Okej. Ni har hört mig tjata kring varför det ur skattesynpunkt kan vara klokt att samla alla utländska aktier i en KF. Men har du någon gång funderat på varför du inte ska ha även svenska aktier i en Kapitalförsäkring (KF)?
Läsarfråga
Spelar det nån större roll om man har alla aktier i en KF även svenska alltså, ser att många delar upp svenska till isk,
Jag förstår varför man har utländska i KF men inte varför man inte även har dom i KF,
Det här är ju en suverän fråga och för att besvara den tycker jag vi ska kika på skillnaderna. Mitt mål har varit att försöka beskriva dem så enkelt som möjligt, vilket kanske inte ger det mest genomgående svaret..
Om du inte redan läst varför du bör ha dina utländska innehav i ett KF så läs mitt inlägg kring Källskatt på Utdelningen.
Här är skillnaderna
Nedan beskriver jag de skillnader som kan vara viktigast att hålla reda på när det kommer till valet bakom ISK och KF. I slutet förklarar jag varför jag har mins svenska aktier i ett ISK.
Skatt
Både ISK och KF är schablonbeskattade konton och tror du att din avkastning kommer vara över statslåneräntan + 1 procentenhet (totalt 1,49% för 2018) så ska du välja något av dessa konton. Annars en vanlig Aktie- och Fonddepå.
På utländska innehav betalar du en källskatt, varpå du bör ha utländska innehav i en KF då du därigenom kan få allt tillbaka efter ett par år (tiden varierar beroende om du kör Avanza, Nordnet, etc.).
En viktig skillnad är att skatten på ett KF dras automatiskt och hos Avanza sker detta 4 gånger per år. I ett ISK får du se på deklarationen vad du ska betala = ingen automatisk dragning. Det kan resultera i en restskatt.
Deklaration
I varken ISK eller KF behöver du själv deklarera dina affärer. Allt sköts automatiskt och på deklarationen kommer du se resultatet. Smidigt och enkelt? Javisst!
Ägande
I ett ISK äger du själv aktierna men i ett KF äger försäkringsbolaget (Avanza, Nordnet) aktierna. Det gör att du kan gå på bolagsstämman om du har dina svenska aktier i ett ISK, men inte i en KF. Viktig skillnad.
Om du dör
ISK – tillfaller dödsboet. Mer om dödsbo kan du läsa här. Själv är jag inte superinsatt.
KF – här kan du sätta en förmånstagare. Om du trillar av pinn får då förmånstagaren steken. Här kan du alltså sätta att kungen själv ska ärva dina aktier när du dör.
Överföringsregler
ISK – du kan överföra värdepapper. Flytt från ett ISK till ett annat är skattefritt. Flyttar du t.ex. från ett Aktie- och Fondkonto till ett ISK blir det 30% skatt på den avkastning du fått.
KF – det går inte att överföra värdepapper till och från en KF. Anledningen är att du inte står som ägare.
Summering
Jag äger mina svenska aktier i ett ISK om jag någon gång skulle vilja gå på en bolagsstämma. Det här kan vara riktigt intressant och i regel kan du ta för dig rejält med godsaker och prylar om det bjuds på, #sparadkrona. Vissa är mer frikostiga än andra.
Nu bor jag på ett sådant ställe där det är svårt för mig att ta mig till en bolagsstämma, men skulle jag exempelvis flytta till Stockholm så känns det tryggt att ha mins svenska innehav i ett ISK. Då skulle jag verkligen se till att gå på dessa!
Sedan är det lite roligt att ha mina svenska och utländska innehav på 2 olika depåer så att jag kan jämföra dem emellan, men det är som sagt en smaksak.
Till barnspar är det oftast vanligt att allt sker i en KF då du kan välja en förmånstagare. Då blir dessa pengar öronmärkta till barnet. Du får utöver det även möjlighet att ange ett datum då pengarna ska vara barnet tillgodo, exempelvis vid 18-årsdagen. Har du då fostrat barnet rätt så fortsätter barnet investera och påta på i depån i stället för att bjuda alla sina vänner på en Lyxkryssning.
Högre risk med KF (extrakurs)?
Som ett extra avsnitt valde jag att fråga Avanza om det är högre ”risk” att ha aktierna i en KF då du inte äger dem själv. Såhär blev svaret:
”Risken skulle jag inte säga är högre även om du på ISK själv äger dina värdepapper vilket gör att du kan flytta dom från/till vilket institut som helst vid tex en konkurs.
Tillgångar som finns på en Kapitalförsäkring är registrerade i ett så kallat förmånsrättsregister. Om Avanza Pension går i konkurs har du som försäkringstagare därmed förmånsrätt, vilket innebär att du har rätt att få ut det fulla värdet av din försäkring före alla oprioriterade borgenärer som inte har säkerhet för sina fordringar.
Avanza Pension är skyldigt att se till att värdet av tillgångarna i förmånsrättsregistret alltid motsvarar försäkringskapitalet i alla försäkringar. Finansinspektionen utövar löpande tillsyn av att vi följer de regler som gäller för förmånsrättsregistret.”
