Idag har vår sista storbank, SEB, rapporterat sina resultat. Själv äger jag SEB och här är en sammanfattning kring läget. Jag kikar även på min totala viktning inom banksektorn.

 

SEB – rapport

Här kan du läsa hela rapporten

Bank har verkligen inte haft en lätt tid under 2018 och inte blir det lättare för SEB efter dagens rapport. Rörelseresultatet var hela 4% lägre än vad analytikerna spekulerat om och aktien är just nu ner drygt 3%.

Om vi jämför hur resultatet såg ut samma period förra året (2017) så är det faktiskt hela 9% lägre. Anledningen till att aktien inte faller ännu mer är väl mest troligt för att kursen redan innan denna rapport varit pressad.

Det som var positivt var väl räntenettot antar jag, alltså skillnaden mellan bankens ränteintäkter och ränteutgifter. Denna var 5 miljarder och i linje med förväntningarna.

VD Johan Torgeby antyder att man sett låg aktivitet rörande de finansiella institutionerna i det första kvartalet p.g.a. det nya regelverket Mifid 2.

VD Johan Torgeby

Jag valde att köpa mer idag med tanke på att de flesta säljer och kursen är pressad. Själv tycker jag att bankernas rapporter brukar vara en salig blandning mellan positiva och negativa och därigenom köper jag gärna vid liknande tillfällen.

 

Om du år 1996 Investerade 10.000 kr i bolaget och återinvesterade utdelningen så har idag kapitalet vuxit till 84 700 kr. Det ger en årlig förändring på +10.36%, egentligen i snitt med vad Stockholmsbörsen avkastat sett ur ett långt perspektiv.

 

Så mycket bank äger jag

Alla mina 3 banker (Handelsbanken, Swedbank och SEB) har i princip samma vikt i portföljen med Handelsbanken som knapp ledare. Totalt sett utgör dock dessa 3 banken över 30.000 kr i min portfölj och är därigenom tillsammans mitt största innehav.

Samtidigt måste vi inse att det då blir hela branschen Bank vi kikar på och om jag sammanställer ser jag att andelen bank enbart är 6,8% av min totala portfölj. Då har jag för enkelhetens skull inte räknat med den andel som jag får genom mina Investmentbolag, vilket man naturligtvis borde göra.

Jag tycker att dessa 3 innehav ger en riktigt fin utdelning över året och nu när värdet kommit upp så blir det ändå rätt fina pengar varje gång en bank delar ut.

 

Direktavkastning idag:

Handelsbanken – 7,55%

Swedbank – 6,75%

SEB – 6,65%

Nordea – 7,86%

 

 

1
0
Kommentera gärna :)x
()
x