Iron Mountain (IRM) är en av många populära REITs. Amerikanska REITs har blivit mer och mer attraktiva att handla här i Sverige men saken är den att dessa länge varit en trygg inkomstkälla för amerikaner som söker ett stabilt kassaflöde. 

Det här inlägget skrevs som en påskserie i 3 delar där jag tar upp 3 olika REITs som jag tycker är intressanta nu under corona-tider. Jag fick inspiration att skriva en sammanfattning av en amerikansk artikel jag läste. Det här blir alltså en svensk version där jag trycker in mina egna åsikter.

REIT - vad är det?

REIT står för Real Estate Investment Trust och är i grund och botten ett fastighetsbolag som äger, driver eller finansierar inkomstgenererande fastigheter. En REIT betalar minst 90% av vinsten till aktieägarna, detta för att få en skattemässig fördel.

Varför har vissa REIT's lägre utdelningsandel?

Iron Mountain (IRM)

Länk till bolaget hos Avanza

Det är många som brukar kalla Iron Mountain för en unik REIT… ett sorts svart får, fast inte på ett dåligt vis.

Bolaget är rätt tråkigt när man får höra vad de sysslar med. De erbjuder nämligen förvaring av sådant som måste finnas kvar till varje pris, främst i pappersform. Visst, det finns konkurrens här, men Iron Mountain är en väldigt stor spelare inom sitt verksamhetsområde.

Framtid för Iron Mountain?

Det första som kommer upp i huvudet är givetvis:

”Vadå?! Dokumenthantering? Hur framtidssäkert känns det i digitaliseringens värld? En invers av megatrend?”

Men då ska vi komma ihåg att en traditionell och gammal dokuemnthantering fortfarande är livsviktigt för många branscher, och i många fall styrt av lagen.

Till detta så har IRM i skymundan byggt upp en mer digitaliserade lagringsmöjligheter. Dessa datacenter gör att vi ser likhet med Digital Realty Trust som jag redan har i portföljen idag.

Idag erbjuder bolaget både datahantering i molnet, datacenter, men även scannings-möjligheter. När det kommer till datacenter så har man investerat rejält sedan 2017 och finns nu i 3 kontinenter på 15 olika platser. 

En stor fördel med Iron Mountain

Den riktigt stora fördelen med deras business är att när ett bolag väl ställt in sina lådor med papper i Iron Mountain så är det sällan, om ens aldrig, man vill plocka ut dem därifrån. Ni som bor i hus eller lägenhet vet om detta – oavsett hur stort ert boende blir så kommer det alltid vara brist på plats.

Inte heller känns det attraktivt att flytta bort boxarna därifrån till andra konkurrenter, även om man kan hitta ett lite bättre pris någon annanstans.

Det här visas också i statistiken. 98% av deras kunder är nöjda kunder och 50% av allt material som bolagen stoppar in där ligger kvar i minst 15 år.

  

Iron Mountain – utdelning

Utdelningsfrekvens: kvartalsvis

Direktavkastning: 5,43%

Utdelningshöjningar: sedan man startade med utdelning 2010

Det är rätt galet ändå. Sist jag skrev om IRM var tillbaka i 2020 och då var direktavkastningen över 9%. Idag är den strax över 5% så köpte man när jag skrev har man fått en väldigt fin resa. Någon gång ska väl även jag ha rätt 🙂

Corona

Precis som i många andra REITs så tog även kursen i IRM fått stryk i takt med COVID-19 

Det är många som tror att kunderna under och efter COVID-19 kommer fokusera på allt annat än att justera om deras dokumenthantering. I det läge vi befinner oss i nu finns det sååå mycket att göra och valet blir rätt lätt – man låter sina lådor stå kvar inne hos Iron Mountain.

Samtidigt är såklart den stora övergripande risken att bolagen som är kunder hos IRM ska konka. Den här risken ser vi hos många REITs och är inget undantag hos Iron Mountain. Här gäller det att lita på bolagets 70-åriga historik och tro att bolaget kommer stå pall även genom detta.

Slutsats

Jag skulle nog säga att Iron Mountain är en spännande utdelningsaktie där det underliggande bolaget är stabilt och hållbart. Hade de enbart haft dokumenthantering så skulle givetvis det här caset vara mindre intressant, men nu när man fokuserar mer och mer på digitalisering tror jag att man har en god tid framför sig.

Skulle vara spännande och höra om någon läsare äger Iron Mountain?

 

28
0
Kommentera gärna :)x
()
x