Jag har ett samarbete med Lendify. De pengar jag investerar är dock mina egna och alla synpunkter som kommer i denna serie är till 100% från mitt hjärta. Skulle det mot förmodan komma fram att jag inte gillar tjänsten så kommer jag uttrycka mitt missnöje, var så säkra. Tänk även på att alltid göra din egna analys innan du investerar dina pengar.
Som många minns har jag nu skjutit in mina första 5.000 kr i Lendify, tjänsten där du själv kan agera bank genom att låna ut dina slantar till låntagare. Hypen är enorm och ni ska få följa varje steg jag tar är det tänkt.
Den första frågan som du troligtvis kommer ställa dig när du skapat ditt konto och fört över dina första pengar är:
Ska jag välja Automatiska eller Manuella investeringar?
I det här inlägget hade jag tänkt att tillgodose all nödvändig information samt vad som är de faktiska skillnaderna mellan dessa 2.
Manuell investering
Det konto som skapas till dig per automatik är ett s.k. manuellt konto. Det här är viktigt att förstå. Innebörden blir att dina pengar Inte börjar jobba åt dig från den stund du för över dina första pengar till Lendify. Och vi vill ju att pengarna ska jobba, eller hur?
I en manuell investering väljer du själv vilka lån du vill investera i och även hur stor risk du således vill ta. Viktigt att notera är att den s.k. Kreditförlustfonden inte gäller manuella konton.
Kreditförlustfonden är en fond från Lendify som främst används för att täcka upp försenade betalningar till investerarna. Mer kring denna finns att läsa på deras site.
Igår loggade jag in för att kika vilka lån det fanns att investera i men såg så att listan med lån var tom. Är ännu allt för oerfaren för att veta vad det kan bero på. Här kan det vara värt att aktivera E-post Notifikationer för att få meddelande om när nya lån att investera i.
Autoinvest
Om du väljer att skapa ett Autoinvest konto kan du lugnt luta dig tillbaka och låta Lendify välja ut lånen åt dig. Du får dock full insikt i till vilka lån dina pengar går till och kan själva följa hur det går.
Hur många lån som Lendify väljer att investera i beror på ditt kapital.
- 10.000 kr – 50.000 kr – minst 30 lån
- 50.000 kr – 100.000 kr – minst 40 lån
- 100.000 kr – 1.000.000 – minst 50 lån
- över 1.000.000 kr – minst 100 lån
För ett par dagar seda skapade jag mitt första Autinvest konto, vilket gick både snabbt och lätt. Tyvärr tog det mig rätt länge att ta det här steget, så mina pengar har nu under en tid varit helt arbetslösa.
Nu kan jag dock se att 666 kr redan börjat jobba och måste säga att det är ett otroligt fint gränssnitt som Lendify bjuder på när det kommer till att följa dina pengar.
För- och nackdelar mellan dessa 2
Jag kommer under min Lendify-resa göra lite olika experiment med mina investeringar och troligtvis kommer jag kunna komma med många intressanta insikter här.
Just nu känns det som att Autoinvesteringar har en stor fördel då jag själv slipper välja vilka lån jag ska investera i. Jag har full tillit att Lendify gör sitt yttersta för att sprida lånen på bästa sätt för att minimera risken. Här ser jag alltså en stor tidsvinst.
Å andra sidan har jag läst om att det kan ta lång tid innan lånen fylls upp när man valt Autoinvestering. Än så länge har jag ingen egen erfarenhet kring detta.
En annan fördel med Autinvesteringar är, som jag nämnt tidigare, att Kreditförlustfonden gäller och täcker upp den här typen av konto. Trots detta riskerar du som långivare att få utebliven räntebetalning då fonden inte täcker upp dessa.
Sammanfattning
Jag kommer att köra Automatiska investeringar, tills något eller någon bevisar motsatsen att manuella investeringar är det bättre för mig.
Mina Lendify-regler
Missade du mitt förra inlägg där jag pratade kring vilka regler jag satt upp för mitt sparande i Lendify så hittar du det här.
Du kommer nog märka väldigt snabbt att du endast får skitlån genom deras autoinvestkonton.
Ok, lät intressant. Är det något som hänt dig? Bytte du till manuell investering efter det?
Vore hur kul som helst att höra din historia här 🙂
Tack för att du kommenterar!
Kreditförlustfonden täcker bara upp ens totalt insatta kapital, och skulle man ha vinst på kontot av räntan från andra låntagare då får man inget från fonden.
I värsta fall så låser man upp pengar i flera år utan att få någon ränta alls.
När jag läste den infon så minskade intresset för lendify..
Hej Spartipset och tack för att du förtydligar detta.
Innebär det att om du satt in 1000 kr hos Lendify och genom året fått 500 kr i ränta (ränta som faktiskt landat på ditt konto) så täcker den fortfarande bara upp 1000-lappen så att säga? Eller är det på ränta som ligger ute? 🙂
Så som jag har förstått det så om man investerar tex 1000 kr och får tex 100 kr i ränta. Om en låntagare står för 100 kr av ens kapital och inte betalar tillbaka. Ja då får man inget från fonden. Hämtat från Lendify: ”På kapital som har investerats i autoinvestkonton fr.o.m. 2016-03-01 täcker kreditförlustfonden endast upp återbetalning av nominellt kapital från låntagarna, inte ränta. Det innebär att du som investerare riskerar utebliven ränteutbetalning, även om kreditförlustfonden täcker upp så att du får tillbaka lånets nominella belopp.” – Lendify Jag tyckte Lendify kändes väldigt intressant förut och funderade på att… Läs mer »
Tack för dina flitiga kommentarer och glad att du kan ge din syn på det hela. Har bett Lendify gå in här och försöka verifiera att det du säger är rätt. Jag har nyss börjat med Lendify men hoppas att tjänsten kommer falla mig till smaken lika mycket som Tessin. Däremot har jag lovat att vara ärlig och det ingår dessutom i vårt samarbete att ge en tydlig bild av bolaget. Självklart tycker jag att det hade varit bättre om fonden lämnade garanti även utöver detta, men förstår att det skulle vara nästintill omöjligt på något vis. Kul att du… Läs mer »
Fast innan 2016-03-01 så täckte lendify upp så att man inte skulle gå miste om räntan från andra låntagare. Så varför försämrade dem? Är det för att företaget vill öka sina egna vinster? För dem har ändå varit verksamma i ett par år och innan dess så klarade dem sig. På dem manuella investeringarna så fick man tidigare också ersättning från fonden. Så som jag tolkar informationen från deras hemsida. Min personliga åsikt är att fonden borde stå för 1% av totalt investerat kapital och inte endast 0,1%. För efter att ha lyssnat en intervju av lendifys ägare/VD på femivest… Läs mer »