Investor är den aktie i Sverige som har flest antal unika ägare. Över en halv miljon sparare äger aktien och det är en mäktig resa Investor bjudit på. Jag har många gånger ordat om att detta är ett bättre alternativ än de flesta fonder där ute. Frågan är ifall det fortfarande är värt att köpa det här guldkornet.

Näst efter Investor kommer Telia med sina dryga 400 000 ägare. Till skillnad från Telia har dock Investor varit en klockren investering medan telekombolaget lämnat ägarna med mer eller mindre +/- 0 i totalavkastning sedan noteringen.

Sedan januari 2003 har Investor bjudit på +2 949,5% i avkastning inklusive återinvesterad utdelning. Det kan exempelvis jämföras med Spiltan småbolagsfond som under samma period genererat 1 346%. Skillnaden är även att Spiltans småbolagsfond kostar 1,57% i total avgift medan förvaltningsavgiften i Investor är låga 0,08% på årsbasis. Valet här är relativt enkelt skulle jag vilja påstå

Totalavkastning sedan 2003 Avgift
Investor 2 949% 0,08%
Spiltan småbolagsfond 1 346% 1,57%

 

Johan Forsell har varit VD sedan 2015 och visar verkligen vad begreppet pilotskola innebär med sina 78 miljoner kr i Investor. Han har gjort ett bra jobb.

Vad för jobb kan man fråga sig? Investors portfölj ser i princip likadan ut idag som för 10 år sedan. Mycket arbete sker sker dock bakom kulisserna inom de separata bolagen i portföljen. Investor är aktiva ägare och de påverkar bolagen mångt och mycket.

Troligtvis kommer portföljen inte förändras särskilt mycket framgent heller. Vad du som investerare i stället bör hoppas på är att Investor lyckas utveckla de underliggande bolagen i en så god positiv riktning som möjligt.

Bäst har SAAB gått det senaste året, vilket inte är någon nyhet i takt med kriget som en tillfällig mega-trend.

Bolag Avkastning 1 år
Saab 80,60%
Wärtsilä 42,50%
ABB 39,30%
Atlas Copco 35,80%
Epiroc 28,60%
Husqvarna 25%
SEB 17,40%
Electrolux Pro 13,70%
AstraZeneca 4,80%
Sobi 4,80%
Electrolux -4,90%
EQT AB -15,30%
Nasdaq -18%
Ericsson -26,80%
Snitt 16,30%

 

Det innehav jag gillar minst är Ericsson och generellt är jag negativ till telekombranschen. Tidigare sålde jag AT&T och kvar är endast Tele2 i min egna portfölj. I övrigt har vi enbart bolag här med enormt hög kvalité och stabilitet. Visst, det finns givetvis dåliga tider och det gör sig väl extra kännbart i Electrolux nu.

Att Investor är en gigant tror jag de flesta förstått vid det här laget. Att man däremot till storlek har nettotillgångar som är större än alla andra investmentbolag tillsammans är det färre som vet om. 770 miljarder kr.

 

 

Rabatten hyfsat stor nu

Rabatt innebär alltså att du får de underliggande bolag i ett investmentbolag billigare om du handlar investmentbolaget snarare än varje bolag enskilt via börsen. Det finns många teorier kring varför en rabatter i investmentbolag uppstår. En sådan är att ett investmentbolag kan jämföras med en påse godis där innehållet är blandat. Vissa av karamellerna gillar du, medan du gillar vissa mindre. Därigenom får du en rabatt när du köper hela påsen på en gång.

Då aktiekursen i Investor gått riktigt bar så kan man tro att rabatten skulle vara låg. Det är inte riktigt sanningen. Idag handlas Investor till en rabatt på 14,62%. Det är betydligt högre än de 8% vi såg i början på året, samtidigt är det mycket lägre än de 25% vi såg 2018.

De senaste åren har rabatten pendlat mellan 5-30%. Vi är alltså på en medelnivå idag.

Många menar att den onoterade delen är på tok för högt värderad. Den här delen är givetvis svårare att värdera då det inte finns någon aktiekurs. Mölnlycke exempelvis värderas till 18 gånger rörelseresultatet (EV/Ebita). Det kan tyckas mycket med tanke på att Mölnlycke inte växer kraftigt alls. Att värdera ett onoterat bolag där marknaden inte kan sätta ett pris i realtid är svårt.

Vissa tycker också att många innehav i den noterade delen är saftigt värderat – Atlas och Epiroc exempelvis.

Själv tycker jag att man med gott samvete kan fortsätta investera i Investor månad ut och månad in.

 

Investor A eller Investor B?

Ska man välja Investor A eller Investor B? Det enkla svaret är att du ska välja den aktie som är billigast för tillfället. Du som redan är ägare kan många gånger utnyttja aktiearbitrage för att ”trolla fram” nya aktier till ditt förfogande.

Idag äger jag Investor B i portföljen men borde snart byta då skillnaden blivit större igen

8
0
Kommentera gärna :)x
()
x