Idag är det lördag och på måndag börjar vi åter en ny full arbetsvecka. Måndag till fredag, 8 till 17 för vissa eller 7 till 16 för andra. Igår funderade jag lite över hur pass långt jag faktiskt har kvar innan jag kan leva på mina passiva inkomster och faktum är att jag blev rätt förvånad.

 

Så blir du ekonomiskt fri

Att bli ekonomiskt fri är ingen raketforskning men kommer med en hel del variationer. Själva grunden är dock att dina passiva inkomster täcker upp dina utgifter.

Ett exempel är att dina utdelningar är så pass stora att dessa drar jämt med de utgifter du har under året. Ett annat exempel är 4% regeln där du varje år tar 4% av ditt totala portföljvärde och lever på det beloppet. Sedan finns det en rad variationer och även andra metoder för att uppnå s.k. ekonomisk frihet.

 

Kan jag sluta jobba på måndag?

Även om du inte kan tro det så är faktiskt svaret JA. Sedan kan jag givetvis ha räknat fel, det har hänt tidigare liksom.

Om vi börjar med mina utgifter så skrev jag ett inlägg om dessa tidigare. Trots att jag skulle kunna optimera många fler hörn så har jag idag enbart 10.000 kr i utgifter och i inlägget radar jag upp alla kostnader. Ett exempel på optimering skulle kunna vara att jag gör mig av med mitt mobilabonnemang som kostar 599 kr/mån.

Räknar vi dock på de utgifter som jag har idag så skulle jag alltså behöva 10.000 kr i månaden för att överleva.

Kikar vi på mina passiva inkomster så ser det ut såhär:

Utdelningar: 2.500 kr/mån

Bloggintäkter: ca 7.500 kr/mån netto.

Totalt blir det alltså 10.000 kr per månad, vilket då skulle täcka mina utgifter. Därav kan jag ringa och säga upp mig idag rent matematiskt. I ärlighetens namn hade jag inte tackat nej till att slippa jobba på måndag.

 

Några reflektioner

Men givetvis finns det problem och frågeställningar. Några av dessa är:

Bloggandeingen passiv inkomst: En ren passiv inkomst är pengar som trillar in som du inte behöver arbeta för. Själv anser jag att bloggen i stort sett kan klassas som en passiv inkomst men mer om det hade jag tänkt ta i ett senare inlägg.

Inte samma inkomst över tid – den absolut största risken är givetvis att min kostnadssituation inte kommer se ut såhär även i framtiden. Kostnader varierar för familjer, precis som allting annat.

Låg utdelning – som många säkert reflekterar över så är utdelningarna lägre än bloggintäkterna. Däremot tror jag att bloggintäkterna nu uppnått en typ av platå och inte växer lika fort. Samtidigt växer utdelningarna med ränta-på-ränta effekten och dessa har större potential framöver.

 

Det här var bara ett exempel

Jag inser själv att jag måste skaffa mig lite större marginal för att det ska gå runt rent praktiskt. Målet är 15.000 kr per månad och det är helt klart ingen orimlig summa.

Samtidigt vill jag inte att det här ska bli en Another-Year-Syndrome saga. D.v.s. att du bara vill ha mer och mer och skjuter upp din frihet år efter år. Förr eller senare inser du att du aldrig faktiskt blev helt ekonomiskt fri.

Min miljonresa är ännu inte slut men efter den tänker jag kämpa stenhårt för ekonomisk frihet tillsammans med utdelningar och andra passiva inkomster.

Tanken med hela bloggen är att visa att vem som helst kan göra samma resa som jag gjort och att du varken behöver grymma förutsättningar eller speciellt mycket kunskap. Allt du behöver är inspiration, egna målsättningar och ett driv framåt.