Okej. Ni har hört mig tjata kring varför det ur skattesynpunkt kan vara klokt att samla alla utländska aktier i en KF. Men har du någon gång funderat på varför du inte ska ha även svenska aktier i en Kapitalförsäkring (KF)?

 

Läsarfråga

Spelar det nån större roll om man har alla aktier i en KF även svenska alltså, ser att många delar upp svenska till isk,

Jag förstår varför man har utländska i KF men inte varför man inte även har dom i KF,

Det här är ju en suverän fråga och för att besvara den tycker jag vi ska kika på skillnaderna. Mitt mål har varit att försöka beskriva dem så enkelt som möjligt, vilket kanske inte ger det mest genomgående svaret..

Om du inte redan läst varför du bör ha dina utländska innehav i ett KF så läs mitt inlägg kring Källskatt på Utdelningen.

 

Här är skillnaderna

Nedan beskriver jag de skillnader som kan vara viktigast att hålla reda på när det kommer till valet bakom ISK och KF. I slutet förklarar jag varför jag har mins svenska aktier i ett ISK.

 

Skatt

Både ISK och KF är schablonbeskattade konton och tror du att din avkastning kommer vara över statslåneräntan + 1 procentenhet (totalt 1,49% för 2018) så ska du välja något av dessa konton. Annars en vanlig Aktie- och Fonddepå.

På utländska innehav betalar du en källskatt, varpå du bör ha utländska innehav i en KF då du därigenom kan få allt tillbaka efter ett par år (tiden varierar beroende om du kör Avanza, Nordnet, etc.).

En viktig skillnad är att skatten på ett KF dras automatiskt och hos Avanza sker detta 4 gånger per år. I ett ISK får du se på deklarationen vad du ska betala = ingen automatisk dragning. Det kan resultera i en restskatt.

 

Deklaration

I varken ISK eller KF behöver du själv deklarera dina affärer. Allt sköts automatiskt och på deklarationen kommer du se resultatet. Smidigt och enkelt? Javisst!

 

Ägande

I ett ISK äger du själv aktierna men i ett KF äger försäkringsbolaget (Avanza, Nordnet) aktierna. Det gör att du kan gå på bolagsstämman om du har dina svenska aktier i ett ISK, men inte i en KF. Viktig skillnad.

 

Om du dör

ISK – tillfaller dödsboet. Mer om dödsbo kan du läsa här. Själv är jag inte superinsatt.

KF – här kan du sätta en förmånstagare. Om du trillar av pinn får då förmånstagaren steken. Här kan du alltså sätta att kungen själv ska ärva dina aktier när du dör.

 

Överföringsregler

ISK – du kan överföra värdepapper. Flytt från ett ISK till ett annat är skattefritt. Flyttar du t.ex. från ett Aktie- och Fondkonto till ett ISK blir det 30% skatt på den avkastning du fått.

KF – det går inte att överföra värdepapper till och från en KF. Anledningen är att du inte står som ägare.

 

Summering

Jag äger mina svenska aktier i ett ISK om jag någon gång skulle vilja gå på en bolagsstämma. Det här kan vara riktigt intressant och i regel kan du ta för dig rejält med godsaker och prylar om det bjuds på, #sparadkrona. Vissa är mer frikostiga än andra.

Nu bor jag på ett sådant ställe där det är svårt för mig att ta mig till en bolagsstämma, men skulle jag exempelvis flytta till Stockholm så känns det tryggt att ha mins svenska innehav i ett ISK. Då skulle jag verkligen se till att gå på dessa!

Sedan är det lite roligt att ha mina svenska och utländska innehav på 2 olika depåer så att jag kan jämföra dem emellan, men det är som sagt en smaksak.

Till barnspar är det oftast vanligt att allt sker i en KF då du kan välja en förmånstagare. Då blir dessa pengar öronmärkta till barnet. Du får utöver det även möjlighet att ange ett datum då pengarna ska vara barnet tillgodo, exempelvis vid 18-årsdagen. Har du då fostrat barnet rätt så fortsätter barnet investera och påta på i depån i stället för att bjuda alla sina vänner på en Lyxkryssning.

 

Högre risk med KF (extrakurs)?

Som ett extra avsnitt valde jag att fråga Avanza om det är högre ”risk” att ha aktierna i en KF då du inte äger dem själv. Såhär blev svaret:

”Risken skulle jag inte säga är högre även om du på ISK själv äger dina värdepapper vilket gör att du kan flytta dom från/till vilket institut som helst vid tex en konkurs.

Tillgångar som finns på en Kapitalförsäkring är registrerade i ett så kallat förmånsrättsregister. Om Avanza Pension går i konkurs har du som försäkringstagare därmed förmånsrätt, vilket innebär att du har rätt att få ut det fulla värdet av din försäkring före alla oprioriterade borgenärer som inte har säkerhet för sina fordringar.

Avanza Pension är skyldigt att se till att värdet av tillgångarna i förmånsrättsregistret alltid motsvarar försäkringskapitalet i alla försäkringar. Finansinspektionen utövar löpande tillsyn av att vi följer de regler som gäller för förmånsrättsregistret.”

 

13
0
Kommentera gärna :)x
()
x