Hej! Om man vill att sina barn ska ärva en pengamaskin och förvalta den i mogen ålder är bästa att spara i en isk i barnets namn. Eller att man sparar i ett isk i sitt eget namn och sen för över kontot till barnet då hen känns mogen att förvalta fonderna och aktierna. Sparar man i en KF till barnet så måste man sälja av alla innehav och ge barnet pengar. Eller det går att föra över en KF till barnets konto men då man dör så säljs KF:en av och barnet får pengarna istället. Genom att man fortfarande… Read more »
Hej Anonym!
Tack för din kommentar och tankar här. Jag inser att jag kanske var lite otydlig på det där med barnsparet, men det var inte kärnan i den här frågan. Såg precis att Avanzas populäraste konto för barnspar är Kapitalförsäkring BARN och inte Kapitalförsäkring. Kanske skiljer dessa något åt.
Enligt Avanza (scrolla längre ner på sidan):
https://www.avanza.se/barnspar.html
Det går att gå på stämman även om du har aktierna i en KF. Du anmäler till det kontoförande institutet att du vill gå på stämman. De kommer då att tillfälligt registrera aktierna på dig över stämman.
Jag har alla mina aktier i KF, men det beror på att ISK inte fanns 2011 när jag gick över.
Riktigt intressant måste jag säga. Jag antar att om man har aktierna på ett ISK så slipper du anmäla dig? Står även på Avanza att du inte har någon rösträtt på bolagsstämman, inte för att vi småsparare skulle vilja ha det men… Hittade även följande info: ”När du ska gå på en bolagsstämma behöver du få ditt aktieinnehav registrerat i ditt eget namn i aktieboken, för att du skall få din rösträtt på dina aktier.” Som du säger är det väl därför man måste anmäla sig till kontoförande institutet. Vi kanske kan komma överens om att det är lättare att… Read more »
Hej. Jag har en del aktier i en pensionsförsäkring hos Avanza och vill jag gå på stämman så får det bli som en gäst om stämman godkänner det, samma som en KF låter det som.
Jag har min stora portfölj i KF och som du skriver kan jag välja förmånstagare.
Köpte ny sv aktie som jag skrivit om idag, och eftersom jag inte bor nära Stockholm och idag inget behov att närvara på några stämmor. Om jag skulle vilja gå på stämmor framöver, får jag väl köpa några aktier i ISK som gör jag blir inbjuden.
Jag sparar även i en ISK hos Aktieinvest, en basportfölj innehållande 10 olika aktier, så där kommer jag kanske få möjlighet om jag vill.
Hej Nytt Boende!
Hehe ja exakt det går ju. Antar att du bara behöver ha 1 aktie för att få gå på bolagsstämman 🙂 Om du däremot kikat på kommentaren från kanaljen så går det dock för dig att gå på bolagsstämman även om du har ett KF ifall du anmäler detta till kontoförande institutet så att ditt namn blir inskrivet i aktieboken.
Sparar man till barnen i ett ISK i barnens eget namn och totalt sparbelopp > 8 pbb kommer kapitalet man sparat kunna behöva stå under Överförmyndares kontroll.
Kan således bli rejäl kalldusch om man inte tänkt på det.
Bäst -för att undvika just detta problem – är att spara i KF i eget namn med barnen som förmånstagare.
Då ärver det om man själv trillar av pinn plus att man själv kan välja när barnen är mogna att ta över,
Vissa barn blir vuxna nog först vid 25-30… 🙂
Hälsar
Lars D
Ahh mycket bra skrivet, tackar för det. Jag tycker som dig. Men om man sparar i ett ISK till barnen i barnens namn? Blir då pengarna direkt tillgängliga för barnet vid 18-års dagen exakt eller hur funkar det där?
Hej,
Vet du hur det funkar om man säg vill flytta aktier från isk till AF? Måste man då sälja och flytta pengarna och sen köpa igen eller kan man få hjälp att flytta innehavet?
Med vänlig hälsning,
Lucas
Halloj!
Nope, hittade detta hos Avanza:
”Kan jag flytta värdepapper ut ur mitt ISK?
Nej det är inte tillåtet att flytta befintliga värdepapper ut ur ett ISK, såvida det inte sker till ett annat ISK. Hur du går tillväga i ett sådant fall kan du läsa om i frågan ”Hur flyttar jag värdepapper mellan mina egna ISK i Avanza?”.
Det är endast kontofrämmande tillgångar som går att flytta från ISK till Aktie- och fondkonto, se mer under rubriken ”Kontofrämmande tillgångar” längre ned på sidan. ”
Hej. Du skrev att man inte behöver deklarera varken ISK eller KF men är det inte så att man själv måste begära avräkning för källskatten om man har utländska aktier i ett ISK? Mvh Johan (nybörjare)
Hej KTM och tack för en kanonblogg, alltid kul att följa dina tankar.
Undrar om det finns någon nackdel med att flytta pengar mellan ISK och KF och vice versa?
Låt säga att jag får en utdelning på mitt KF men vill köpa en aktie eller annat värdepapper som jag har på mitt ISK. Finns det någon skattemässig fördel att köpa samma aktie i kapitalförsäkringen gentemot att föra över pengarna och göra köpet på ISK? Är det någon skillnad om fallet är det omvända?
Har sökt runt utan något bra svar så undrar hur du hanterar det?