den här dagen kommer. Vi kan se detta fenomen i Swedbank idag. Trots att andra storbanker stiger något idag så faller Swedbank uteslutande p.g.a. utdelningen

Såhär såg det ut för mig tidigare i veckan, även om inga nyheter egentligen släppts inom bolaget:

Det här har satt mycket griller i huvudet på mig*. Om väl aktien faller och vi sedan får utdelningen, varför är då ens utdelningen värd något i sig?

*ordet kommer från tyskans grille som betyder syrsa.

Faktum är att just den här frågan dök upp i senaste avsnittet av Kvalitétsaktiepodden som ingår i mina topp 10 podcasts. Jag har spolat fram åt er till just den delen.

Här nämner man då alltså exemplet där du äger en aktie där kursen står i 100 kr och man delar ut 5 kr. Teorin är då att aktien vid x-dag kommer stå i 95 kr men du har då rätt till 5 kr som du får i handen. Inget värde har skapats.

Men här trycker man på att investerare inte lägger allt för mycket vikt i företagets kassa när man värderar en aktie. Skulle bolaget ha enormt mycket pengar utan att göra något av dessa, ja den punkten hade inte spelat lika mycket roll som när vi kikar på framtida vinsttillväxt t.ex.

Därigenom är det så att många bolag väljer att dela ut en del av vinsten medan man använder den andra delen för att växa. Man vill helt enkelt inte sitta med för mycket pengar som man inte använder. Det här har investeraren tidigare jämfört med att du skulle äta ett julbord precis innan ett maraton = not a good idea.

 

Jag själv tycker att kursen i bolagen rätt snabbt brukar öka från den tillfälliga dippen vid x-dag. Självklart gäller inte det här alltid men i många fall. Det är inte direkt så att aktien i Johnson & Johnson gått ner år efter år i takt med utdelningen och aldrig repat sig.

Bild från seekingalpha

 

I stället kan jag som långsiktig ägare dra fördel av x-dag till att köpa lite extra. Visst, jag får ingen utdelning så det borde vara ett nollsummespel, men om aktiefesten fortsätter så har jag fått ett högre YoC* på det sättet. Att säga ”dra fördel” är därigenom en sanning med modifikation.

*Står för Yield on Cost. Den genomsnittliga direktavkastningen som du har i ett bolag.

Självklart brottades jag mycket med tanken tidigare i min investeringsresa. Därför är det värt att upplysa om den igen för er som tycker att utdelningar är roligt men som ändå tvivlar på om dessa långsiktigt ger något.

För att summer. Jag fortsätter vara utdelningsinvesterare ?

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x