Det är snart dags att stänga böckerna för 2021 men innan det är det dags att kika på hur det ser ut för våra investmentbolag. Vad har egentligen hänt sedan sist och vad har jag för reflektioner kring investmentbolagen där de står just nu?

2019 tog jag ett rätt stort beslut som jag inte ångrar. Majoriteten av min portfölj skulle bestå av investmentbolag och riskkapitalbolag, alltså bolag som investerar i andra bolag.

Tankesättet var rätt enkelt. Dessa har tveklöst presterat bättre än majoriteten av enskilda aktier under lång tid och jag själv kommer aldrig ha lika mycket tid att handplocka de bästa casen som snubbarna bakom investmentbolagen. Allt som krävdes från min sida var således att välja ut de bästa investmentbolagen.

När väl tiden kommer att börja leva på utdelningar så kommer troligtvis dessa ryka och vid det laget kommer jag enbart fokusera på bolag likt exempelvis ARCC och SBB D.

 

Störst rabatt just nu

wdt_ID Bolag Bolag länk Nuvarande Förra gången
1 Öresund Öresund 4,00 1,00
2 VNV Global VNV Global 62,00 49,00
3 Traction Traction 11,00 15,00
4 Svolder Svolder 10,00 -11,10
5 NAXS NAXS 24,50 15,70
6 Lundbergföretagen Lundbergföretagen 12,00 9,70
7 Latour Latour -25,00 -41,00
8 Kinnevik Kinnevik 30,00 8,20
9 Investor Investor 21,60 23,80
10 Industrivärden Industrivärden 17,00 13,00
13 Creades Creades -4,00 -21,13
14 Bure Equity Bure Equity -12,50 -25,48
15 Spiltan Spiltan 3,20 15,80
27 Fastator Fastator 42,00
28 Nordic Asia Investment Group Nordic Asia Investment Group 10,50
29 Karolinska Development Karolinska Development 40,00

 

Vänster sida i diagrammet innebär premie

Du betalar alltså ett högre pris om du köper själva investmentbolaget än om du enskilt köpt varje underliggande bolag som investmentbolaget äger.

 

Höger sida i diagrammet innebär Rabatt

Omvänt, du får de underliggande bolagen billigare om du köper själva investmentbolaget. Se det som att du kan få värdet av 2 kr även fast du bara betalar 1 kr.

 

Vad kan vi säga om detta

Min initiala reflektion är att VNV Global handlas till högst rabatt bland investmentbolagen. Det här är också det bolag som kom väldigt högt upp på min lista när jag jämförde investmentbolagen. Bolaget kom på första placering när vi kikar under de senaste 10 åren, som ändå är en hyfsat lång period på börsen.

Köpläge? Ja kanske. Det man ska komma ihåg är att det här investmentbolaget tenderar svänga mer än många andra och volatiliteten känns påtaglig. Har man lång horisont så är det mindre viktigt och då kan det också vara bra med lite högre toppar och dalar (goda köplägen). Jag illustrerar med lite pilar

 

En annan reflektion jag har är kring Havsfrun och att premien nu är 120%. Hade den varit 100% så betalar du 2 kr för 1 kr men nu är det alltså snäppet värre. Nästan 8000 kunder hos Avanza äger bolaget och Havsfrun är inget vi hör om ständigt likt Investor.

Ytterligare intressant om Havsfrun är att de delar ut 1,5 kr per aktie. Med dagens kurs ger det en direktavkastning på nästan 6%. Är det här investmentbolagens högutdelare?

 

En sista reflektion är kring Investor som för första gången handlas till lägre rabatt än Industrivärden.

Om vi ska gå på analytikernas teori om detta:

Den ena är att marknaden för en månad sedan fick besked om att Investors mindre handlade A-aktie inkluderas i MSCI:s globala index, vilket fick både A- och B-aktien att stiga kraftigt.

Den andra är att Handelsbanken i höstas valde att dela ut sina aktier i Industrivärden värda nära 9 miljarder kronor till sina aktieägare.

Det har nu blivit en märklig differens mellan Investor A och Investor B. Här skiljer det nu nästan 10 kr!! Har du Investor A så rekommenderar jag varmt att du gör aktiearbitrage.

 

JO! En till reflektion kan jag klämma in. Om Spiltan.

Det går ju nu att handla Spiltan hos Avanza i ditt ISK men enbart på tisdagar. Om du går in på Avanza och söker åt Spiltan så kommer du se att du bara kan kika på aktiepriset under tisdagarna (markerade med pilar).

Per H själv säger att det är bättre med en handel likt dessa så att inte ”impulsiva val” görs av investerare. Kanske har han också rätt, men jag kan tycka att det inte riktigt känns 2021 att handla aktier på detta viset.

Hursomhelst är jag intresserad av Spiltan och frågan är om jag ska dumpa Industrivärden och köra på denna klassiska diamant i stället?

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x