Vecka 18 är nu förbi och jag ser med förtjusning fram emot nästa vecka då det faktiskt är kortvecka och jag är ledig både på torsdag och fredag. En av mina tankar är att jag ska gå ner i arbetstid när portföljen vuxit sig större och då kan korta veckor faktiskt inte bli ovanligare än ärtsoppa på torsdagar.

Under helgen har jag kört mängder med bil, närmare bestämt över 50 mil. Det är inte ofta jag gör sådana långresor men ibland händer det faktiskt. Det som slog mig är att bensinen nu sakta men säkert börjar ticka sig uppåt. 15,72 kr/liter kostade det när jag tankade.

Det är dyrt! Oljan verkar nu sikta mot stjärnorna och ta ikapp den stora dippen som skedde hösten 2014. När man gör långresor som dessa inser man hur dyrt bilkörning faktiskt kan bli i längden. Det är just därför som jag dag ut och dag in cyklar till jobbet även om det ibland kan kännas lockande att ta bilen.

 

Nyhetssvep

Disneys nya film Avengers, Infinity war har nyligen haft premiär. Redan efter 11 dagar når intäkterna 1 miljard dollar. Jag äger själv Disney då jag gillar det bolaget gör och dessutom ser potential till deras framtida utdelningar

 

Vår kära Warren Buffett har gått lös i Apple igen och handlat 75 miljoner aktier i bolaget under första kvartalet. Apple presenterade nyligen en strålande rapport och höjde faktiskt utdelningen med hela 16%. Jag har inte Apple i portföljen.

 

Kursen i Facebook har repat sig riktigt bra efter nyheterna att upp emot 87 miljoner Facebook-användare har hamnat hos det politiska konsultbolaget Cambridge Analytica i samband med valet i USA. Nu finns det teorier om att bolaget siktar mot en betalversion som då skulle vara helt fri från annonser. Frågan är, vill man betala för Facebook?

 

Catena Media som är ett affiliatebolag inom spelbranschen släppte en fin rapport. Själv minns jag att det inte var länge sedan aktiekursen var pressad p.g.a. mycket oro men nu verkar det som att den långsiktige ägaren fått valuta för sin ihärdighet då aktien presterat riktigt bra.

 

Även snusbolaget Swedish Match presenterar ett fint resultat för första kvartalet. Jag tycker att bolaget är intressant även i ett utdelningsperspektiv och har tidigare funderat på att ta in en bevakningspost i portföljen. Aktien är idag uppe i All-time-High

 

Vår käre Stefan Persson fortsätter öka i H&M och visar oss aktieägare vad begreppet ”pilotskolan” verkligen innebär. Begreppet handlar ju om att ledningen själv visar tillit till bolaget genom att köpa aktier. Dock har det senaste åren visat sig att Stefans köp inte varit time:ade och att kursen fortsatt ner även efter köpen.

Portföljutveckling

Ja ni vad ska man säga? Ytterligare en vecka i det numer volatila börsklimatet. Upp-och-ner går det men veckan avslutades i alla fall positivt (det är ju alltid roligt!).

Nu är vi på den positiva sidan igen för helåret (OMXS30 +0,1%) men frågan är hur länge det faktiskt varar. Men vad spelar det egentligen för roll för oss utdelningsinvesterare? Vi fortsätter att tanka aktier i stabila bolag som kontinuerligt höjer utdelningen och varje år får vi ännu mer att handla för då utdelningarna växer sig mot skyarna, likt Eiffeltornet år 1889 då det byggdes.

Utdelningar

Självklart har det snurrat in utdelningar även denna vecka. Det är alltid roligt att det dyker in slantar som man inte jobbat för, d.v.s. ren passiv inkomst.

Boston Pizza Royalties 50 kr
Atlas Copco B 301 kr
Diös Fastigheter 472 kr
Summa 823 kr

 

823 kr alltså. Inte fy skam med tanke på att detta redan är skattat för. Det täcker med råge den bensinkostnad som jag gnällde på i början av det här inlägget.

Aktieköp

Den helt klart största händelsen under veckan var att jag sålde allt i Cloetta. Har fått en hel del kommentarer där man undrar vad tusan jag håller på med, men också många förstående kommentarer. Jag vill återigen trycka på att anledningen till att jag sålde främst var för att bolaget inte passar i min typ av portfölj.

I övrigt köpte jag mer SEB i samband med deras tråkiga rapport.

Det blev som sagt även att köpa en liten bevakningspost i Skistar och jag kommer troligtvis att öka här successivt de kommande månaderna.

Kinnevik kände jag mest för att köpa då det var länge sedan jag fyllde på där. Har hur många gånger som helst tyckt att det känts aningen dyrt när jag köpt tidigare men alltid överraskats positivt då kursen stigit och åter stigit.

Veckans Twittrare

Jag och Aktiepappa började egentligen med både Twitter och bloggandet samtidigt och vi har allt sedan dess följt varandras resor och bildat god bekantskap.

Aktiepappa bloggar med stort engagemang och med en hejdundrans passion, varav hans bloggar är en av de jag följer flitigast. Pappa har även haft turen att hitta Aktieflickvännen som, till skillnad från sambo KTM, har ett stort intresse för börsen (ok, jag har väl också haft tur :)).

Stort grattis Aktiepappa och se nu till att låta din kunskap föras över till oss alla. God midsommar och glad jul på dig!

Veckans Citat

{

Keep it simple

-Charlie Munger

I aktievärlden behöver vi inte göra allt så komplicerat. Vill du läsa allt om ett bolag och bilda dig 110% kunskap om deras verksamhet kommer det troligtvis inte sluta bättre för dig som investerare. Lägg upp dina investeringsregler och följ dessa samt utvärdera allt eftersom tiden går, simpelt och bra! Kom ihåg att du inte behöver kunna räkna differentialekvationer för att spara i aktier.

Läsvärt från andra bloggar

Aktiepappa – vill också sprida ordet kring läsvärda bloggare. In och kika på vad han rekommenderar denna vecka.

Sparo – visar i en tabell att pengar ger lycka. Kan det bli tydligare? Mot rikedom!

Krösus sork – har du följt min blogg i en månad och tror fortfarande inte på utdelningsfilosofin? Kika då in detta inlägg så är jag 100 på att du ändrar dig.

 

Lundaluppen – gjorde nyligen en jämförelse mellan en rad av våra Svenska banker. Mycket läsvärt

 

Dividend Bomber – jag har fått ett par frågor i veckan som handlade om vad jag tror om Investor och om det är dyrt idag. Här ger DB sin syn på det hela.

Observera

Jag har ett samarbete med Nordnet. Alla åsikter på bloggen är dock mina egna och jag vill alltid ge mitt personliga tyckande till alla investeringar. Tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida utveckling. De pengar som du placerar i fonden kan både öka och minska i värde. Risken finns att du inte får tillbaka hela det investerade beloppet. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet på fondens produktsida på nordnet.se.

 

9
0
Kommentera gärna :)x
()
x