Nu när jag precis är hemkommen från hamburgarnas hemland så passar det faktiskt bra med en fråga som rör just investeringar i USA. Fick nyligen en fråga som rör en av mina utländska favoriter Realty Income och hur man bör tänka kring courtaget.

Fråga:

Nyligen har jag sålt en hel del fonder (150 000 kr). Tanken äratt gå all in med dessa pengar I Realty Income som jag tycker verkar jätteintressanta både vad gäller kurs men framför allt de ständigt återkommande utdelningshöjningarna.

Hur skulle du göra med dessa 150k? Skulle du köpa stötvis under en viss tid eller allt på en gång? Jag är inne på att köpa vid flertal tillfällen för att inte ha endast 1 GAV men hur skulle du göra. Dessa 150k gör totalt c:a 8% av portföljen så inte alltför stor exponering.

Vet även att du jagar låga courtage kostnader och undrar hur du skulle göra vid detta tillfälle för att minimera courtagen?

Tusen tack för en briljant fråga och jag ska försöka göra mitt bästa för att ge dig mitt bästa svar. Tänk dock på att det här är mitt sätt att se på det hela och att det finns miljontals andra sätt att se på samma situation.

Till att börja med blev jag lite rädd när du skrev att du tänkt gå all-in i Realty Income men sedan när jag läste vidare och du funderar på en total exponering om 8% blev jag desto lugnare. Då har du spridning av olika bolag.

 

Allt på en gång

Generellt sett så har det visat sig att det är bättre att gå in med mycket slantar på en gång OM du har en väldigt lång tidshorisont och OM din portfölj är väl diversifierad (du spridit riskerna på ett bra sätt). Detta även om du investerar precis före en större nedgång, men det är en historia för sig.

Själv skulle jag aldrig vilja sätta in 150.000 kr i ett bolag på en och samma gång. Jag är av den sorten som tycker om att börja investera små slantar i ett bolag och sedan öka ju mer jag läser och förstår bolaget. Lite som att du doppar tån i vattnet. Det är många bolag jag börjat investera i, men sedan sålt.

Köper du allt på en gång måste du dessutom ha psyke nog att inte fatta fel beslut den dag aktiekursen går ner. Att ”förlora” mycket pengar på en gång kan vara jobbigt och dåliga beslut kan fattas, been there done that.

Just nu har jag egentligen bara 25.000 kr investerat i Realty Income. Och då har jag köpt vid flertalet tillfällen. Trots det är bolaget ett av mina största innehav i portföljen. Detta för att jag sett ett köpläge.

Som du själv skriver är det omöjligt att förutse svängningarna i aktiekursen för ett bolag och därigenom får du ett fint GAV (Genomsnitt) om du köper vid flera olika tillfällen.

KOM IHÅG att köpa dina utländska aktier i en KF och inte ISK: Källskatt på Utdelning

 

Courtaget då?

Nuförtiden är det väldigt lätt att hos nätmäklarna se det optimala courtaget då du handlar aktier. Det är bara att öka antalet aktier tills du ser courtaget öka; först då är gränsen nådd. Tänk dock på att du även betalar valutaväxling och denna kan du egentligen inte optimera då den alltid är 0,25%.

Den courtageklass jag kör hos Avanza heter Mini och innebär att jag kan handla amerikanska aktier till 1 USD i lägsta courtage. Jag har valt att ligga i den klassen då jag köper mindre poster över tid.

I bilden ovan har jag valt att köpa 7 stycken aktier till dagens kurs på 54,99 USD. Skulle jag öka till 8 aktier skulle du se att courtaget stiger, dock är courtaget detsamma för 7 aktier som om du skulle köpa 1 aktie. Det optimala antalet är därigenom 7 st.

Den optimala köpsumman är således 3 416 SEK i det här fallet, vilket kan vara rätt mycket för många.

EDIT: Efter lite kommentarer nedan förstår jag att det jag skrev kan tolkas fel. Ur courtagesynpunkt är det egentligen bättre att köpa över 8 aktier då du ”bryter över” courtagegränsen. Dock stämmer resonemanget att det är bättre att köpa 7 aktier än bara 1. Se kommentarerna nedan.

 

KURIOSA: Hur räknas detta ut?

För att ta reda på summan som är ”gränsen” där courtaget bryter över tar du det fasta courtaget / det rörliga courtaget (decimalform)

I det här fallet: 1 USD / 0,0025 = 400 USD.

Då mitt köp ovan landade på 386,89 USD och nästa aktie skulle bryta över 400 USD så innebär det att courtaget också ökar.

 

Tanke med annan courtageklass?

En annan tanke är att du skulle kunna lägga dig i courtageklass small som lämpar sig till lite större köp. Här är det rörliga courtaget 0,15% och det fasta 6 USD.

Den optimala köpsumman blir då:

6 / 0,0015 = 4000 USD, d.v.s. 35 000 kr. För dina 150 000 kr skulle du då kunna dela upp köpet och sprida det till 4 tillfällen.

Tänk dock på att du enbart kan byta courtageklass 1 gång per månad och skulle du vilja handla t.ex. svenska bolag till en mindre summa måste du då vänta till dess.

Ditt sammanlagda courtage skulle då bli mindre i det här fallet med klassen Small men med den defekt att du sprider dina köp färre antal gånger. Köper du samma antal aktier med Mini så blir courtaget nästan 10 USD i stället för 6 USD. Värt att tänka på.

 

Summering

När jag själv handlar Realty Income brukar jag köpa för 2000 kr – 3000 kr per gång. Det är rätt mycket pengar för många, och även för mig i dagsläget. När det kommer till Svenska aktier handlar jag för denna summa allt som oftast.

Realty Income är dock ett bolag som jag sjukt gärna vill fortsätta äga i portföljen och därigenom brukar jag se till att utnyttja de dagar som Avanza har courtagefritt i USA för att handla fritt (händer 2 gånger per år oftast).

Vill du läsa mer om Realty Income kan du kika vidare här:

Köpte mer Realty Income. Varför?

 

Här nedan ser ni utdelningarna som Realty givit mig i år (klicka för större bild).

12
0
Kommentera gärna :)x
()
x