Jag ska vara ärliga med er. Förra veckan gjorde det rätt ont i mitt sparhjärta efter att jag och sambo KTM bestämt oss för att boka en resa till roligare breddgrader. Samtidigt blev jag medveten om sanningen och fördelen bakom mitt målsparande.

 

Resan blev rätt dyr

Sambo KTM har alltid velat åka till New York. Själv har jag varit där och blev väl ändå överväldigad som 20-åring över storheten i staden. Samtidigt trodde jag väl aldrig att jag någonsin skulle återvända. På 3 dagar tycker jag att man sett det mesta som är värt att se, men nu kommer väl någon reseexpert och slår mig på fingrarna.

Hursomhelst ville jag besvara sambon dröm, så sagt och gjort bokade vi resan i förra veckan. Efter att ha vridit och vänt på priser länge slutade kalaset rätt dyrt, i alla fall mycket dyrare än vad jag minns att det en gång kostat.

20.000 kr för oss båda. Och det var bara flyget. Samtidigt får vi då tillägga att det blir lite flyg även inom USA och inte enbart New York. Vi kommer att vara borta i drygt 2 veckor.

Det som är lite konstigt är att resebolaget kunde hitta billigare flyg åt oss, men att vi själva hittade billigare hotell. Som vanligt ska man alltid jämföra priset och förhandla.

Efter att förra sommaren ha levt på nudlar under vår bilsemester kanske det var läge nu trots allt…

 

Men sparkvoten då?!

Jag har ju alltid ordat om hur jag tycker att det är viktigt att spara kontinuerligt varje månad. På så vis slipper du risken med att time:a marknaden. Med en sån här dyr resa är risken stor att sparkvoten helt blir 0:ad en eller flera månader, eller att du till och med tvingas ta delar ur ditt buffertspar eller din portfölj (ve och fasa) 🙁

Tacka spargudarna att det då finns ett s.k. målsparande!

Målsparandet för mig är ett sätt att bibehålla en del av min sparkvot men också se till att skydda min buffert (som är till för om bilen eller diskmaskinen skulle balla ur). Målsparandet ska inte ses som livsviktigt – du kan klara dig utan en resa eller en hotellweekend, right?

Å andra sidan rekommenderar jag verkligen ett sådant spar om du inte vill sitta inne och rulla tummarna på sommaren, eller om du verkligen vill köpa något lite dyrare i sinom tid.

Vilka utgifter ska målsparandet användas till?

För mig handlar det om utgifter som inte handlar om liv och död men som ändå är till för att förgylla vardagen. Själv tar jag inte ur målsparandet för att köpa t.ex. en pizza eller öl; det ska röra sig om mer väsentliga saker.

Egentligen kan man säga att ett målsparande kan vara med eller utan mål. Du kanske exempelvis har som mål att köpa en ny dator om ett år. I sådana fall kan du beräkna och sätta av delar av din lön varje månad till detta, och sedan låta det långsiktiga sparandet verka på sidan om.

Men! Enligt mig behöver ett målsparande egentligen inte ha ett tydligt mål. Det kan nämligen vara en buffert till en resa som du inte vet vad den kommer att kosta eller när den kommer att ske.

 

Hur stort ska då målsparandet vara?

Det här är högst individuellt men självklart har du redan idag en känsla av hur mycket dina resor brukar kosta. Naturligtvis kan du också räkna på detta! Om du exempelvis vet att det blir en resa till Skansken under sommaren så kan du tydligt kalkylera kostnader till detta för dig och din familj. Då ni även vet hur lång tid det är kvar fram till avresan, ja då vet ni också vad ni måste spara varje månad.

Men om ni exempelvis har ett målsparande som för tillfället uppgår till 20.000, ja då kan det vara klokt att sätta en budget på 20.000 kr eller mindre. Ni tar med andra ord kanske inte det dyraste hotellet (vilket man självklart aldrig ska göra).

För egen del klarar jag mig gott på 40.000 kr i målsparande. Jag vet att jag aldrig kommer köpa något eller göra en resa som kostar över det priset. Men jag vaskar inte bara bort målsparandet! Självklart försöker jag unna mig men inte i onödan.

Självklart kan du komma till lägen då målsparandet inte räcker till. Ställ då dig själv frågan ifall du verkligen måste åka på resan eller köpa den där spelkonsolen. Det sista jag tycker att du ska göra är givetvis att snylta på portföljen!

 

Fel med 0% i sparkvot

Egentligen säger jag inte att det är fel att under en tid ha 0% i sparkvot till det långsiktiga sparandet, vilket kan hända om du inte varit flitig och tänkt på ditt målsparande. Det jag menar är helt enkelt att det kan dyka upp fina tillfällen på börsen då du gärna vill gå in med din sparkvot.

Två exempel som jag själv varit med om i nutid var Brexit och då Trump blev vald. Då är jag rejält glad att jag hade slantar att sätta in under just dessa perioder.

 

 

 

32
0
Kommentera gärna :)x
()
x