För en tid sedan fick jag ett mail från Lendify som förklarade lite ändringar kring deras tjänst. I det här inlägget hade jag tänkt sammanfatta det viktigaste från detta och diskutera hur jag tänker.

Observera

Det här inlägget ingår i mitt samarbete med Lendify. Alla åsikter är dock 100% mina egna och skulle jag finna att Lendify inte längre intresserar mig kommer jag meddela det på bloggen.

Tänk på att investeringar och aktieinvesteringar alltid innebär ett stort risktagande. Investera aldrig pengar i aktier som du inte är beredd att förlora. Kronan till Miljonen rekommenderar aldrig någon att köpa något utan på bloggen får du enbart följa mina egna tankar och val på vägen till 1 miljon kronor.

 
 
Samtliga förändringar träder i kraft idag den 17:e september. Generellt så är det 3 saker som nu blir annorlunda hos Lendify:

 

Försämring av rekryteringsbonus

Tidigare har du som investerare hos Lendify kunnat få 500 kr om du använt dig av en inbjudningslänk och sedan investerat 10 000 kr.

Dessa 500 kr kommer vara oförändrade men från och med den 17/9 så kommer det krävas 20 000 kr för att få bonusen. Det gäller alltså enbart konton skapade från och med 17/9. Skapade du ett konto den 16/9 så gäller fortfarande gränsen 10 000 kr

För en familj som sparar exempelvis 400 kr i månaden hos Lendify så kommer det ta 25 månader extra att få ihop till denna bonus. Det här är givetvis en klar skillnad och själv tycker jag att man hade kunnat höja med 50% i stället för 100%.

 

Serviceavgiften höjs

Lendify drar en serviceavgift för de lån som du investerar i. Denna dras automatiskt innan det att investeraren (du) får tillbaka pengarna från låntagaren. Skulle låntagaren inte kunna betala så blir det ingen serviceavgift (s.k. prestationsbaserad avgift). Det är den enda avgiften du betalar som investerare

Serviceavgiften har tidigare varit i intervallet 0% – 4,5% men blir nu 0% – 5,5%. Vad det innebär i långa loppet återstår att se, men bättre blir det inte. Serviceavgiften varierar beroende på kreditklassen på respektive lån. Kreditklassen beskriver kreditvärdigheten där A är riktigt säkert, alltså bra kreditvärdighet.

Som ni ser i bilden ovan så står det att intervallet ändras till 1,5 till 5,5, men läser vi mailet står det 0 – 5,5. Blev lite funderas kring detta och frågade Lendify, varpå jag fick svaret:

Hej! Ber om ursäkt för otydlighet. Uppdateringen i investeringsavtalet är att serviceavgiften kommer att ligga i spannet 0-5,5 procent. När förändringen går live på måndag kommer serviceavgifterna att ligga på 1,5-5,5 procent där vissa lån kan få en lägre avgift (ned till 0 procent) för att ge er investerare en bättre avkastning i de fall det blir en skev fördelning mellan nominell ränta och serviceavgift. Vi förbehåller oss alltså rätten att gå ned till 0 procent i serviceavgift, medan den i regel kommer att ligga mellan 1,5-5,5 procent. Den aktuella serviceavgiften inom intervallet anges vid var tid på hemsidan beroende på kreditklass och löptid.

Rent krasst så betyder det här att det i normala fall blir en minsta serviceavgift på 1,5% men att Lendify kan sänka denna till 0% om räntan till oss investerare blir på tok för låg för lånet i fråga.

 

Förändring löptid

Idag går det att välja mellan två olika kontoformer hos Lendify; Autoinvest och manuell investering. 90% av alla som investerar väljer Autoinvest

Lendify ser att de som lånar pengar av oss investerare har behov av att låna på en längre tidshorisont. Därför kommer nu Autoinvst lång inkludera lån med  upp till 15 års löptid. Tidigare har det varit upp till 10 års löptid.

För tillfället kör jag med Autoinvest kort som innebär mindre avkastning men kortare löptider.

”Om du väljer Autoinvest Kort kommer ditt kapital fördelas i lån med en löptid på maximalt 5 år. Väljer du Autoinvest Lång kommer ditt kapital fördelas i lån med en löptid på maximalt 15 år.”

 

Hur tänker jag kring detta?

Det här är givetvis inte allt för positiva nyheter för oss investerare men samtidigt kanske vissa ändringar gör så att Lendify blir mer attraktiv för låntagarna. Vi kommer därigenom få fler att låna ut till och Lendify växer.

Själv kan jag väl tycka att man skulle behållit rekryteringsbonusen som den var. 10 000 kr är mycket för en småsparare, speciellt om man bara sparar ett par 100 kr i månaden. Har man investerat 10 000 kr känns det som att man inte enbart är ute efter en bonus på 500 kr. Då är man långsiktig och Lendify har hittat en trogen kund.

Svaret från Lendify gällande serviceavgiften gjorde mig lugnare, så den oroar jag mig inte för.

Summan av det hela blir att jag kommer fortsätta investera hos Lendify. Tycker det är en enormt spännande investeringsform och litar fortfarande på ledningen bakom Lendify. Själv har jag valt denna sparform i stället för att spara i exempelvis räntefonder eller obligationer.

Om du är sugen på att testa Lendify kan du använda mig inbjudningslänk för att få 500 extra kr att investera när din depå nått 20 000 kr. lendify.se/ktm

6
0
Kommentera gärna :)x
()
x