PepsiCo (PEP) är ytterligare en vallgravsaktie där du som aktieägare får ett otroligt starkt varumärke. Jag menar, hur många har inte hört talas om Pepsi Max tidigare? Frågan är, hur bra är egentligen PepsiCo’s utdelning och hur väl kan Pepsi prestera i just din portfölj?

Pepsi Inc, mer än du tror

Vad tänker du på när jag säger Pepsi? Nå, med största sannolikhet tänker du på antingen en 33cl flaska med blå etikett eller en aluminiumburk med den röda texten Pepsi.

Du kommer kanske bli förvånad när du gräver lite djupare och ser vilka varumärken som egentligen inkluderas när du köper en aktie i Pepsi

PepsiCo berör inte mindre 23 olika varumärken där försäljningen för respektive överstiger åtminstone 1 miljard USD. Många av följande har du hört talas om:

Och nej, Pepsi äger inte Starbucks men för länge sedan annonserade SBUX tillsammans med PEP att lansera Starbucks RTD Beverages. Du vet, de där snuskigt dyra kalla dryckerna som du kan köpa på bland annat ICA. RTD står då för Ready-To-Drink

Starbucks launches ready-to-drink coffee products in US - FoodBev Media

 

Visste du förresten att PEP idag genererar mer vinst från ätbart än vad som kommer in från deras drycker? I 2019 representerade det ätbara 54% av PepsiCo’s totala resultat. Det kan vara värt att tänka på, nästa gång du tänker på den där svarta Pepsi Max burken.

Själv är jag sjukt såld på Pepsi Max och har varit det väldigt länge. I och för sig känner jag ingen betydande skillnad mellan Pepsi Max och Cola Zero, visst håller du med mig?

Pepsi utdelning

Det här är en utdelningsblogg så det vore kanske konstigt att inte prata om Pepsi och dess utdelning. Mitt mål är trots allt att kunna leva på mina utdelningar innan 40 och därigenom har jag visionen att äga de allra bästa utdelningsbolagen.

1965 förvärvade Pepsi Frito-Lay och det var från den tidpunkten som tillväxten verkligen tog fart. Det här har varit en stöttepelare till Pepsi’s fina utdelningshistorik och i år har man höjt utdelningen 48 år i rad. Det gör att Pepsi är med i listan bland Dividend Aristocrats

Utdelningsfakta

Direktavkastning: 3,12%

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Utdelning/år: $4,09

Antal år med höjd utdelning: 48

5 årig genomsnittlig utdelningstillväxt: 8,41%

Utdelningsandel: 74,14%

Idag handlas Pepsi till en direktavkastning på 3.12%. Det är över många andra Utdelningsaristokrater och även över det bolaget handlats till de senaste 5 åren. Lär dig hur du själv kan se historisk direktavkastning.

Pepsi totalavkastning

Lär dig mer om vad CAGR innebär

Genomsnittlig avkastning 30 år: 11.64%

Genomsnittlig avkastning 10 år: 10,23%

Genomsnittlig avkastning 5 år: 10.39%

Vad kan vi säga om det här då? Pepsi’s totalavkastning har varit väldigt stabil under tidsperioder, vilket inte alltid är sant även för utdelningsjättar.

Avkastningen är inte det vassaste jag sett. Kikar du t.ex.. på Johnson & Johnson så är den årliga totalavkastningen 15% årligen i genomsnitt. Å andra sidan är inte 10-11% dåligt och du har med all sannolikhet blivit rik om du valde att gå in i Pepsi Co tidigt.

 

För att summera så är Pepsi en otroligt stark utdelare som inte kommer sänka utdelningen i första taget. Covid-19 har skapat oro då drycker och snacks som säljs i restauranger och pubar tappat mycket.. Å andra sidan har försäljningen bland de som bunkrat och suttit hemma ökat.

Bolaget fortsätter göra fina förvärv och tar marknadsandelar. Det finns en teori om att den nyttigare människan på sikt kommer ställa till problem för bolaget. Som jag ser på saken så är det precis tvärt om. Vi människor blir bara fetare och fetare och fetman har ökat kraftigt de senaste 20 åren. Det här är en trend som jag ser fortsätta, även om det kanske låter hemskt.

5 4 votes
Article Rating
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x