Idag köpte jag på mig mer i Realty Income efter det att lönen förts över från lönekontot till Avanza. Många har skrivit vad jag tror om bolaget och här kommer lite tankar från min sida.

Jag handlade 5 stycken aktier till kursen 50,36 USD. Då jag kör med Courtageklass Mini hos Avanza landade jag då på 1 USD i courtagekostnad + Valutaväxlingen. Det är så otroligt praktiskt att man idag ser courtaget direkt vid handel (gäller inte bara Avanza). Skulle jag handlat 3 aktier i Realty Income skulle det fortfarande bli 1 USD i courtage.

Länk till bolaget hos Avanza

Till er som inte känner till Realty Income så är det här ett Amerikanskt fastighetsbolag (REIT) som betalar utdelningar till aktieägarna varje månad, vilket gjort att bolaget blivit populärt bland oss utdelningsinvesterare exempelvis.

Bolaget har höjt utdelningen 95 kvartal sedan listningen på NYSE 1994 och är nu uppe i 81 kvartal i rad med utdelningshöjningar.

 

Bolaget pressat

Aktiekursen i Realty Income har verkligen haft en tuff tid de senaste åren. Aktien är ner 16% nu i 2018 och sedan toppen 2016 har kursen fallit 33%. Däremot tycker jag mig se att bolaget tuffar på rätt bra när jag kikar i årsredovisningen och det här är väl ett exempel på att aktiens pris inte alltid speglar det fundamentala inom bolaget.

Värt att nämna här är att den totala avkastningen (kurstillväxt + utdelning) varit 16,3% årligen sedan 1994. Man räknar med att Stockholmsbörsen stigit med 11% i genomsnitt historiskt.

Däremot finns det många skäl till att kursen dippat. Som ni vet är många rädda att köpa bolag relaterat till retail då retail-döden med stängda butiker och ökad onlinehandel verkar stå inför dörren. Realty äger ju många butikslokaler och är på så vis inblandad i detta.

 

Det som är värt att veta är att bolaget köper upp kommersiella fastigheter och hyr ut dessa till hyresgäster där kontrakten oftast är 10-20 år långa och som sedan förnyas. Själv tänker jag att dessa långan kontrakt är en fördel för bolaget och sänker risken

Så vitt jag förstår är fastighetsportföljen dock väldigt resistent mot den allt mer påtagliga e-handeln. Portföljen innehåller rikligt med butiker inom närlivs, apotek och lågprisbutiker, vilket folk kommer nyttja även under e-handelns framfart.

Sedan har vi den stigande räntan eller tron på den fortsatt stigande räntan som ligger i kölvattnet. Det här är givetvis negativt för fastighetsbolag som inte är beredda.

 

Jag köper mer

Själv tänker jag lite som Buffett: köp när alla är oroliga och var försiktig när alla andra är optimistiska. Alla ville köpa Bitcoin nu under julen (till och med kollegorna runt om), men jag avstod då jag tyckte att optimismen var för hög.

Jag skrev den här artikeln då jag fått en del frågor om bolaget och hur jag tänker. Tror jag på bolaget långsiktigt så kommer jag fylla på i raskare takt, oavsett om folk räds framtiden eller ej.

 

Jag är inte speciellt orolig över bolagets framtid men jag tycker ändå att man ska vara försiktig och inte lägga in för stor del i bolaget idag. Ett mål jag har är att kunna köpa 1 ny aktie i bolaget från utdelningen varje månad.

 

 

Observera

Jag har ett samarbete med Nordnet. Alla åsikter på bloggen är dock mina egna och jag vill alltid ge mitt personliga tyckande till alla investeringar. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

 

5 1 vote
Article Rating
8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x