Mitt första avslutade projekt hos Tessin var ett projekt i Linköping som handlade om studentbostäder. Min plan var att gå tillbaka till rötterna och investera i ytterligare ett Linköping-nära projekt, men tyvärr fick en hastig vändning.

Observera att jag har ett samarbete med Tessin som sträckt sig under en längre tid. Alla mina åsikter är dock mina egna och det hör inlägget har jag skrivit helt på egen hand

Och nej, jag är inte från Linköping. När vi är på genomresa i Sverige brukar vi stanna av vid denna fina stad då sambo KTM har sin favorit bland tatuerings-salonger där. Men det var en parentes.

 

3 projekt igång samtidigt

Varje månad ser jag till att föra över 1, 2 eller 3 tusenlappar specifika till Tessin från min lön. Dessa placerar jag på ett räntekonto hos Avanza där det går lätt att snabbt ta ut pengarna när jag hittar ett intressant projekt. Då får jag dessutom lite ränta under tiden.

Fördelen med att ha flera projekt igång samtidigt är givetvis att du sprider risken i din portfölj men även att du sprider de tillfällen då räntan utbetalas till dig.

Jag underskattar heller inte potentialen hos Tessin. 2018 utsåg jag Tessin till årets utdelare då mina investeringar genererade störst kassaflöde till portföljen. Hela 4039 kr efter skatt genererades. Det är lika med 37 stycken biobesök varje år.

Många tror att jag skriver gott om dem bara för att jag har ett samarbete. Faktum är dock att jag startade mina investeringar innan jag drog igång med samarbetet och att det absolut mesta jag investerat är pengar från min egen surt förvärvade lön.

 

Projektet “gick upp i rök”

Det senaste projektet jag hittade heter Nybyggda hyresrätter utanför Linköping. Som vanligt ser jag till att reservera andelar i ett projekt när jag tycker att det ser intressant ut. Efteråt läser jag igenom investeringsmemorandumet för att få en ännu bättre förståelse om helheten.

Generellt tycker jag att just den här möjligheten såg extra intressant ut. En av de största fördelarna var att 7 av 8 hyresrätter redan var tecknade samt att fastighetspant fanns som en extra säkerhet.

Tyvärr blev det så att min reserverade andel på 20.000 kr blev indragen. Anledningen var att intresset för projektet var så pass stort samt att premiumkunder får förtur i samtliga projekt. Då jag inte är premiumkund fick jag helt enkelt slicka mina sår och blicka framåt mot nya möjligheter 🙂

Det tog bara 4 dagar innan kalaset blev fulltecknat. Visst är det rätt kort tid om man tittar på snittet men samtidigt finns det andra exempel på projekt som blivit resta under ett dygn.

Jag fick faktiskt ett väldigt bra svar från Tessin när jag frågade om vad som egentligen hänt:

“Processen går till så att användarna i Tessin Premium har förtur genom att de får en förhandstitt på projekten innan vi lanserar dem på hemsidan. De har även ca 24 timmars förtur till signering innan vi skickar ut avtal till resterande användare. Det hör till ovanligheten att ett projekt helt täcks av premium vid signering och när detta sker så beror det ofta på att projektet var väldigt populärt kombinerat med att det rör sig om en lägre kapitalresning dvs. att beloppet som ska investeras är lägre.”

Jag har sett till att alltid få mail när nya projekt dyker upp. När jag får dessa är oftast mycket redan reserverat då premiumkunderna har fått förtur.

Egentligen tycker jag inte det är fel att premiumkunder får förtur. Man ska, enligt mig, premiera investerare som satsar extra och som har varit aktiva länge. Det här är första gången som jag inte fått mitt reserverade kapital tilldelat så jag tror egentligen inte att det behöver vara något problem framöver.

Via Tessins plattform kan du själv se vilka projekt som just nu finns tillgängliga.