Digital Realty Trust (DLR) är spännande på många sätt och skiljer sig mycket från andra REITs med traditionellt fastighetsbestånd. I det här inlägget förklarar jag lite mer om verksamheten samt varför det här är en kandidat i min nuvarande portfölj.

REIT?

REIT står för Real Estate Investment Trust och är en vanlig bolagsform i USA. Den mer djupgående förklaringen till fenomenet REIT är väldigt lång men den korta är att en REIT är en typ fastighetsbolag som gynnas skattemässigt genom att man delar ut minst 90% vinsten till aktieägarna. Jag gillar utdelningar, jag gillar REITs

Just nu har jag två REITs i min portfölj:

Realty Income Corp (O)

Omega Healthcare  Investors (OHI)

Digital Realty – om bolaget

När det kommer till tech-bolag och bolag inom digitalisering är det inte lätt att hitta härliga utdelningsbolag. Majoriteten av FANG bolagen har inte ens någon utdelning och generellt är det svårt att finna bolag med stabil utdelningshistorik inom branschen. Digital Realty är ett undantag.

Digital Realty utvecklar och driver datacenter världen över. Bolaget verkar i 4 kontinenter, 11 länder och äger idag hela 205 datacenter. Det här är komplexa anläggningar som kräver hög och tillförlitlig säkerhet samt avancerade lösningar för backup och kylning för att förhindra förlust av data.

Självklart har du någon gång funderat på det framtida behovet av dessa datacenter. Då vi digitalt bara växer och växer så räknar man med att behovet inom industrin kommer att dubbleras inom 2021. Vår teknik utvecklas ständigt, och allt data måste ha ett hem att leva i. Digital Realty fixar den steken på ett briljant sätt.

Bolaget är just nu den 7:e största publikt handlade REIT:en i USA

 

Kunderna

Totalt sett har bolaget över 2300 kunder som hyr in sig i hallarna.

Kunderna är som vanligt nyckeln i verksamheten, precis som för Realty Income och Omega Healthcare. Här är en lista över de 20 viktigaste kunderna i bolaget. Jag är säker på att du känner igen minst en av dessa.

 

Finns i Europa

Trots att det här är ett Amerikanskt bolag så finns det faktiskt datacenter i Europa. Inte i Sverige, men i bland annat i London, Nederländerna och Tysland.

 

Är aktiekursen dyr?

Aktiekursen i Digital Realty befinner sig på All-Time-High men å andra sidan presenterade bolaget nyligen en lysande rapport för q2 2018 där vi ser att bolaget är på helt rätt spår. Det har varit svårt att hitta lägen då aktiekursen i princip varit ständigt stigande och sakta men säkert tickat på uppåt.

Jag tycker man ska fokusera på framtida potential, något som verkligen ligger Digital Realty i händerna, snarare än att kika på hur dyrt bolaget är just nu. I nästa kapitel går jag igenom utdelningarna som är i fokus då jag själv kallar mig “utdelningsinvesterare”.

 

Digital Realty – som utdelningsbolag

Utdelningsfrekvens: Kvartalsvis

Utdelningsmånader: februari, maj, augusti november

Direktavkastning: 3,13%

4 år genomsnittlig direktavkastning: 5,41%

Antal år med höjd utdelning (i rad): 14 år

 

Utdelningshistorik

Genomsnittlig utdelningstillväxt sedan 2005: 11,8%

 

Digital Realty – om utdelningstillväxten

Jag tycker att bolaget är väldigt intressant rent utdelningsmässigt. Har man kunnat höja utdelningen organiskt med nästan 12% sedan 2005 så gör man något rätt.

En jämförelse skulle kunna vara Johnson & Johnson som idag har en direktavkastning på 2,6% och har höjt utdelningen med i genomsnitt 12% sedan 1988. Självklart ser jag JnJ som ett mer stabilt utdelningsbolag, men tycker att det är bra att hitta alternativ i andra branscher.

Summering

Vill du vänta på en större dip i Digital Realty så kan du få vänta länge. Bolaget verkar inom en galet spännande bransch som just nu känns framtidssäker. Visst finns det konkurrenter, men med tanke på bolagets stora och stabila kunder samt spridning geografiskt så känns det säkrare än mycket annat.

Utdelningen och Utdelningstillväxten känns helt i linje med det jag önskar ha i portföljen och tillsammans med en fin direktavkastning de sista 4 åren så är det klockrent.

Jag tycker att Digital Realty känns som en fin spelare i min portfölj och kommer nog köpa in mig där framöver.

Har du hört talas om bolaget tidigare? Ser du några risker med deras verksamhet? Har du någon REIT i portföljen?

0 0 vote
Article Rating
21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x