Diskretionär förvaltning innebär i korta drag att du ger någon annan (oftast en storbank) mandat att fatta ekonomiska investeringsbeslut åt dig. Visst sker detta oftast inom vissa ramar men tanken är dock densamma – du låter någon annan ta hand om förvaltningen för att du själv ska kunna ligga på soffan och pilla navelludd.  

Nyligen fick jag faktiskt en fråga om just detta som löd såhär:

Fråga

Har nyligen sålt ett av mina bolag och sitter med en påse pengar för att investera. Delar av kapitalet funderar jag på att låta Ålandsbanken eller Handelsbanken sköta diskretionär förvaltningen av. Dock tveksam att låta en bank sköta detta men behöver sprida riskerna.  

Har även tänkt att själv investera och lägga någon form av ”bombmatta” för att få en regelbundna utdelningar att leva på. Kikat en del på din portfölj och inspirerats. 

Vad anser du om diskretionär förvaltning och något man bör tänka på? Har du tips på annat upplägg?

Har du någon erfarenhet av Ålandsbanken?

Är lite tveksam när det är rätt att kliva in. Känns som dålig tajming med tanke på handelskrig, brexit etc. Bör man avvakta och kliva på efter sommaren? Vill ju kliva in ”rätt”. Vad är din känsla?

 

Diskretionär förvaltning – svar

Diskretionär förvaltning

Diskretionär förvaltning – innebär att du ger mandat till någon annan för att sköta din förvaltning av pengar

Själv har jag bränt mig på en typ av diskretionär förvaltning. Då var det Swedbank som vid min 18-års dag lovade mig att ta hand om min privata pension för att låta denna växa på ett gynnsamt sätt. 

Problemet var att det absolut inte var gynnsamt för mig utan den enda det gynnade var banken i det tillfället. Jag betalade otroliga 17% i avgift PER MÅNAD, för mitt insatta kapital. Helt åt helvete!

Det tog ca 7 år innan jag tänkte om och insåg att det här var sjukt. När jag plockade ut mina pengar blev jag varse att totalen faktiskt hade sjunkit i värde. SÅ stor inverkan har avgiften på ditt sparande. Men det här är en annan historia.

Själv skulle jag inte rekommendera att du låter en storbank förvalta dina pengar om det inte är riktigt bra förutsättningar. Vad dessa har att erbjuda vet jag tyvärr inte men du får gärna återkomma med info. 

 

Ett annat alternativ till diskretionär förvaltning

Vill du ha ett enkelt sparande men samtidigt få en grym riskspridning skulle jag rekommendera fonder. Jag kör själv inte den strategin men har skrivit om Utdelningsaktier vs Fonder i ett tidigare inlägg.

Saken är den att du klarar dig superbra med 3 olika fonder. Du kanske vill köra en indexfond (Sverige), en globalfond, en småbolagsfond. Där skulle jag rekommendera att vikta den globala fonden högst och småbolagsfonden minst. Du kan även kika på XACT Sverige, vilket är en fond som ger dig utdelning.

Nu kan jag inte rekommendera dig något men själv gillar jag investmentbolag. Kan du lyckas köpa några av dessa varje månad så har du ett sparande som är hållbart över tid och där investmentbolaget sköter förvaltningen åt dig. Här har du allt som oftast en riktigt låg avgift.

 

Bör jag kliva in nu, nästa vecka, eller om ett år?

Enkelt svar: börja spara redan idag och inte imorgon.

Det är omöjligt att på något sätt värdera eller estimera den rådande handelskonflikten. Lika så är det omöjligt att sia om vart vi är på väg. Ingen vet om det idag kommer ut en tweet från Trump som höjer eller sänker börsen med 2%.

Sätt dina pengar i rullning redan idag. Gör ett automatiskt fondsparande som varje månad för över pengar från ditt lönekonto och in i fonderna. 

Stort lycka till

PS: du kan även kika in fondrobotar som väljer fonder åt dig och till en betydligt lägre avgift än en privat förvaltare. Lysa är ett exempel (inte sponsrad).

Ett annat tips är att följa min blogg där jag ibland lägger ut lite tips och trix. Det är dessutom helt kostnadsfritt 😉