Enligt en rapport från Naturvårdsverket säljs uppskattningsvis 690 miljoner plastpåsar per år. Med tanke på att dessa plastpåsar inte längre kostar 50 öre styck så kan det verkligen kosta dig en förmögenhet att köpa påsarna i butik. Frågan är bara, hur mycket kan du spara på att skippa plastpåsarna?

Ett av mina första val när jag bestämde mig för att så småningom bli miljonär var att slopa konsumtionen av plastpåsar. Visst kan det vara lättsamt att köpa påsarna direkt i butik då du slipper förvara dessa tygpåsar hemma och inte behöver tänka på dem när du väl ska åka till affären, men vi vet vid det här laget att lathet och glömska kan komma att kosta dig pengar, speciellt vid konsekvent upprepning.

Visst har det kommit stunder då herr KTM också glömt tygpåsen hemma, men inte tusan köper jag en plastkasse för det. Allt handlar om att improvisera:

Det finns affärer som idag tar 3 kr för en sådan plastpåse. 3 kr?! Förstå vilken marginal det blir för affären. Förut minns jag att man kunde komma undan genom att säga:

”Ojdå, jag glömde påsen!”

”Ja… men ta du en påse”, svarade oftast personen vid kassan.

Nu verkar det dock som att flera butiker sett igenom detta och glatt tar emot pengen för en extra kasse i butiken.

 

Vad kan du spara på att skippa plastpåsen?

Låt säga att en plastpåse kostar 2,5 kr. Jag vet att den kostar 2 kr i vissa butiker, i andra 1,5 och på somliga ställen 3 kr, men låt oss säga 2,5 kr då jag ändå tycker att det är vanligast.

Om en person då köper 2 sådana påsar och handlar 2 gånger i veckan blir det 10 kr per vecka. Då har jag sett vissa som drar till med 6-7 kassar vid en enskild handling, men någonstans måste vi försöka dra något snitt.

10 kr per vecka låter väl inte så mycket? Det är ändå helt OK. Kanske inte heller 40 kr per månad låter mycket, vilket det blir i det här exemplet. Men om vi säger att en person börjar köpa påsar från 18 års ålder till dess att personen fyller 73 år (55 år) så blir det hela 26 400 kr.

26 400 kr för plastpåsar?! Det är bra mycket mer än en månadslön för de allra flesta.

 

Det slutar inte där

Då gör vi det hela ännu mer intressant. Vad händer om vi skulle låta investera dessa pengar på börsen över 55 års tidshorisont?

Stockholmsbörsen har per år snittat 11% och skulle vi investera dessa plastpåsepengar på börsen skulle vi redan efter 10 år ha en summa på 8 800 kr med stabil börsutveckling sett utifrån ett historiskt perspektiv

→ Efter 20 år 34 200 kr

→ Efter 40 år 309 900 kr

och efter 55 år…

⇒1 500 000 kr ⇐

Där har ni det. Ett klockrent exempel på vad ränta-på-ränta effekten gör med dina påspengar över tid. Dessutom är det inte svårt att i början investera så små summor då det går alldeles utmärkt via exempelvis en billig Indexfond.

Skapade även en graf så att ni kan se hur fort det faktiskt drar iväg i slutet:

 

Så, visst lovar du mig att ta med dig tygpåsen nästa gång du beger dig till butiken för att handla? 😉

Det finns bloggkollegor i min krets som redan insett det här. En av dem är Aktiepappa som varit schyst nog och lottat ut ett par maximalt fina kassar från Spiltan fonder.

 

18
0
Kommentera gärna :)x
()
x