När skeppet börjar svaja och vågorna blir höga kan det vara bekvämt att ha en liten flytväst tillgodo. En sådan flytväst kan se ut på olika sätt, men för min egen del stavas den L e n d i f y.
Ingen har väl undgått de röda siffrorna som trätt fram under oktober. Stockholmsbörsen är ner ca 9,5% sedan toppen den 27:e september och jag vet att det finns många där ute som har lite smått ont i magen. Det jag räknat på då är OMXS30, alltså Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag.
Dessa vågor är dock inget mot finanskrisen 2007/2008 då OMXS30 var ner ca 56% för att sedan sakta vända uppåt mot slutet av 2008. I sådana lägen gäller det att spänna fast sina hängslen extra hårt. Om du nu använder hängslen d.v.s.
Är du långsiktig har du inget att misströsta. Men än hur det är så tycker jag att det alltid kan vara skönt att ha något som står lite utanför börsens svängningar. En stabil kudde i hårda tider.
Långsiktig hos Lendify
Grafen ovan kan du se om du skapat en depå hos Lendify. Det är en sjukt inspirerande graf där du ser avkastningen du fått i rena kronor sedan start. Tanken är givetvis att trappstegen ska bli brantare och brantare tack vare ränta-på-ränta.
När jag gick in i Lendify hade jag egentligen ingen aning om vad det innebar mer än att jag lånade ut pengar till privatpersoner och på så vis skulle få avkastning. Under min tid som ”Lendifian” har jag dock lärt mig en hel del och min uppfattning har egentligen bara förbättrats.
Just nu har jag nästan 40.000 kr investerat och jag känner mig mer och mer villig att rekommendera läsare till att testa. Däremot är det givetvis viktigt att du alltid gör din egna analys först och verkligen inte stoppar in pengar som du inom snar framtid behöver.
Det är lite som jag brukar säga:
Pengar mår bäst om de får jobba ostört
Lendify vs Börs
Lendifys målavkastning på knappt 6% kan ju givetvis inte mäta sig med svenska börsens historiska ca 10% inklusive utdelning. Långsiktigt tycker jag därigenom att börsen är ett bättre alternativ.
Men som en typ av krockkudde tycker jag det funkar toppen. Jag investerar i Lendify i stället för exempelvis en räntefond då jag tycker att det är roligt att se hur pengar faktiskt tickar in hela tiden. Ju mer jag sätter in, desto mer tickar det på.
Det är lite som när man spelade Theme Park när man var kid. Desto mer attraktioner man byggde, desto mer pengar trillade in i spelets kassa och så kunde du bygga ännu mer attraktioner och snabbmatställen. Lite så är det att bygga en pengamaskin också.
För tillfället ser jag till att investera ca 1000 kr – 1500 kr varje månad hos Lendify, men det går givetvis bra att sätta in lägre summor.
Som vanligt kan du använda mig inbjudningslänk om du vill komma igång med Lendify. Då får både du och jag 500 kr när du investerat 20.000 kr. En direktavkastning på 2,5% med andra ord.
Lycka till med era investeringar!
Observera
Det här inlägget ingår i mitt samarbete med Lendify. Alla åsikter är dock 100% mina egna och skulle jag finna att Lendify inte längre intresserar mig kommer jag meddela det på bloggen.
Tänk på att investeringar och aktieinvesteringar alltid innebär ett stort risktagande. Investera aldrig pengar i aktier som du inte är beredd att förlora. Kronan till Miljonen rekommenderar aldrig någon att köpa något utan på bloggen får du enbart följa mina egna tankar och val på vägen till 1 miljon kronor.
Har du koll på insättningsgaranti, investerarskydd osv? Vad händer om Lendify ev går i konkurs? Vad händer om låntagare inte betalar? Vem driver in skulden? Finns fler faror/risker? Mm mm
Halloj!
Mycket bra frågor. Många av svaren hittar du här:
https://blog.lendify.se/2015/02/10/vara-tre-vanligaste-fragor/
Lendify är noga med att informera att det är du som långivare som tar risken men att det även är du som får avkastningen. Om en låntagare inte betalar försöker Lendify göra allt för att personen ska betala (inkasso o.s.v.). Dock kan det bli en kreditförlust och har du ett Autoinvestkonto kan Kreditförlustfonden täcka upp delar av detta.
