Blev för ett par dagar sedan väldigt förvånad när jag hörde att en av mina favoriter inom bloggvärlden, Utdelningsstugan, sålt av hela sin portfölj och i stället köpt ett hus. Är det här dumt eller förnuftigt, och hade jag kunnat göra samma sak?

 

”Portföljens pengar är portföljens pengar”

 

”Med en god buffert och ett genomtänkt målsparande behöver du aldrig snylta på portföljen”

 

Utdelningsstugan

Troligtvis har du hört åtminstone ett av ovanstående begrepp tidigare. Det hela bottnar i att du ska skjuta in pengar i din portfölj och låta dessa gro utan att vara där med fingrarna och norpa allt för mycket.

Just detta har varit en av mina regler sedan jag började min investeringsresa och om jag verkligen velat ha något dyrare så har jag antingen satt upp ett målsparande eller låtit sparkvoten lida direkt. Ett exempel på detta var vår dyra USA resa.

Utdelningsstugan är en av de bloggar jag genom tiderna läst allra mest och var en av dem som ledde mig in på utdelningsstrategin från första början. Därav blev jag rätt förvånad när jag läste stugans senaste tweet:

 

Bra eller dåligt?

Jag har funderat en hel del på detta och kommit fram till att det finns stora för- och nackdelar. Först och främst så har ju Utdelningsstugan nu uppfyllt en av sina drömmar och använt sitt kapital till att förverkliga denna. För om vi ändå drar det till sin spets, hur roligt är det egentligen att dö rikast på kyrkogården? 

För hur roligt är sedlar egentligen när du klämt och känt på dem ett tag? Det är ju faktiskt det du kan byta till dig med dem som är det roliga.

 

Å andra sidan är en klar nackdel att ett potentiellt nysparande måste kännas som en rejäl uppförsbacke. Varje hundralapp som du sätter av till ditt sparande gör att du tar ytterligare ett steg upp längs din långa trappa. Att sedan börja om igen och vandra exakt samma trappsteg måste kännas tufft. Riktigt tufft!

Jag vet att sambo KTM kikar på hus flitigt om kvällarna men jag har svårt att se mig själv sälja av alla aktier för att köpa ett hus. Visst får du en rejäl fördel med mindre ränta, men jag tror samtidigt att jag skulle ta lite högre ränta och amortering än att låta portföljen gå i graven.

Självklart kommer jag då få mindre sparkvot under en tid i sådana fall, men då finns det alltid andra onödiga prylar likt plastpåsar och energidryck som man kan undvara.

 

Slutligen vill jag bara säga Hatten av till Utdelningsstugan som vågat ta detta stegen och förverkliga sin dröm, trots att det innebar att riva ett annat bygge som man byggt upp under lång tid.

 

15
0
Kommentera gärna :)x
()
x