Enligt Factset kommer Telia dela ut 2,07 kr i år som då ger en mycket aptitlig direktavkastning på 7,4%. Men hur bra har Telia varit att äga historiskt? Vad är Telias totalavkastning?
När det kommer till utdelningsinvestering så finns det ett tåg där flera olika delar oftast följer varandra. Om ett bolag höjer sin utdelning och kan bibehålla sin utdelningsandel så har vinsten även ökat år efter år. Om det händer så är det logiskt att kursen också stiger över tid, allt annat lika. Det vore ologiskt att ett bolag som hela tiden ökar sin vinst och utdelning inte får en högre aktiekurs, för i sådana fall skulle direktavkastningen bara stiga och stiga.
Det är den här typen av bolag jag rekommenderar att du huvudsakligen fokuserar på. Via en ökad kurs och en återinvesterad utdelning så får du en grym totalavkastning. Återinvesterar du inte utdelningen så blir det mycket sämre resultat då du går miste om ränta-på-ränta via utdelning.
Så, hur har det sett ut för en av våra allra käraste folkaktier…Telia. Hos Avanza finns det 63 000 investerare som äger Telia. Det kan jämföras med investmentbolaget Svolder som ägs av ca 50 000.
Telia totalavkastning
Först och främst kan vi inte bara ta kursavkastning + alla utdelningar för att få se vad din investering givit. De nya aktierna som köpts långt tillbaka i tiden kommer i sin tur ge utdelning som återinvesterats i nya aktier – uträkningen blir därför mer komplicerad (läs mer).
Som tur är brukar många bolag presentera detta direkt på deras Investor relations sida. I Telias fall var denna info väl gömd. Om ditt öga är vaksamt kan du däremot hitta åt den lilla checkbox som ger dig den här informationen. Finns det en anledning att Telia inte skyltar med detta?
Om du då köpte dina aktier den 13 juni 2000 vid börsnoteringen och sedan sålde idag så har du totalt fått 0.337079% på din investering. Det är om du återinvesterat utdelningen. Räknat per år blir det ungefär 0,01% avrundat.
Självklart finns det vissa som menar att vi inte kan ta år 2000 som startdatum då detta var precis inför IT-bubblan som brast. Men det här är vad investeringen skulle givit om du köpte där och då.
Hade du inte återinvesterat utdelningen så skulle du fått en negativ avkastning. Då hade pengarna gjort bättre nytta under madrassen.
Som en jämförelse hade du fått 12,75% i årlig totalavkastning om du i stället parkerade pengarna i Svolder 13 juni 2000.
Lyckades du pricka Telia i botten efter IT-bubblan så har den investeringen givit dig lite drygt 6% årligen.
Det här får en verkligen att inse hur stor skillnaden blir beroende på vilka aktier du väljer att lägga i din korg.
Med det sagt kanske Telia numer är en suverän aktie att ha för dig som gått steget längre och vill börja leva på utdelning.
Har både Telia och Ericssoni min portfölj under rubriken sorgebarn. Telia är ett praktexempel på hur fel det kan bli om man stirrar sig blind på direktavkastning. ”Value trap”.
Tjosan Niklas!
Förstår det. Men det vi också måste komma ihåg är att historik är historik och inget annat. För att få en bild om framtiden kan vi enbart gissa
Den som köpte Telia vid börsintroduktionen är nog ganska besviken men bolaget har en hög DA och lär knappast gå under. Personligen tycker jag det finns mer attraktiva mobiloperatörer att satsa på. I Skandinavien tycker jag att Tele2, Telenor och Elisa är bättre alternativ. Andra intressant spelare är Vodafone, Telefónica, Deutsche Telekom, Orange, Verizon, TMUS och AT&T. Personligen har jag Telenor, Vodafone och Orange i portföljen. Går Tele2 neråt 80 kr så köper jag ett knippe. Är lite i valet och kvalet med VZ och AT&T.
Kloka ord från allas vår professor, precis som vanligt.
Tror VZ kommer med sin rapport idag om jag inte minns fel
Kan rekommendera att lyssna på Kapitalets dokumentär från de senaste två veckorna om Telias börsnotering – mycket intressant att höra från de som var med då. Även om man känner till en del om det. Dokumentären heter ”Århundradets börsfiasko”, vilket avkastningssiffran på 0,01 % som du skriver ovan vittnar om.. 🙂
/InkomstInvesteraren
Väldigt spännande! Hoppas den går att lyssna på då man annars brukar kunna somna till de där dokumentärerna.
Det sägs ju att man ska ha tålamod med sina investeringar, men med Telia så har det inte stämt direkt 🙂
Exakt! 🙂
Rådet för 22 år sedan: Ha tålamod!
Rådet för 12 år sedan: Ha tålamod!
Rådet idag: Ha tålamod! 😉
Ett tillägg till min kommentar:
Jag gjorde tidigare idag ett inlägg om Verizon i serien ”Utdelningsaktie i fokus” där jag konstaterade att kursutvecklingen de senaste 10 åren varit -6,5 %. Alltså ca -0,7 % i snitt/år. (Inga av dessa siffror räknar med återinvesterad utdelning).
Visserligen hög direktavkastning, liksom de flesta andra teleoperatörer, vilket nog är den främsta anledningen till att äga aktier i denna typ av bolag. Men jämfört med index ligger de ju långt efter om man bara ser till kursutvecklingen senaste 10 åren.
/InkomstInvesteraren
Otroligt bra genomgång om Verizon. Var många år sedan jag kikade på den så jag slänger med din länk här:
**LÄNK till analysen:**
https://inkomstinvesteraren.blogspot.com/2023/01/utdelningsaktie-i-fokus-verizon-communications-inc.html
Tack för det fina omdömet och att du länkar till den! 🙂
/InkomstInvesteraren
Ja, att Telia backat så pass mycket är inget kul. Jag vill främst investera i bolag med hög eller medelmåttig DA och låg eller medelhög tillväxt. Telia ser jag som ett fall som borde ha låg tillväxt och hög DA. Man ska ju inte äga en aktie som förstör kapital, oavsett vad den delar ut. Totalavkastningen är jätteviktigt.
Det känn som om svenska telecom-aktier har fått en våt filt över sig, likt det som hänt med fastighetsaktier i tider av recession och stigande räntor. Får väl hoppas att kurserna rättar till sig framöver.
Håller med dig till fullo kloka http://snalgrisen.blogspot.com/
Minns att jag förra året kikade på Broadcom. Tror att det är den bästa utdelaren som jag hittat gällande historisk prestation och nuvarande siffror:
https://www.kronantillmiljonen.se/aktieanalyser/en-utdelningshojare-som-heter-broadcom/
Märkligt är väl att jag inte tagit in den i portföljen ännu 😀
Dålig investering oavsett hur man räknar med andra ord?
Lite så tyvärr. Men som jag skrev i en annan kommentar så är historik enbart historik och inget annat. Vad har bolaget att ge i framtiden?
Äger sorgebarnet tyvärr. Får ha tålamod.
Har inte satt mig in i bolagets styrkor här framöver. Kan helt klart finnas fördelar.