Sedan tidigare har jag investerat i ett pågående projekt hos Tessin där jag matade in 50.000 kr som jag nu låter växa. Får ibland information om projektet och allt verkar löpa på som det ska.
Alla investeringar innehåller någon typ av risk sägs det, och risk → avkastning följer varandra hand i hand. Finns det då några risker med att investera hos Tessin? Och vilka är dessa?
Alla är oroliga i början
Till att börja med kan jag säga att jag tvekade rätt mycket på Tessin. Jag menar, en plattform som du aldrig hört talas om och där minimiinvesteringen oftast är 50.000 kr? Det är mycket pengar.
Efter en hel del läsning och lyssning om Tessin växte mitt förtroende och till slut kunde jag lätta på plånboken. Var i princip samma känsla jag hade innan jag började skjuta in mina pengar hos Avanza.
Risker med Tessin
Många projekt nekas
När det kommer till risk är nog det viktigaste att komma ihåg att Tessin själva har en filtreringsprocess. 7 av 10 projekt nekas direkt, vilket innebär att de värsta farorna filtreras bort. Sedan är det upp till dig att bilda en egen uppfattning om de projekt som är kvar.
Exempelvis vill Tessin inte alls ha att göra med bolag som inte är beredda att gå in själva med en hel del kapital – s.k. pilotskola. Suveränt! Varför ska vi tro på projektet om inte utvecklarna själva gör det?
Historik granskas
Vi filtreringen kikar Tessin mycket på historiken. Med det sagt är tidigare konkurs inget direkt nekande. En konkurs kan vara ett säkert tecken då personerna bakom säkert lärt sig ett och annat. Vad som i stället kolla på är återkommande mönster.
Mycket kapital
Tyvärr kan man inte sticka under stolen att det krävs mycket kapital att gå in i ett projekt. Det finns projekt där minsta investeringen ”bara varit” 20.000 kr, men fortfarande är det mycket pengar.
Att gå in med en sådan summa för en småsparare i ett nytt projekt är såklart en risk och självklart är det lättare att investera 500 kr i Castellum hos Avanza.
En anledningen är att det fortfarande är rätt komplexa case och Tessin vill att man ska läsa på caset och riktigt förstå det innan man investerar.
En annan anledning är att Tessin bara jobbar med privata bolag och att max antal på investerare är 200. Därför måste Tessins minsta investeringssumma vara relativt hög då det annars inte blir några pengar
Räntor
Tessin gynnas självklart av låga räntor och en stark fastighetsmarknad. Mycket av det grundar sig i att många söker sig till alternativa investeringskällor när räntan hos banken är så otroligt låg.
Hur har det gått med tidigare projekt?
Det har gått väldigt bra för Tessins projekt hitintills. De projekt som startats har avslutats och utbetalning har skett.
Däremot är historiken ännu väldigt kort och det är väl upp till framtiden att visa mer hållbara siffror.
För mig känns det skönt att de projekt som startats faktiskt gått i mål med den exit som man i början tänkt.
Ingen exit före exit
Idag kan du inte hoppa av ett projekt före det att löptiden är slut. Det innebär att du sitter fast i projektet när du väl klivit in.
Anmärkningsvärt är att det oftast inte rör sig om långa löptider och de flesta projekt ligger på ca. 1 år.
Enbart en krydda i portföljen
Jonas Björkman är VD på Tessin och jag gillar verkligen hans ärlighet och uppriktighet. Han har själv sagt att Tessin bör vara en krydda i portföljen och ingenting mer. I alla fall om vi ser på vilka projekt som finns idag.
Det här gillar jag! Jonas hade ju lika gärna kunnat lämna detta under dolt tak eller varför inte säga att man bör vara fullinvesterad i Tessin då det finns så många olika projekt? Tessins VD vet styrkan av att sprida risken mellan olika korgar.
Som jag sagt tidigare är en rakryggad VD något som jag ständigt letar efter.
Visste du?
Tessins logga är inspirerad av Nicodemus Tessin den äldre som bland annat ritade Drottningholms slott. Han var även Sveriges första stadsarkitekt.
Sist men inte minst
Stötta KronanTillMiljonen genom att skapa ditt konto hos Tessin. Du får nys om nya projekt och intressant fakta kring bostadsmarknaden. Självklart helt kostnadsfritt
Tjipp
Jag vill inte vara en tråkmåns men eftersom det nu finns en del vägledande domar mot bloggare och influensers tycker jag att det är sjyst att i alla fall försöka göra dig uppmärksam på att reklaminlägg och/eller inlägg som innehåller reklam bör vara uppmärkta betydligt tydligare än det här. Det är mest för din säkerhets skull… Det är så jädra drygt att åka på en process för någonting så litet…
Du kan med fördel kika i reklamombudsmannens pdf för guidlinjer.
http://reklamombudsmannen.org/shared-media/media/final_marketing_code_swe.pdf
Lycka till
Hej AttVäljaLycka och tusen tack för kommentaren! 🙂
Bra info! Det här är inte ett sponsrat inlägg av det slaget. När det kommer till sponsrade inlägg så ser jag naturligtvis till att skiva ut det tydligt på det sätt som reklamombudsmannen föreslår.
Ha en fin dag!