Lendify är ett sätt för dig som investerare att enkelt låna ut pengar till andra och få ränta på det du lånar ut. Se det som att du blir din personliga bank. Räntan du får varierar beroende på löptid men ligger mellan 4-6%.

Observera

Det här inlägget ingår i mitt samarbete med Lendify. Alla åsikter är dock 100% mina egna och skulle jag finna att Lendify inte längre intresserar mig kommer jag meddela det på bloggen.

Tänk på att investeringar och aktieinvesteringar alltid innebär ett stort risktagande. Investera aldrig pengar i aktier som du inte är beredd att förlora. Kronan till Miljonen rekommenderar aldrig någon att köpa något utan på bloggen får du enbart följa mina egna tankar och val på vägen till 1 miljon kronor.

Så mycket skattar du

Skatten hos Lendify kan jämföras med skatten i en vanlig aktie- och fonddepå. För den avkastning/ränta som du erhåller skattar du 30%.

Så, om du investerar 20.000 kr i början av året och får 6% i avkastning så kommer du skatta 360 kr för detta. Med 4% ränta (om du har kort löptid) blir det 240 kr i skatt.

Exempel:

Investerat: 20.000 kr

Årlig Avkastning 6%

Skatt: 360 kr

Årlig Avkastning kr, efter skatt: 840 kr

Om du sparar i ett ISK kan det vara lite intressant att jämföra skatten mellan Lendify och ISK. I ovanstående exempel med 20.000 kr i engångsinsättning och en avkastning på 6% blir skatten 86 kr i ett ISK (räknat på stadslåneränta 1,4%). Jag räknade ut detta via SEB:s kalkylator

När dras skatten?

Det viktiga att komma ihåg är att Lendify automatiskt drar dessa 30% i skatt på intjänad ränta och rapporterar till Skatteverket. Du behöver alltså inte tänka på att göra något själv och allt kommer förtryckt i din deklaration. Smidigt va?

Såhär skriver Lendify:

“Vi drar automatiskt preliminärskatt på dina ränteintäkter och rapporterar in dessa till Skatteverket. När det är dags att deklarera finns ränteintäkter och dragen skatt förtryckt på deklarationen.”

Med andra ord är det stor skillnad mellan Lendify och Tessin då Tessin inte ser till att dra skatt på den avkastning du får via deras projekt.

Skatt på inbjudningslänk?

Som många av er vet kan man få 500 kr i bonus om man bjuder in en vän att investera i Lendify och denne investerar 10.000 kr. Läs mer om hur du gör detta här.

Jag var lite osäker kring hur dessa 500 kr beskattades och frågade därför Lendify direkt. De var snabba med att svara:

“Hej! Är du registrerad som privatperson beskattas inte inbjudningsbonusarna och det är i dessa fall inte någonting man behöver göra. Investerar man dock som bolag och tar del av inbjudningsbonusar ansvarar man för den skattemässiga biten för detta själv 🤗”

Svaret är alltså att bonusen inte beskattas, förutsatt att du inte är registrerad som företagare. Det var goda nyheter.

Så ser du dragen skatt

Nyligen upptäckte jag att du faktiskt kan se den skatt som dras vid varje återbetalning. Om du går in i ALLA KONTOHÄNDELSER och sedan expanderar fliken för en specifik återbetalning så kan du klicka på just det lånet för att se mer info:

Det här är väl troligtvis ingen info du behöver hålla reda på, men det är rätt häftigt att det går att se direkt.

Share This