VEREIT är en så kalla tripple-net REIT. Dessa har historiskt sett varit otroligt stabila då den stora risken tas av hyresgästen, alltså de som hyr in sig i själva fastigheten som REIT:en äger. Då kostnader för reparationer och strukturellt underhåll sköts av hyresgästen så innebär det generellt lite lägre hyra.

Tripple-net REIT

Den här typen av REITs var även stabila under finanskrisen 2008/2009 och många av dessa höjde även utdelningen då allt såg som eländigast ut. Det är just precis sådana bolag som jag vill äga, alltså de som visat sig vara stabila när stormen tjuter utanför fönstret.

Idag ser vi däremot hur kurserna åkt ner i källaren för även den här typen av REITs. Självklart är den stora rädslan att hyresgästerna som hyr deras fastigheter inte kommer kunna betala hyran.

Då Corona slår rätt hårt i USA så är det väl kanske ingen slump att REITs tagit mycket stryk.

VEREIT (VER)

Länk till bolaget hos Avanza (inte spondrad på något sätt som någon antydde tidigare… vill bara göra den saken klar) 

När vi kikar på VEREIT’s fördelning av fastigheter är det kanske ingen slump att kursen gått ner med 50% nu när COVID-19 härjat fritt.

Det räcker med att du nämner att du varit ute på restaurang för att få onda blickar på dig. Och kanske med all rätt; situationen vi befinner oss i bör vi ta på allvar. Även Retail har ju sett ljusare dagar. Titta bara på H&M som stängt 70% av sina butiker.

Än så länge låter det inte särskilt attraktivt, eller hur?

Något vi då ska komma ihåg är att VEREIT är väldigt diversifierat. När du investerar i VER blir du ägare till över 3800 fastigheter fördelat 619 olika hyresgäster. Dessa är fördelade i 49 olika stater. Det här kan jämföras med den mycket mer omtalade Realty Income som har 6400 fastigheter, också spritt över 49 stater.

Det är givetvis intressant att kika på vart de faktiska intäkterna kommer från.

Inom dessa kategorier ser vi mycket som går helt okej idag, och frågan är om inte vissa delbranscher går bättre under Corona än tidigare. Apoteken håller fortfarande öppet och vi ser hur vanliga livsmedelsbutiker har svårt att hålla lagren i schack.

Utöver det har jag hört att Hem och Trädgård också tågar på bra. Ett exempel är Plantagen som det svenska investmentbolaget Ratos är olyckligt investerad i. Enligt rykten har jag hört att dessa går bättre än någonsin. När folk sitter hemma i karantän tar man tillfället i akt och fixar till sin trädgård (de som har såklart).

Då återstår givetvis restaurangerna. Som ni vet har många det inte lätt i dessa tider.

En sak som är viktig att komma ihåg att att REITs absolut sista utväg är att sparka bolagen från fastigheterna och säga upp bekantskapen. Det vill man helt enkelt inte. Vad man i stället gör är att förhandla. Kanske kommer man överens om att de enbart betalar en mindre del av hyran nu, för att ta tillbaka det när väl stormen lagt sig.

Här är det A och O att fastighetsbolagen har finanser som täcker. När det kommer till VER är det här inget problem. 1,3 miljarder dollar i nettokassa och intäkter som varje år uppgår till 1,2 miljarder dollar. Det gör att man kan klara sig ett helt år utan intäkter.

 

Slutsats

Även om VER kanske ser intressant ut med 10% i direktavkastning så väljer jag att avvakta. Anledningen är helt enkelt att jag hittar mer glädje att investera i t.ex. Realty Income med deras helt galna utdelningshistorik och stabilitet.

För de som letar läge här och nu tror jag däremot VER inte behöver vara ett dåligt val. Om inte hela restaurangbranschen lägger ner, apoteken blir utan kunder och livsmedelsbutikerna slutar sälja varor, så tror jag att VER har framtiden framför sig.

0 0 vote
Article Rating
18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x