I det här inlägget tänkte jag gå igenom vad jag egentligen lägger pengarna på varje månad. Fick den frågan för ett tag sedan och kom på att jag faktiskt inte redogjort för detta tidigare. Ni kommer inse hur mycket som fortfarande går att optimera

Det finns egentligen bara 2 sätt att öka ditt sparande och på så vis få en högre sparkvot över tid.

  • Sänka dina utgifter, och/eller
  • höja dina inkomster

Den andra punkten är oftast betydligt svårare att påverka än punkt nr 1. Sänka sina utgifter går oftast och det vanliga är att du betalar för saker som faktiskt inte ger dig något större värde. Denna punkt kan du förändra redan idag.

Det kan låta som en klyscha, men det bästa sättet att kickstarta och optimera sitt sparande är faktiskt att skriva ut kontoutdraget 3 månader bakåt i tiden och rangordna allt utefter hur mycket nöje respektive punkt skänkt dig. Tanken är att du ska upptäcka saker som du betalar för men som inte ger mycket värde i din vardag.

Sedan är det bara att börja plocka bort…

 

Fasta utgifter

Här listar jag alla de fasta utgifter som jag kan komma på

Avser Kostnad/månad
Avgift bostad* 2200 kr
Parkering 80 kr
CSN lån 444 kr
A-kassa 134 kr
Fackavgift 225 kr
Tandförsäkring 62 kr
Försäkring bil 183 kr
Skatt, bil 108 kr
Mastercard 21 kr
Internetbank 13 kr
Mobil 598 kr
SUMMA 4068 kr /månad

*Vi bor i en bostadsrätt och delar på avgiften. Här ingår vatten, sophantering, värme samt att jag bakat in elen och försäkringen jag har via föreningen.

Lite om mina fasta utgifter

• Boendet. Här går det inte att göra så mycket. Vi har gjort så att sambon betalar hemförsäkringen och jag betalar försäkringen på bilen. Bredbandet ingår i avgiften och Rånartjänst har vi gjort oss av med för länge sedan. Visst kan vi flytta längre bort från stan och bo mindre, men då tappar vi allt för mycket levnadsstandard. Det tar 7 minuter att cykla till mitt jobb.

• Tandförsäkring. Den här försäkringen gör att jag slipper betala multum om jag t.ex. faller och slår ut alla tänder mot trottoarkanten. Det ingår även ett besök vartannat år. Förutom besöken har jag aldrig använt denna och jag vågar inte räkna på hur mycket pengar det här hade kunnat blivit om jag genom åren investerat slantarna i stället.

• Fackavgift. Det här är ytterligare en avgift som jag aldrig riktigt använt. Vi får någon biobiljett ibland, men that’s it. Det ingår en inkomstförsäkring om jag skulle bli arbetslös, vilket inte är en stor risk.

• Mastercard + internetbank. Nu när jag tänker efter är det galet att jag betalar för ett kreditkort. Det finns många kort som du till och med får betalat för att använda. Återigen ett tecken på min lathet att inte byta. Är det förresten bara Swedbank som tar betalat för internetbanken numer?

EDIT! Jag är inte säker på att det är internetbanken jag betalar för men det stämmer överens med summan 175 kr per år. Enligt Swedbank: ”Internetbetalning kostar 175 kronor per år, men ingår utan kostnad i våra kunderbjudanden.” Någon kanske kan förklara detta.

• Mobil. Anledningen till att detta är så dyrt är för att jag kör en avbetalning på min mobil. Det här är väl 1 av 5 saker jag gärna lägger pengar på. Spotify ”ingår”, något jag använder rätt sällan.

 

Rörliga utgifter

Rörliga utgifter är lite svårare att kartlägga. Swedbank (där jag har mitt transaktionskonto) har en utgiftskoll där du kan se staplar som representerar vad du lagt pengar på. Oftast tycker jag att den här är rätt missvisande då allt hamnar under övrigt känns det som.

Det här är en grov uppskattning på mina rörliga kostnader:

Mat 1500 – 2000 kr
Systembolaget 200 kr
Fordon 400 kr
Kläder 200 kr
Övrigt 4000 kr
SUMMA 6800 kr

 

Noteringar:

Matkostnaden är relativt normal och tillsammans med sambon lägger vi ca 3000 kr per månad. Det är i alla fall en grov uppskattning. Då försöker vi bunkra på sådant kan bunkras på och vi köper gärna extra när det är billigt.

Systembolaget lade jag in som en separat post då det är relativt konstant. Köper aldrig några dyra saker men måste erkänna att det blir några öl från och till.

Bensinen är väldigt sparsam då både jag och sambon cyklar till jobbet.

Till övrigt hör egentligen allt annat. För mig som inte har några dyra hobbys och då jag varken röker eller snusar så blir det inte så mycket här. Däremot har jag slängt med kostnader för resor och där drar det ju iväg lite, trots att vi försöker vara ekonomiska till val av semester.

 

Summering

Om vi räknar samman alla fasta utgifter och rörliga utgifter så blir det ca 10 000 kr varje månad. Då jag tillsammans med bloggen har en inkomst på ca 25 000 kr i månaden blir det oftast så att jag kan investera 15 000 kr varje månad. Det blir en genomsnittlig sparkvot på ca 60%.

 

Trots att sparkvoten är rätt hög finns det hur mycket helst som jag skulle kunna optimera, det inser jag nu. Oftast är det bara ren och skär lathet eller dumhet som ligger bakom de extra utgifter som vi betalar. Att tidigt i livet ta sig i kragen och optimera sitt sparande kommer göra stor skillnad vid slutet av din resa.

Har ni också utgifter som ni skulle kunna radera bara ni lade manken till? Eller är era utgifter så kalasbra som de kan bli?

 

 

20
0
Kommentera gärna :)x
()
x