Enligt Factset kommer Telia dela ut 2,07 kr i år som då ger en mycket aptitlig direktavkastning på 7,4%. Men hur bra har Telia varit att äga historiskt? Vad är Telias totalavkastning?

När det kommer till utdelningsinvestering så finns det ett tåg där flera olika delar oftast följer varandra. Om ett bolag höjer sin utdelning och kan bibehålla sin utdelningsandel så har vinsten även ökat år efter år. Om det händer så är det logiskt att kursen också stiger över tid, allt annat lika. Det vore ologiskt att ett bolag som hela tiden ökar sin vinst och utdelning inte får en högre aktiekurs, för i sådana fall skulle direktavkastningen bara stiga och stiga.

Det är den här typen av bolag jag rekommenderar att du huvudsakligen fokuserar på. Via en ökad kurs och en återinvesterad utdelning så får du en grym totalavkastning. Återinvesterar du inte utdelningen så blir det mycket sämre resultat då du går miste om ränta-på-ränta via utdelning.

Så, hur har det sett ut för en av våra allra käraste folkaktier…Telia. Hos Avanza finns det 63 000 investerare som äger Telia. Det kan jämföras med investmentbolaget Svolder som ägs av ca 50 000.

 

Telia totalavkastning

Först och främst kan vi inte bara ta kursavkastning + alla utdelningar för att få se vad din investering givit. De nya aktierna som köpts långt tillbaka i tiden kommer i sin tur ge utdelning som återinvesterats i nya aktier – uträkningen blir därför mer komplicerad (läs mer).

Som tur är brukar många bolag presentera detta direkt på deras Investor relations sida. I Telias fall var denna info väl gömd. Om ditt öga är vaksamt kan du däremot hitta åt den lilla checkbox som ger dig den här informationen. Finns det en anledning att Telia inte skyltar med detta?

 

Om du då köpte dina aktier den 13 juni 2000 vid börsnoteringen och sedan sålde idag så har du totalt fått 0.337079% på din investering. Det är om du återinvesterat utdelningen. Räknat per år blir det ungefär 0,01% avrundat.

Självklart finns det vissa som menar att vi inte kan ta år 2000 som startdatum då detta var precis inför IT-bubblan som brast. Men det här är vad investeringen skulle givit om du köpte där och då.

 

Hade du inte återinvesterat utdelningen så skulle du fått en negativ avkastning. Då hade pengarna gjort bättre nytta under madrassen.

Som en jämförelse hade du fått 12,75% i årlig totalavkastning om du i stället parkerade pengarna i Svolder 13 juni 2000.

Lyckades du pricka Telia i botten efter IT-bubblan så har den investeringen givit dig lite drygt 6% årligen.

Det här får en verkligen att inse hur stor skillnaden blir beroende på vilka aktier du väljer att lägga i din korg.

Med det sagt kanske Telia numer är en suverän aktie att ha för dig som gått steget längre och vill börja leva på utdelning.

16
0
Kommentera gärna :)x
()
x