Om Lendify inte skulle kunna bedriva sin verksamhet tar Lindorff över. Mer om det kan du läsa här
https://www.kronantillmiljonen.se/investeringar-i-ovrigt/lendify-och-lindorff/
Hej och tack för en väldigt bra blogg.
Har kollat lite närmre på Lendify och undrar hur skatten blir?
Blir det som på ett vanligt aktie-depåkonto eftersom man inte kan investera med ISK eller KF-konto.
Eller är jag helt ute och cyklar?
Tack för svar
//Olle
Tjosan Olle och tackar för din fråga.
Beskrev detta med skatten hos Lendify i några korta rader här:
https://www.kronantillmiljonen.se/investeringar-i-ovrigt/lendify-sa-fungerar-skatten/
Hoppas att det svarar på dina frågetecken 🙂
Hej, tack för en bra blogg. Kan man ”månadsspara” med Lendify? Automatiska överföringar som investeras automatiskt?
Extremt bra fråga! Har inte sett något sådant alternativ 😀 Brukar själv bara köra deras direktöverföring från Swedbank i samma veva som jag för över mina pengar till Avanza.
Har ställt frågan till Lendify nu
Nu har jag fått svar från Lendify:
”Tyvärr inte som det ser ut i dagsläget! Vi jobbar dock på att få en funktion på plats för detta så snart som möjligt! Tillsvidare gör man enkelt insättningar via Bankgiro eller Trustly som kan investeras automatiskt via Autoinvest.”
Gillar din jämförelse med spelet 😛 Ett ännu bättre spel att jämföra en pengamaskins påverkan på livet är Cookie Clicker. Du klickar på en kaka (jobbar) för att få mer kakor. För kakor kan du sen uppgradera dina verktyg så att du får mer kakor för varje klick (löneförhöjning). Du kan också använda kakorna för att köpa saker som ger dig kakor över tid (investeringar). Till en början går det segt och det är verkligen värt att klicka (jobba), men med tiden så börjar det bli onödigt klicka (jobba), då dina maskiner (investeringar) ger dig kakor snabbare än vad du… Läs mer »
Tjenare Erik!
Alltså ”tack” så mycket för att du förgyllde min kväll 😀 Satt i princip hela kvällen och klickade på kakor i stället för att blogga som det var tänkt.
Så sjuuuuukt beroendeframkallande. Kommer helt klart ett inlägg kring det här spelet så vi kan dra ner fler ner i fördärvet.
Tackar 🙂
Haha bra rubrik, jag trodde nästan det skulle stå ”guld”, men visst Lendify etc är ju också alternativ till börsen.
Själv kör jag bara Lendify på prov har inte satt in några större summor där än. Föredrar att inte binda upp kassan, tar hellre då en förlust på någon % om det gör att jag har torrt krut redo när det bildas investeringstillfällen.
Men halloj Snålgris! 🙂
Jag har som aldrig förstått mig på att investera i råvaror och tycker att bolag + lite annat duger fint för mig. All respekt till de som kan göra pengar på råvaror, hatten av.
Att binda sig är ju helt klart negativt. Visst finns andrahandsmarknaden där du kan sälja din Lendify portfölj och på så vis lämna skutan, men har hört att det kan vara svårt beroende på hur din portfölj ser ut och hur stor den är.
Har både lendify och kameo och känner att kamep känns lite tryggare hittills. Dessutom bäätre ränta med kortare tider. Undrar om du har jämfört dessa två alternativ.
Tack
Tjenare Rishi!
Har precis skapat konto hos Kameo. KUL!
Vad tycker du är bäst med Kameo och hur länge har du kört där? Är som sagt helt nystartad så jag tar gärna tips.
hej KTM, gillar dina blog förresten. Har kört kameo nästan 1.5 år. Hittills är nöjd. Utbudet varierar lite (kanske inte som lendify där det är nya lån hela tiden nästan). Men ungefär 1-2 lån varje vecka skulle jag gissa. oftast är lånetider 8-18 månader typ och det gillar jag jämfört med lendify där bästa räntor oftast är 3-4 år. Sen jag moraliserade lite med att i lendify kan vara manniskör lite illa ute, som har personliga skulder jämfört med byggbolag i kameo. denna punkt kanske jag fel med. Det hände med lendify att vissa lån blev det oftast försening me… Läs mer »