Historisk direktavkastning kanske inte låter så intressant när du först hör ordet. Men faktum är att det kan vara intressant att på något vis bilda sig en uppfattning om hur direktavkastningen pendlat under tid och vad som är snittet för ett bolag. Som ni vet kan direktavkastningen påverkas otroligt mycket av kraftiga kursrörelser och därigenom bör historik tänkvärd.

 

Se historisk direktavkastning – utländska aktier

Här brukar jag själv använda mig av Y-CHARTS som är en fantastiskt tjänst på många vis. Det du ska komma ihåg är att du som betalande medlem får galet mycket funktioner men än så länge har jag inte börjat betala för detta (ja, kalla mig ekonomisk). Du kan få mycket gratis!

Det jag dock kommit på är att du måste registrera en gratisanvändare för att kunna köra. Annars får du fram någon eländig pop-up lite titt som tätt.

 

Sök fram bolaget

 

Scrolla ner till Dividend Yield och tryck där

 

Se direktavkastningen senaste 5 åren

Som du ser kan du enbart kika på de senaste 5 åren. Självklart hade det varit intressant att se ännu längre tillbaka i tiden men det tillåter inte gratisversionen.

Något som är intressant är att se snittet på direktavkastningen och jämföra den med dagens yield.

 

Se historisk direktavkastning – svenska aktier

Vissa investor relation-sidor hos svenska bolag presenterar detta men långt ifrån alla. Som tur är finns borsdata.se där du lätt kan se direktavkastningen de senaste 10 åren.

För den här funktionen behöver du inte betalversionen.

Bilden visar H&Ms direktavkastning år för år. Bild från borsdata.se

 

Använder du som läsare något annat för att se just detta? Tipsa oss gärna i sådana fall 🙂

2.5 6 votes
Article Rating
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x